De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar. De leghorn legt witte eieren met een gemiddelde grote. De Leghorn hen staat er om bekend vrijwel nooit broeds te worden.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Toen de ontdekkingsreiziger in 1298 door Azië reisde, vermeldde hij een kippenras “dat haar als dat van katten heeft, zwart is en uitmuntende eieren legt.” Niemand weet het zeker, maar het beschreven ras doet sterk denken aan het zijdehoen.
Blauwe eieren
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
Ayam Cemani
Ayam Cemani is 's werelds duurste kippenras. Van alle kippenrassen in deze wereld is Ayam Cemani de duurste en de meest unieke. Het eerste wat je opvalt is het geheel zwarte lichaam van de vogel. Alles, van zijn veren tot zijn ogen, is zwart - maar daar blijft het niet bij.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
De meest efficiënte manier is om het ei in koud water te leggen. Het ei is oud als de bolle kant sterk omhoog komt drijven. Dit komt door de luchtkamer van het ei: deze wordt groter, naarmate het ei ouder word.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
Welke soort kip legt de grootste eieren? De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar.
Een dubbeldooier, oftewel een ei met maar liefst twee eigelen wordt voornamelijk gelegd door jonge hennen. Dit komt omdat de hormoonspiegel van deze kippen hoger is, waardoor het aantal gerijpte eicellen op de eierstok (ja, kippen hebben er maar één) ook hoger is.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Genetica. Het gen dat de groene of blauwe kleur van de eierschaal veroorzaakt is "Oöcyaan", afgekort O, bevindt zich op het eerste chromosoom en vererft autosomaal dominant. Het veroorzaakt door accumulatie van biliverdine een groene of blauwe kleur van de eierschaal.
Bruine eieren zijn duurder dan witte eieren omdat de kip die deze eieren legt iets groter is en dus meer voer nodig heeft. En dat wordt doorberekend in de prijs. Overigens zijn bruine eieren ook vaak iets groter dan witte eieren.
Legkippen zijn kippen die specifiek geselecteerd en gefokt worden voor het leggen van eieren. Wat betreft vleesmassa valt het echt tegen. Bijkomend nadeel is dat als je kippen niet legproductief meer zijn ze meestal ook 1.5 a 2 jaar oud zijn en je dus ook ouder en taaier (vezeliger) vlees zal krijgen.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo'n 35 euro. Reken op ongeveer 1,5 euro per kip per maand voor het voer en strooisel.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Het Roodborstje heeft een blauw ei met kleine bruine roestige vlekjes. De Koolmees heeft een roze ei met rode vlekjes. De Huismus heeft een grijs met wit ei. De Vink heeft een wit ei met kleine grijze vlekjes.
Gezien hun hoge prijs en gebrekkige voorplantingsvermogen – ayam cemani's leggen normaalgesproken maar zo'n 60-80 eieren per jaar, waar andere kipsoorten er soms wel 230 uit kunnen persen – lijkt het eten van ayam cemani's meer iets voor de toekomst te zijn.