De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Genetica. Het gen dat de groene of blauwe kleur van de eierschaal veroorzaakt is "Oöcyaan", afgekort O, bevindt zich op het eerste chromosoom en vererft autosomaal dominant. Het veroorzaakt door accumulatie van biliverdine een groene of blauwe kleur van de eierschaal.
Blauwe eieren
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
Isbar ' s kan de enige raszuivere kip zijn die groene eieren legt., Ze werden ontwikkeld in Zweden en legden verschillende kleuren van groene eieren, soms met bruine vlekken. Isbar ' s worden beschouwd als een zeldzaam ras. Blauw -groene eieren zijn eieren van de Araucana-hoen, een uit Zuid-Amerika afkomstig kippenras.
Marans-kippen voelen zich bijzonder thuis in een afwisselingsrijke omgeving. Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
Een groenblauwe ring of waas rond de eidooier komt regelmatig voor bij hardgekookte eieren. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een teken dat je het ei te lang hebt laten koken. Laat je het helemaal doorkoken dan wordt zelfs de hele dooier blauwgroen.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
Toen de ontdekkingsreiziger in 1298 door Azië reisde, vermeldde hij een kippenras “dat haar als dat van katten heeft, zwart is en uitmuntende eieren legt.” Niemand weet het zeker, maar het beschreven ras doet sterk denken aan het zijdehoen.
De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar. De leghorn legt witte eieren met een gemiddelde grote. De Leghorn hen staat er om bekend vrijwel nooit broeds te worden.
Ze hebben ook wel een plaats nodig waar ze kunnen schuilen, maar meestal liggen ze buiten. De Struisvogel legt ivoorkleurige eieren van 1,5 kg een emoe legt groene eieren die maar half zo groot zijn.
- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
Een gezonde vogel legt normaliter geen onbevrucht ei. Alleen de kip. Kippen zijn huisdieren die zijn gefokt om eieren te leggen zonder dat er een haan aan te pas is gekomen. Bekend is dat bij alle vogelsoorten het legsel waaruit een ei is weggenomen weer wordt aangevuld.
Ayam Cemani
Ayam Cemani is 's werelds duurste kippenras. Van alle kippenrassen in deze wereld is Ayam Cemani de duurste en de meest unieke. Het eerste wat je opvalt is het geheel zwarte lichaam van de vogel. Alles, van zijn veren tot zijn ogen, is zwart - maar daar blijft het niet bij.
De biologische Landhoen wordt door vele topchefs gezien als de beste kip van Nederlandse bodem. Een pittige tante die het goed doet in elke keuken: dus ook in smaakvolle exotische gerechten. De kip is vol en stevig.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
De Koolmees heeft een roze ei met rode vlekjes. De Huismus heeft een grijs met wit ei. De Vink heeft een wit ei met kleine grijze vlekjes. De Pimpelmees heeft een wit ei met kleine bruine vlekjes.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Windeieren zijn niet altijd een teken van ziekte bij je kip, maar ze geven wel aan dat zij waarschijnlijk onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef je kip dan extra kalk en eiwitten. Ga voor een goed voedingsadvies naar je AVEVE-winkel.
Een geschikt kippenras kiezen
Er wordt een verdeling gemaakt tussen legkippen en sierkippen. Legkippen leggen veel meer eieren maar worden niet oud. Sierkippen leggen minder eieren maar leven veel langer, gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar. Sierkippen zijn gefokt op hun uiterlijk.
Windeieren zijn eenvoudig te herkennen. Door het gebrek aan een schaal zijn ze zacht en vaak flink gedeukt. Legt de kip structureel windeieren, dan wijst dit vrijwel altijd op een verminderde calciumopname of de aanwezigheid van EDS.