Welke kip legt blauwgroene eieren? Het Araucana-hoen, een uit Zuid-Amerika afkomstig kippenras, legt typische blauw-groene eieren waarvan soms wordt beweerd dat ze geen of toch minder cholesterol bevatten dan gewone eieren.
Rassen en varianten
Hoenderrassen die uitsluitend groen of blauw getinte eieren leggen zijn: Ameraucana's, Araucana's, Cream legbars en.
Toen de ontdekkingsreiziger in 1298 door Azië reisde, vermeldde hij een kippenras “dat haar als dat van katten heeft, zwart is en uitmuntende eieren legt.” Niemand weet het zeker, maar het beschreven ras doet sterk denken aan het zijdehoen.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten.
Het groene randje aan de eidooier ontstaat door een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken vrijkomt) en het ijzer in de dooier. Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan.
Ayam Cemani
Ayam Cemani is 's werelds duurste kippenras. Van alle kippenrassen in deze wereld is Ayam Cemani de duurste en de meest unieke. Het eerste wat je opvalt is het geheel zwarte lichaam van de vogel. Alles, van zijn veren tot zijn ogen, is zwart - maar daar blijft het niet bij.
Marans-kippen voelen zich bijzonder thuis in een afwisselingsrijke omgeving. Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
Door een ei lang te koken ontstaat er zwavelwaterstof in het eiwit. Die stof gaat een reactie aan met het ijzer in het eigeel. Het resultaat: op de overgang tussen eiwit en eigeel ontstaat een dun laagje groenige ijzersulfide. Het ziet er niet lekker uit, maar is verder niet schadelijk.
- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
- De Araucana legt gemiddeld 180 eieren per jaar.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
De meest efficiënte manier is om het ei in koud water te leggen. Het ei is oud als de bolle kant sterk omhoog komt drijven. Dit komt door de luchtkamer van het ei: deze wordt groter, naarmate het ei ouder word.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Legkippen zijn kippen die specifiek geselecteerd en gefokt worden voor het leggen van eieren. Wat betreft vleesmassa valt het echt tegen. Bijkomend nadeel is dat als je kippen niet legproductief meer zijn ze meestal ook 1.5 a 2 jaar oud zijn en je dus ook ouder en taaier (vezeliger) vlees zal krijgen.
Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo'n 35 euro. Reken op ongeveer 1,5 euro per kip per maand voor het voer en strooisel.
Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
Als het water kookt, zet dan het vuur eronder uit. Doe een deksel op de pan. Je eieren zullen net zo goed koken, maar zo voorkom je overkoken. Juist dat overkoken zorgt voor die lelijke blauwe rand.
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: Nee, dat is niet schadelijk voor je. Als je een ei te lang kookt dan ontstaat er een laagje zwavelwaterstof in het eigeel. Dat stofje reageert met het ijzer wat in het eigeel zit en daardoor ontstaat er die groenige kleur.