Franse kaas soortenBrie, Camembert en Roquefort zijn de meest populaire Franse schimmelkazen.
De regio's rondom Parijs en in het noordwesten zijn gespecialiseerd in zachte gerijpte kazen zoals de beroemde Brie en Camembert , terwijl gebieden in het oosten de neiging hebben om hardere kazen te produceren zoals Emmentaler en Comte. De Baskische regio in het zuiden van Frankrijk is de thuisbasis van Ossau-Iraty, een verrukkelijke halfzachte schapenmelktomme.
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek. Het verschil zit hem in de room.Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
Camembert versus brie
Het heeft allemaal te maken met het melkvetgehalte. Camembert heeft een melkvetgehalte van ongeveer 45%, terwijl Brie een hoger melkvetgehalte heeft van 60% . Dit betekent dat brie romiger van smaak is en vaak een mildere en meer boterachtige afdronk heeft.
Frankrijk kent in totaal meer dan 750 verschillende soorten kaas.
De exacte oorsprong van Brie kaas is onduidelijk, maar men denkt dat het voor het eerst in de middeleeuwen werd geproduceerd door monniken in het klooster van Rueil en Brie. Ook is het onduidelijk wanneer Brie voor het eerst zijn bijnaam kreeg, Le roi des fromages, maar het is geen mysterie waarom velen het tegenwoordig de "King of Cheeses" noemen.
Slechts drie merken wisten te overtuigen: Chêne D'Argent van Lidl, Saint-Benoit van Jumbo en Le Rustique (onder meer AH, Jumbo en Coop).
De Fransen eten elke dag kaas omdat het deel uitmaakt van hun cultuur en het wordt beschouwd als een gezond voedsel dat rijk is aan calcium . Het is in Frankrijk dat dit voedsel het meest is ontwikkeld. Elke regio biedt verschillende kazen aan qua smaak, textuur en kleur. Frankrijk heeft inderdaad meer dan 400 verschillende soorten kaas.
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Typische Franse producten als kaas en wijn zijn vaak ook veel goedkoper in Frankrijk, hoewel dat verschil sterk varieert. De kaasjes van Babybel zijn opmerkelijk goedkoper, terwijl een fles champagne van het prestigieuze merk Veuve Clicquot vrijwel evenveel kost.
Belgische romige kaas
Maredsous is een rechthoekige kaas uit België die je ideaal kunt snijden in kleine sneetjes voor bijvoorbeeld op je boterham of om lekker tussendoor te eten.
Franse geitenkaas smaakt très bien op de borrelplank of in salade. De natuurlijke hoge zuurgraad van geitenkaas past beter bij witte dan rode wijn. Rode wijn zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de kaas te dominant gaat worden. Schenk een sauvignon blanc (uit de Loire) of chenin blanc en je zit altijd goed!
Franse kaas is werkelijk in alle soorten verkrijgbaar. Zacht en mild, hard en pikant of als blauwschimmelkaas. Wilt u eens wat anders serveren dan een eenvoudige brie of een camembert? Kies dan voor Abondance, Comté of Mimolette kaas.
Traditioneel wordt tijdens een Frans diner kaas geserveerd na het hoofdgerecht en voor het dessert . U zult merken dat restaurants vaak een bord kaas op het menu aanbieden in of net voor het dessertgedeelte.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
1. Camembert . Camembert is een van de eerste kazen die we met Frankrijk associeerden, dus het is geen wonder dat het bovenaan de lijst staat, op nummer één.
De drie kaaskoningen, Keen's Extra Mature Cheddar, Colston Bassett Stilton en Brie de Meaux Dongé, en hun hovelingen .
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Traditioneel worden voornamelijk mozzarella, provola, gorgonzola en parmezaanse kaas gebruikt voor de quattro formaggi.
De aanduidingen 30+, 40+ of 48+ geven aan hoe hoog het vetgehalte van de droge stof is. In 48+-kaas is het vetgehalte van de droge stof dus 48%. Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas is. Magere kazen (10+, 20+ en 30+) bevatten minder vet en meer calcium.