Een strakkere zwembroek houdt een stuk minder vuil vast en wordt meestal niet zo snel gebruikt om een dagje mee door de stad te flaneren. Fransen zien liever geen lange zwembroeken in het water. Korte zwembroeken zouden hygiënischer en milieuvriendelijker zijn.
'Hoe meer stof een mens draagt, hoe meer vuil eraan kan kleven. In de zomer zien we meer gras, zand, zweet en sporen van uitwerpselen in het water', geeft hij toe in Gazet van Antwerpen. 'Maar als de filters van een zwembad goed werken, is dat geen probleem. De filter zal wat sneller vol zijn, meer niet.
De strengere regelgeving in het buitenland is vooral gebaseerd op de hygiënevoorschriften binnen deze landen. Veel mensen vinden een strakkere zwembroek hygiënischer, omdat je minder afval mee kunt nemen naar het zwembad.
Zwemmen in een nauwsluitende zwembroek wordt als veel hygiënischer gezien door de Franse bevolking. Uit hygiënisch oogpunt heeft de overheid daarom een strakke zwembroek in Frankrijk verplicht gesteld. Alleen wanneer je als jongen dus een strakke zwembroek draagt mag je in Frankrijk zwemmen in een zwembad.
“De maatregel is er volgens mij voornamelijk gekomen, om te voorkomen dat zwemmers scherpe voorwerpen meenemen in het zwembad. Het is dus meer een kwestie van veiligheid dan van hygiëne.” Dat verklaart bovendien waarom ook zwemvijvers zwemshorts weigeren.
Geen onderbroek maar een strakke zwemslip
Veel jongens kiezen er dan ook voor om een strakke zwemslip onder hun zwembroek te dragen. Zo heb je hetzelfde gevoel als met een onderbroek, maar veel hygiënischer. Zo komt er veel minder vuil in het water en worden je onderbroeken ook niet minder.
De korte zwembroek is dé trend van 2022. Waar eerst de lange zwembroeken helemaal hip waren, is nu de korte zwemshort weer populair. De korte zwembroeken komen ongeveer tot op de helft van je bovenbeen of hoger. Denk er wel aan dat ze los moeten zitten, dus niet de strakke speedovorm.
strakke zwembroek in Frankrijk
Wie op vakantie gaat naar Frankrijk kan maar beter zijn strakke Speedo meenemen. Waarom? Fransen vinden hygiëne extra belangrijk en willen niet dat je jouw short eerst gebruikt als korte broek en vervolgens als zwembroek.
Maar waarom dan? Eigenlijk hebben de Italianen hiervoor dezelfde reden als de Fransen hebben voor het verplichten van de strakke zwembroek: hygiëne. Met de badmuts wordt geprobeerd om huidschilfers, haren en andere viezigheid die van je hoofd kan afkomen, buiten het zwembad te houden.
Een verplichte badmuts – zoals in Italië vaak wel het geval is – is in Frankrijk vaak niet nodig.
Onder zwemkledij wordt verstaan voor de heren een aanspannende zwembroek of korte zwemshort (duidelijk boven de knie) en voor de dames een badpak of bikini. In deze zwemkledij mogen géén zakken en/of ritssluitingen zitten.
Strakke zwembroeken zijn in het buitenland normaler dan bij ons. Hoewel de strakke zwembroek ook in Nederland duidelijk een comeback maakt, kiezen veel Nederlandse mannen meestal toch nog voor een wijder exemplaar.
Mocht je op vakantie naar Frankrijk of Italië gaan, dan is het goed om te weten dat strakke zwembroeken voor jongens en mannen in veel zwembaden verplicht zijn. In Frankrijk zijn wijde zwembroeken, zowel lange als loszittende varianten, zelfs volledig bij de wet verboden.
Allereerst zorgt een wijde zwembroek vaak niet voor genoeg ondersteuning van het mannelijke geslachtsdeel. Om die reden zit er in de zwemshorts meestal een kleiner broekje van mesh stof, maar dit 'netje' kan nog wel eens gaan jeuken of irriteren.
Een onderbroek dragen onder een zwembroek is namelijk niet hygiënisch. Vaak lopen jongens namelijk al de gehele dag in de boxershort of de slip rond en trekken daarna hun zwembroek er overheen. Op deze manier komt erg veel vuil in de zwembaden terecht.
Vanaf september 2016 is in het gemeentelijk zwembad enkel nog aansluitende zwembadkleding toegelaten. Aansluitende zwemkledij betekent voor de heren een aanspannende zwembroek of aanspannende zwemshort tot boven de knie en voor de dames een badpak of bikini.
Fransen zien liever geen lange zwembroeken in het water. Korte zwembroeken zouden hygiënischer en milieuvriendelijker zijn. Een tweede reden om te kiezen voor een strakkere zwembroek is het milieu. Wijde zwembroeken houden namelijk een stuk meer water vast dan nauwsluitende zwembroeken.
2 procent van Italië is water
Uit onderzoek is gebleken dat 40 procent van de Italianen helemaal niet kan zwemmen en 65 procent niet met de ogen open onder water kan zwemmen. Slechts 41 procent van de Italianen kan zichzelf drijvend houden in diep water.
Ja, ik heb dit ook gelezen, maar er geldt geen algemene regel in Duitsland voor. Het zal per zwembad verschillen, lijkt mij. Voor de zekerheid zou ik er dus wel eentje meenemen. Voor Italië is het zeker wel verplicht, daar geldt dit als algemene regel.
Bermudashorts is een korte broek die tot iets onder de knieën komt en soms versierd is met felgekleurde motieven.
Is een badmuts verplicht? Ja, volgens de letter van de wet is het verplicht om in openbare zwembaden en zwembaden op campings een badmuts te dragen.
Een goede zwembroek is gemaakt van een waterafstotend materiaal, heeft een pasvorm die bij het lichaam past en verkleurt niet snel. Daarnaast heeft een goede zwembroek een binnenbroekje die alles goed op zijn plek houdt.
Bikini of zwembroek wassen
Kies voor een fijnwasmiddel of nog liever een fijnwasmiddel voor de handwas zonder wasverzachter. Vul de gootsteen met koud water en voeg wat van het fijnwasmiddel toe. Was je zwemkleding zachtjes en spoel goed uit met koud water. Laat badkleding niet weken.
Mooi zijn grijs, donker blauw, zwart, wijnrood of olijfgroen qua kleuren voor de lichte huid. Wit en pastel doen het goed bij een lichaam, dat meer kleur heeft. Lichte (witte) kleuren kunnen in het water doorschijnend worden!
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.