Kattenzand vinden veel katten prettig omdat het een fijne structuur heeft. Klei en silicaat zijn harder en kan onprettig aanvoelen aan de kattenpootjes. Tuinaarde is een goede optie. Katten die buiten plassen zijn dit gewend en een groot voordeel is, dat het nauwelijks stinkt.
Catsan kattenzand staat ervoor bekend om geurloos te zijn. De korrels die gebruikt worden voor deze kattenbakvulling zijn namelijk sterk absorberend. Het is daarom de ideale keuze als je op zoek bent naar kattenbakvulling die geen nare geur afgeeft. Dat is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor je kat.
Absoluut één van de beste kattenbakvullingen van dit moment is BioKat Classic Fresh. Dit is een kattenbakvulling die bestaat uit drie verschillende korrels. Hierdoor zijn er speciale korrels die klonten vormen, maar ook korrels die gewoon voor vulling van de bak zorgen.
Cat's Best GreenPower kattenbakvulling is gemaakt met natuurlijke actieve hygiëne korrels van organische vezels. Hierdoor kan je deze kattenbakvulling gewoon door het toilet spoelen, net zoals je met toiletpapier doet!
Naast het plaatsen van de kattenbak op een strategische plaats is het verstandig om te kiezen voor een kattengrit die zorgt dat er niet veel uitloop is en die witte pootafdrukken voorkomt. De Cat's Best Öko Plus zorgt niet voor witte pootafdrukken, is klontvormend en milieuvriendelijk.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Silica kattenbakkorrels worden van natuurlijke zeolitische materialen gemaakt. Voordeel is dat het de ammoniak (dit zit in de urine van de kat) goed absorbeert, waardoor de kattenbak niet snel zal stinken.
Je kunt de kattenpoep ook in het toilet doen, mits je natuurlijke vulling gebruikt, maar nooit de vulling zelf! Klontvormende vulling verdicht zich in het toilet en kan schade en verstoppingen veroorzaken.
Spoel kattengrit ook niet door de wc. De riolering kan verstopt raken. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, omdat het vies is. Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin: er kunnen ziekteverwekkers (bijvoorbeeld toxoplasmose) in zitten.
we voeren ongeveer 1,5 per week aan 3 katten. voor 1 kat dus 500 gr. per week. met 2 kilo zou je dus een maand doen voor 1 kat.
Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt. - Stress kan om tal van redenen de oorzaak zijn. Dit kan zijn door verhuizing, nieuwe meubels, verbouwing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier maar ook een ander werkschema van de eigenaar kan al een reden zijn.
Bentoniet is een soort klei die vloeistof absorbeert en klonters vormt als het met vocht in aanraking komt. Het is hetzelfde principe als hoe kattenbakvulling werkt, maar in plaats van urine te absorberen, absorbeert bentoniet water van de pootjes van je kat om te voorkomen dat ze modder of vuil in je huis opsporen.
Vul de kattenbak met een laagje van ongeveer drie tot vijf centimeter grit, tenzij de verpakking anders vermeldt. De meeste katten zullen het fijn vinden om voldoende kattengrit te hebben om de ontlasting onder te kunnen graven.
Catsan Ultra Klontvormend heeft een buitengewone hygiëne en een duurzame frisheid. Door de 100% klontgarantie ben je verzekerd van een kattenbak die altijd schoon en droog is. Witte kleikorrels zorgen voor de klonten, zwarte actieve koolkorrels zorgen voor een effectieve gerubestrijding en een frisse geur.
Een zelfreinigende kattenbak is een kattenbak zie zichzelf reinigt door maar één handeling uit te voeren. Bijvoorbeeld een kattenbak met zeefsysteem die de ontlastingen van het kattengrit kan scheiden.
Waar de kattenbak aan moet voldoen
De meeste kattenbakken hebben ruimte om een koolstoffilter in te leggen. Het koolstoffilter neutraliseert vieze geurtjes uit de kattenbak. Dit filter moet regelmatig worden vervangen. Als dit niet gebeurt, gaat het koolstoffilter zelf ook ruiken en dan heeft het filter weinig effect.
Silicaat kattenbakvulling absorbeert grote hoeveelheden vloeistof en geuren op een unieke manier. Gebruik dit echter nooit voor kittens! Ze kunnen ervan eten, wat giftig en levensgevaarlijk is.
De hele kattenbak schoonmaken + grit vervangen
Met klonterend grit kun je eens per 4 à 6 week alles schoonmaken en vervangen. Met niet klonterend grit zal dat eerder elke week zijn. Het beste middel dat je kunt gebruiken om de kattenbak te reinigen is met heet water en afwasmiddel of groene zeep.
Hoeveel bakken?: Gebruik in elk geval 1 kattenbak per kat. Heb je twee katten of meer, gebruik dan de formule: 1 bak per kat +1 extra bak. Hoeveel grind? Genoeg om te graven, ongeveer een laag van 10 centimer.
5. De ideale vuldiepte. Fijn grint of grovere varianten zoals houtkorrels of papierkorrels dat in een niet te dikke laag van 5 à 7 cm in de bak ligt, is voor veel en de meeste katten ideaal.
Kattenbakvulling. Misschien is de kwaliteit van de kattenbakvulling die je koopt niet optimaal, waardoor alles vochtig blijft en de stank blijft hangen. Opteer in dat geval voor een ander soort grit, en misschien is het probleem zo al opgelost.
Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol. Rondom het wisselen merk je dat kittens vaak meer uit hun bekje ruiken dan normaal.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.
De kat heeft een medisch probleem
Soms plast of sproeit een kat in huis omdat het plassen pijn doet. De oorzaak kan liggen in een nierprobleem, diabetes of een blaasontsteking. Wanneer de kat plaspijn associeert met de kattenbak, zal hij logischerwijs op een andere plek in huis gaan plassen.