De eetstokjes vasthouden Het ene uiteinde is wat dikker en vierkant en het andere dunner en rond van vorm. Je pakt de stokjes vast bij het vierkante uiteinde, met de ronde uiteindes wordt het voedsel gepakt. Begin altijd met één eetstokje, die je tussen je duim en je ringvinger klemt.
Leg het eerste stokje tussen je duim en wijsvinger. Laat 'm rusten op het zachte stuk waar de twee vingers samenkomen. Met je middelvinger klem je het stokje vast. Het stokje moet goed stevig liggen, deze beweeg je niet tijdens het eten!
De dikke kant boven. Plaats het stokje zo dat de dikke of bredere kant onderaan is (tussen de wijsvinger en de duim) en de dunnere kant bovenaan. Laat rusten op de middelvinger. Net als een pen, laat je het stokje rusten op de middelvinger, maar dan net iets lager.
Stap 1: Klem het eerste stokje tussen je duim en ringvinger. Pak je eetstokje altijd bij de dikke uiteindes vast. Stap 2: Pak daarna met je andere hand het tweede stokje en plaats die tussen je duim, wijsvinger en middelvinger. Het tweede stokje kan je nu bewegen.
Officieel eet je een poké bowl met stokjes. Dat kan een beetje lastig zijn in het begin, maar oefening baart kunst. Lukt het je niet? Eet het dan met een lepel of vork, dit kan makkelijk omdat de ingrediënten vaak in kleine blokjes zijn gesneden.
Om de belangrijkste vraag maar direct te beantwoorden: sushi kun je zowel met stokjes als met je handen eten. In Japan is het zelfs heel normaal om de sushi te dippen in sojasaus of wasabi en deze vervolgens in een keer in de mond te stoppen. En dat gebeurt dus gewoon met de handen.
Manier van eten
Zeker als je je poke bowl met rauwe vis eet, wat meestal het geval zal zijn, eet je het gerecht koud. Uiteraard is het gebruikelijk om dit gerecht met stokjes te eten, wat makkelijk kan door de klein gesneden ingrediënten.
Het eten van sushi met stokjes is een typisch Westers gebruik en is hier waarschijnlijk geïntroduceerd omdat het er leuk en Aziatisch uitziet. Het is dus helemaal niet erg als het je niet lukt om het eten met stokjes onder de knie te krijgen. Eet je sushi vanaf nu gewoon lekker met je handen, zoals het hoort!
Begin met het plaatsen van één chopstick tussen je duim en wijsvinger en laat hem rusten op je middelvinger. Leg het tweede eetstokje neer over de lengte van je wijsvinger. Zorg ervoor dat beide chopsticks stevig vastzitten, maar ook voldoende flexibel zijn om eten op te kunnen pakken. Oefening baart kunst!
Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigd vet dat goed is voor het hart. Onze sushi is rijk aan eiwitten en zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Een van de belangrijkste redenen waarom onze sushi zo gezond is, is dankzij onze heerlijke verse vis.
Leg 1 blad nori met de ruwe kant naar boven op het bamboematje. 2. Verdeel een dunne laag gekookte sushirijst gelijkmatig op het norivel en laat 7 cm aan de bovenkant vrij.
De Japanners eten zelfs vaker sushi met hun handen dan met stokjes… Maki is namelijk perfect om met je handen te eten en dat is ook hoe de etiquette het voorschrijft. Nigiri eet je daarentegen weer met je stokjes.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon.
In zeewier en gember zit bijvoorbeeld een belangrijk mineraal en de variatie tussen de verschillende vis geeft veel gezonde stofjes af in je lichaam. Je kan sushi dus beter eten dan drie keer per week pizza of een hamburgermenu. Zolang het maar in mate gebeurd, zit je met sushi wel goed!
De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is.
1. Leg een eetstokje neer tussen je duim en wijsvinger en laat hem rusten op je middelvinger. 2. Leg het tweede eetstokje neer over de lengte van je wijsvinger (deze mag er iets overheen liggen zodat je meer kracht kan zetten) en pak de eetstok vast met je duim.
-Wanneer u uw eetstokjes neerlegt, dient u deze rechts-links neer te liggen. Dit houdt in dat u de eetstokjes een beetje diagonaal neerlegt met de punten links en de achterkant rechts.
De eetstokjes werden pas echt populair toen de bevolking begon te groeien en de brandstof schaars. Om minder brandstof te hoeven gebruiken bedachten ze een slimme truc: het eten werd vooraf in stukjes gesneden. Zo werd het sneller gaar!
Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur.
Sake is een drankje dat men in Azië bij hun sushi drinkt.
Hoe eet je met stokjes
Sashimi eet je weer wel met stokjes en Maki Sushi (waarbij zeewier aan de buitenkant zit opgerold) moeten ook met stokjes gegeten worden. Sushi zijn gemaakt in kleine stukjes. Het is op die manier gemaakt om in één hap in een keer in je mond te kunnen stoppen. Dus geen geklieder met halve hapjes!
Je kunt uitstekend wijn drinken bij poke bowls. De keuze hangt natuurlijk af van welke ingrediënten er precies in je poke bowl gaan. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden, is de rauwe vis. Daarbij selecteer je bij voorkeur een frisse, droge witte wijn, zoals Picpoul of Grüner Veltliner.
Sushi kan gezond zijn, maar helaas is het vaak niet zo. Sushirijst wordt bijvoorbeeld gemaakt met heel veel suiker (om het wat zoeter en extra plakkerig te maken). Bovendien zitten er ook niet bepaald veel goede voedingsstoffen in deze witte rijst en bevat het wél veel calorieën. Daar kun je dik van worden.
De pokebowl vindt zijn oorsprong in Hawaï. In het Hawaïaans betekent Poke “in plakken / stukken snijden”. Een pokebowl is een gerecht waar fijn gesneden (rauwe) vis en groente centraal staan net als in sushi.