In dit geval is het teken op de é een klemtoonteken, waarmee je extra nadruk op een woord legt. Klemtoontekens zijn altijd een streepje van linksonder naar rechtsboven. Dat teken heet ook wel een accent aigu. Deze taart is écht lekker.
Het teken staat niet op een Nederlands toetsenbord. Toch zijn er meerdere manieren om de È of è te typen: ofwel met de combinatie `-toets (links van de 1-toets) en respectievelijk de E-of e-toets, ofwel met de ALT-code ALT+0200 (hoofdletter), of ALT+0232 (onderkast).
De correcte spelling is én. Voor het klemtoonteken gebruiken we het accent aigu (én).
Wat veel vaker gebeurt bij Nederlandse woorden: accenten op een woord om de klemtoon te beïnvloeden. Dat zijn klemtoontekens. Als je een lettergreep of woord extra nadruk wilt geven, kun je een 'accent aigu' gebruiken. Dat is het accent dat naar rechtsboven wijst (´).
Dé is de gangbare manier om het woord de in schrijftaal een klemtoon te geven. Dè is een alternatieve spelling van “dé” die je soms tegenkomt, maar beter kunt vermijden.
Voor è drukt u bijvoorbeeld op Ctrl + ' , laat u los en typt u vervolgens e. Als u een kleine letter wilt typen met een toetsencombinatie die de Shift-toets bevat, houdt u ctrl+Shift+symbooltoetsen ingedrukt en laat u deze los voordat u de letter typt.
Accent aigui: é
Het accent aigui wordt gebruikt om nadruk te leggen op een woord op klemtoon, maar ook om aan te duiden hoe je een woord uitspreekt. Bij 'Dé haarspecialist van Haarlem' benadruk je het woord bijvoorbeeld, en bij 'café' geeft het streepje aan dat hier een lange ee gebruikt wordt in de uitspraak.
De É (onderkast é) is een in het Latijnse alfabet voorkomende letter. De letter wordt gevormd door het karakter E met een daarboven geplaatste accent aigu.
Soms zie je ook hé geschreven waar er hè bedoeld wordt. Maar dat onderscheid is onverbiddelijk: zeg je [hee] (rijmt op “zee”), dan schrijf je hé; zeg je [heh] (zoals “het” zonder de t), dan schrijf je hè.
Het accent aigu (Latijn: acutus, scherp), in de drukkerij kort met kuut aangeduid, is een diakritisch teken in de vorm van een streepje boven een letter dat van linksonder naar rechtsboven wijst.
Probeer dit maar eens 2x streepje en een > (gevolgd door een spatie), dat wordt een mooie strakke pijl.
De backslash ("\") is een typografisch teken dat vooral bij computers gebruikt wordt. Deze tegenhanger van de 'slash' (/, schuine streep) wordt ook wel terugschrap, schrap terug, omgekeerde schuine streep, schuine streep naar links of achter en terugstreep genoemd.
Á: wanneer je iets wil benadrukken
Wanneer er een streepje naar rechts (ook wel accent aigue genoemd) wordt gebruikt, zoals de á, dan wil je vaak iets benadrukken: Je moet eerst dát nog doen, voordat je weggaat.
Als twee samengestelde woorden een gemeenschappelijk deel hebben en je noemt ze na elkaar met 'en' of 'of' ertussen, kun je bij een van de twee woorden dat gemeenschappelijke deel vervangen door een streepje. Als het laatste deel van beide woorden gelijk is, schrijf je dat deel alleen bij het tweede woord.
Hét is de juiste manier om het woord het in schrijftaal een klemtoon te geven. Hèt is een veel voorkomende, maar formeel foute, manier om hetzelfde te doen.
U. Laag liggend streepje: _ Dit teken zit op het toetsenbord onder dezelfde toets als het koppelteken -, maar dan in combinatie met de Shift-toets. Het underscoreteken wordt vaak gebruikt in plaats van een spatie bij namen van bestanden of in een e-mailadres, bijvoorbeeld Jan_van_Gent. doc.
Selecteer het teken dat u wilt opmaken als superscript of subscript. Kies op het tabblad Start in de groep Lettertype het startpictogram voor het dialoogvenster Lettertype. Ga naar het tabblad Lettertype en schakel onder Effecten het selectievakje Superscript of Subscript in.
Om het uit te schakelen, moet je een ander toetsenbord selecteren. Ga in Windows naar 'Instellingen / Tijd en taal / Taal', en klik rechts in het scherm onder Voorkeurstalen op de geselecteerde taal. Dan verschijnt de knop Opties. Klik daarop en je ziet onder toetsenborden de geselecteerde toetsenbordlay-out staan.
Welk teken gebruik je voor nadruk: is het bijvoorbeeld wèl of wél? Juist is wél. Bijvoorbeeld: 'Het beleid is wél zinvol. ' Het nadrukteken is altijd een streepje van linksonder naar rechtsboven.
Voor mannelijke en vrouwelijke woorden komt namelijk altijd de, voor onzijdige woorden altijd het. Soms hebben woorden twee geslachten, bijvoorbeeld én mannelijk én vrouwelijk, of én vrouwelijk én onzijdig. Als het woord én onzijdig is én daarnaast mannelijk of vrouwelijk, kun je kiezen of je er de of het voor zet.
De aanwijzende voornaamwoorden dit en dat verwijzen naar enkelvoudige het-woorden; deze en die naar enkelvoudige de-woorden en meervoudige woorden. Dit en dat kunnen ook naar een hele zin verwijzen.