Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%.
De gekrompen viscose kan na het wassen met gemak terug gestreken worden naar de oorspronkelijke lengte/vorm. Doe dit wel wanneer het item een beetje vochtig is, op de laagste stand van de strijkijzer.
Viscose kleding drogen
Omdat viscose kleding snel kreukt is het raadzaam de kleding meteen goed uit de hangen op een kledinghanger. Laat het aan de lucht drogen en doe het vooral niet in de droger. In de droger kan de viscose stof gaan krimpen.
Allereerst is het belangrijk dat je viscose wast op een lage temperatuur, nooit hoger dan 40 graden. Wanneer je een viscose kledingstuk voor het eerst was, kan de kleur afgeven. Was het daarom apart of gebruik speciale doekjes die de kleur opvangt. Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken, maar normaal wasmiddel.
Viscose wassen
Dit materiaal kan gemakkelijk krimpen, dus het is van belang om dit niet te heet te wassen. Zorg dat het niet lang en warm gewassen wordt, laat het liggend drogen en gebruik geen droger. Ook hierdoor kan viscose namelijk snel krimpen.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw viscose kleding krimpen.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Viscose stof is bio-based. Dit betekent niet 100% natuurlijk, maar de grondstof (houtpulp) is dit wel. De behandeling van de cellulose gebeurt met chemicalien en dat maakt de stof semi-synthetisch.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van.
Voordelen van viscose
De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen. De stof is kreukvrij. De stof is vormvast. De stof behoudt kleur goed.
Omdat viscose erg kwetsbaar is als het nat is, moet je geen stugge stoffen zoals spijkerbroeken of jasjes met grove knopen toevoegen aan de was waarin je ook je viscose kleding wast. Let vervolgens ook op het wasmiddel dat je gebruikt. In sommige wasmiddelen zit bleek verwerkt.
Viscose: producten van viscose zijn krimpgevoelig. Was deze kleding het liefst op een wol of zijde programma. Door deze producten te stomen of te strijken kunt u deze producten na het wassen weer terug in model brengen. Viscose kan niet in de droger, dit item droogt het best liggend.
Een kledingstuk van pure viscose is niet elastisch. De stof kan krimpen en is kreukgevoelig.
Viscose is de kunstmatige variant van katoen. Je ziet het veel in T-shirts, jurken, rokken en blouses. Plus: net als katoen is viscose goed vochtabsorberend en prettig draagbaar. Min: is vrij slap van structuur en als de stof nat wordt, bijvoorbeeld door zweet, trek je er makkelijk een gat in.
Stof 6: Viscose
Viscose is een kunstzijde, ook wel rayon genoemd. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt ook heerlijk koel in de zomer. Viscose kan net als katoen heet worden gewassen.
Viscose lijkt op katoen, maar is zo zacht als zijde, de stof wordt ook wel 'kunstzijde' genoemd. Viscose is zacht, huidvriendelijk en kleurvast. Bovendien neemt viscose heel goed vocht op en is dus heerlijk draagbaar in de zomer.
Een hele luchtige en echt zomerse stof is linnen. Linnen is eveneens een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat je snel droogt. Omdat linnen kleding vaak wat wijder is, is er bovendien sprake van goede luchtcirculatie.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen. Katoen dat gemengd is met synthetische vezels of andere materialen kan meer of minder krimpen dan puur katoen.
Wat is viscose of rayon? Ook wel bekend onder de naam rayon, is een stof die lekker zacht aan voelt, goed vocht op neemt en een luxe uitstraling heeft. Viscose is een synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.