Komt de gecoate ruit aan de binnenzijde van de woning of juist aan de buitenzijde? De gecoate zijde moet aan de binnenzijde van de woning. Dan plaatst u het correct.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.
HR+ glas wordt samengesteld uit twee glasplaten; dit zijn eigenlijk twee enkel glazen. Een kant, het buitenblad, wordt van een coating voorzien. Het andere blad is ongecoat en bevindt zich aan de binnenzijde van de woning. Hierdoor is het van belang dat de ruit goed geplaatst wordt.
Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. zie je 2 vlammetjes in het glas gespiegeld? Dan heb je enkel glas.
Zonwerend glas is glas dat is voorzien van een zonwerende coating. Deze coating zorgt ervoor dat het zonlicht geabsorbeerd of weerkaatst wordt. Hierdoor filtert zonwerend glas tot wel 60 procent van de warmte in vergelijking met standaard dubbel glas.
Bij standaard dubbel glas of Thermopane is de spouw gevuld met droge lucht. Bij HR(++) glas is de spouw gevuld met edelgas, bekend als “Argon” of “Krypton”. Naast het edelgas is er ook een warmte reflecterende coating aangebracht op het glas. Deze coating is onzichtbaar en zit tegen de glasplaat geplakt.
Komt de gecoate ruit aan de binnenzijde van de woning of juist aan de buitenzijde? De gecoate zijde moet aan de binnenzijde van de woning. Dan plaatst u het correct.
Beslagen ramen aan de buitenzijde
In sommige situaties ontwikkelt er zich condens op dubbel of HR++ glas. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van dit soort glas. De condens ontstaat wanneer er een lage buitentemperatuur heerst, samen met een hoge relatieve vochtigheid.
Kies dan voor triple glas met nieuwe isolerende kozijnen en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. En de meerkosten vallen mee: isolerende kozijnen met triple glas zijn zo'n 15 procent duurder dan gewone kozijnen met HR++ glas (exclusief de subsidie).
Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig. Wij raden aan om tijdens het opnemen van de glasmaten eerst de strakke sponningmaten op te meten en daar vervolgens zowel van de breedte als hoogte 6-10mm af te halen. Let op dat u glasmaten in millimeters opgeeft.
Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Beslagen ramen aan de buitenkant
Het is onbegonnen werk om zelf aan de slag te gaan met een ramenwisser. De condens verdwijnt namelijk vanzelf in de loop van de ochtend, zodra het buiten warmer wordt en de luchtvochtigheid afneemt.
In de meeste gevallen zijn beslagen ramen het gevolg van een gebrekkige ventilatie in je woning. De warme, vochtige lucht door te koken, wassen, ademen, … kan niet weg en slaat neer op de binnenkant van je ramen. In dat geval is decentrale balansventilatie de meest aangewezen oplossing.
Als je verzekerd bent tegen glasschade, zoals bij condens tussen glas, dan kun je de kosten natuurlijk bij je verzekeraar claimen. Echter op één voorwaarde: de schade mag niet door achterstallig onderhoud zijn ontstaan, anders wordt er niet uitgekeerd.
Veruit de meeste buitendeuren zijn afgewerkt met isolatieglas: dubbelglas met HR++ kwaliteit. Dit type glas isoleert en werkt geluiddempend. Bovendien houdt het de warmte binnen en de kou buiten. Dit is zeker in de winter te merken aan de stookkosten.
Enkel glas en oud dubbelglas worden eigenlijk gezien als slecht isolerend glas. Slecht isolerend glas kan voor veel overlast zorgen. In de winter heeft u bij de ramen zogenaamde koudeval. Hierdoor voelt het dicht bij het raam koud en ontstaat er een tochtstroom in huis.
De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas is 75 procent meer warmte en ruim 150 euro minder aan gasverbruik. Met HR++ glas bespaart een gemiddelde eengezinswoning zo'n 600 m3 gas per jaar. Je bent dus minder geld kwijt aan je energierekening.
Past het HR++ glas in je kozijn? Hoogrendementsglas is vaak dikker dan standaard dubbel glas en zeker dan enkel glas. Daarom is het raadzaam om eerst na te gaan of het hoogrendementsglas in je kozijnen past. Let hierbij op de sponningsbreedte, de ruimte in de kozijnen waarin je glas geplaatst wordt.