Tal van planten lenen er zich toe, zoals klimop, Anthurium (1), Philodendron (2), Epipremnum (3), Scindapsus pictus, Tradescantia (4), begonia's, varens, de graslelie (Chlorophytum) (5) en de parapluplant (Cyperus alternifolius).
De bekendste soorten zijn Javavaren, Anubias, Bucephelandra en mossen. Deze planten noemt men ook wel epifytische planten. Deze planten halen hun voedingstoffen voornamelijk uit het water (of regen). Veel beginners planten deze soorten in de bodem waarna ze snel zullen aftakelen.
Anubias Nana
De Anubias soort is door de jaren heen erg bekend geworden en met goede redenen. Het is een sterke plant, de bladeren voelen bijna net zo hard als plastic en de plant kan bijna in ieder aquarium gehouden worden.
Voor een goede balans in het aquarium geldt: niet te veel planten, maar ook niet te weinig. Hoeveel dan precies? Dat hangt af van het gehele aquarium. Er wordt altijd geadviseerd om minimaal 1 plant per 10 liter te houden.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Plant een Anubias soort nooit met zijn wortelstok in de voedingsbodem, dit om rotting te voorkomen. Deze soort dient altijd boven de grond geplaatst te worden. Dit kunt u doen door de Anubias op bijvoorbeeld hout of steen te binden of lijmen. Bijna alle Anubias soorten zijn makkelijke planten.
Veelal moet de verlichting, zoals tl buizen al voldoende warmte geven voor de kikkers. Dit moet in een afgeschermde lichtkap zijn, waardoor de warmte wat beter in de bak blijft en door het gaas heen naar beneden komt. Daarnaast kan je het water verwarmen als er een laag water in zit.
Andere planten om op water te zetten zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendrons, de graslelie, Syngonium, maar zelfs cactussen en vetplanten kunnen water staan.
Heeft jouw pannenkoekplant nog niet genoeg wortels om zelfstandig te groeien? Dan kan je het stekje laten wortelen op water. Zorg ervoor dat de blaadjes en steeltjes van de plant niet in het water staan, dit kan ervoor zorgen dat de blaadjes gaat rotten.
Veel planten zijn geschikt om in het water te zetten, maar helaas niet allemaal. De volgende varianten kun je wel gebruiken: philodendron, geranium, begonia, klimop, vioolbladplant, graslelie, monstera en de lepelplant.
Gemakkelijke aquariumplant #1: javamos!
Tja, niet veel over te zeggen: dit plantje groeit echt in àlle omstandigheden. Of je nu veel of weinig licht gebruikt, aquariumbemesting of niet, dit plantje zal het wel overleven. Het leuke aan mos is dat je garnalen het heerlijk vinden om zich erin te verstoppen.
Te veel of te lang licht zorgt voor algen, maar bij te weinig of te kort licht groeien je planten niet goed. Je moet dus zoeken naar een goede balans tussen licht en duisternis. Bij de meeste aquaria werkt het het beste om dagelijks 8 uur de verlichting aan te hebben.
- Aquariumplanten afzonderlijk planten, met voldoende ruimte om te groeien. - Steek de planten in vooraf gemaakt gat in de bodem, wanneer deze in de bodem gestoken zijn trekt men de plant voorzichtig iets naar boven zodat de wortels niet geknikt raken.
De Anubias Barteri is niet de aller makkelijkste plant om te kweken, zeker niet omdat hij zo langzaam groeit, maar mogelijk is het wel. Om je plant te vermeerderen heb je een gezonde wortelstok nodig met een mooi aantal uitlopers.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
Andere dieren in een nano aquarium
Hieronder vallen o.a. (dwerg)garnalen, (dwerg)kreeften en slakken. Garnalen, kreeften en slakken worden steeds populairder om in een aquarium te houden, vaak zijn het erg actieve dieren met leuk gedrag en ook nog eens goed te houden in combinatie met vissen.
Een bescheiden gezelschapsaquarium voor beginners
In een relatief klein aquarium kan je dus geen al te grote vissen zetten, maar verschillende kleinere soorten combineren is net zo interessant. Zo kan je platy's (1), (ballon)molly's (2), tetra's (3) en zwaarddragers (4) in allerlei kleuren samenzetten.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.