Op zoek naar makkelijke terrasplanten die in de volle zon kunnen staan? Kies dan voor planten met een dikke huid, zoals vetkruid (Sedum), agave (Agave) en gomboom (Eucalyptus). Deze planten houden van zon en drinken relatief weinig water. Een groene keuze in droge tijden.
Planten die wel erg geschikt zijn in een vensterbank op het zuiden zijn crassula, sansevieria, agave en cactus. Ben je op zoek naar een grotere plant voor een plek bij het raam op het zuiden dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld strelitzia, ficus, bananenplant, yucca, croton, schefflera en veel kamerpalmen.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
Ficussen hebben behoefte aan veel zonlicht. Het liefst staan de planten op een plek met minimaal 5 uur direct zonlicht per dag. Dit kan door de plant 2-3 meter voor een raam op het zuiden te plaatsen of direct voor het raam op het noorden, westen of oosten.
Er zijn verschillende soorten kamerplanten in de volle zon waar u uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan diverse tropische planten, zoals cactussen, vetplanten en palmen. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat elke kamerplant in de volle zon weer anders moet worden onderhouden.
Kleine planten groeien vaak heel goed in de vensterbank, omdat ze er veel licht krijgen. Bovendien staat het ook gezellig en zorgen planten voor betere lucht in huis. Kies voor een combinatie van verschillende planten, zodat je een leuk effect krijgt. Kleine planten passen ook goed als smalle vensterbank decoratie.
Erg kwetsbare of heel jonge planten moet u voor de eerste nachtvorst naar binnen halen. Sterkere planten, zoals de Oleander of Agave kunt u bij heel lichte of korte nachtvorst nog wel even buiten laten. Zeker wanneer u de wortelkluit inpakt om de wortels te beschermen.
Denk bijvoorbeeld aan bloemen als cyclamen, viooltjes en helleborussen. Maar ook siergrassen, groenblijvende planten, klimop, winterheide en struiken met gekleurde takken doen het goed.
De Monstera staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Zorg dat in de lente en zomer de grond licht vochtig blijft, zonder dat de wortels van de plant in een laag water staan. Wacht in de herfst en winter tot de grond goed is opgedroogd voordat je de plant weer water geeft.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.