Comté Comté is de meest gegeten kaas in Frankrijk. Een unieke bergkaas die tot wel 40 kilo kan wegen. De smaak is nootachtig en intens rijk van smaak en perfect voor een dessert, op brood of in de kaasfondue.
Belangrijkste soorten Franse kaas
Tot de bekendste behoren onder meer de Brie de Meaux (uit de regio Parijs), de Camembert de Normandie (uit de regio Orne), de Neufchâtel, bekend om zijn hartvormige vorm (uit de regio Pays de Bray) en de Brillat-Savarin (uit de regio Bourgogne).
Gouda Kaas is al sinds lange tijd de meest populaire en meest gegeten kaas van Nederland.
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Een klassiek Frans kaasplankje kan bijvoorbeeld een harde Alpenkaas bevatten, zoals Comté, een zachte kaas zoals Brie en een blauwe kaas, zoals Roquefort . Je kunt de melksoorten ook mengen met bijvoorbeeld een geitenkaas, een schapenkaas en een koemelkkaas.
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek. Het verschil zit hem in de room.Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
Belgische romige kaas
Maredsous is een rechthoekige kaas uit België die je ideaal kunt snijden in kleine sneetjes voor bijvoorbeeld op je boterham of om lekker tussendoor te eten.
Mozzarella overtrof cheddar als populairste kaas in Amerika voor het tweede jaar op rij. Ondanks de recente daling in cheddarconsumptie, zijn de twee kazen samen goed voor 63 procent van de kaasbeschikbaarheid.
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt. IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
De exacte oorsprong van Brie kaas is onduidelijk, maar men denkt dat het voor het eerst in de middeleeuwen werd geproduceerd door monniken in het klooster van Rueil en Brie. Ook is het onduidelijk wanneer Brie voor het eerst zijn bijnaam kreeg, Le roi des fromages, maar het is geen mysterie waarom velen het tegenwoordig de "King of Cheeses" noemen.
Typische Franse producten als kaas en wijn zijn vaak ook veel goedkoper in Frankrijk, hoewel dat verschil sterk varieert. De kaasjes van Babybel zijn opmerkelijk goedkoper, terwijl een fles champagne van het prestigieuze merk Veuve Clicquot vrijwel evenveel kost.
In 2023 bedroeg de gemiddelde prijs van kaas per kilo in Frankrijk 11,74 euro . Dat is iets hoger dan de mediaanprijs van koemelkkaas.
Camembert versus brie
Camembert heeft een melkvetgehalte van ongeveer 45%, terwijl Brie een hoger melkvetgehalte heeft van 60% . Dit betekent dat brie romiger van smaak is en vaak een mildere en meer boterachtige afdronk heeft. Dubbele en driedubbele brie zijn nog boterachtiger, omdat ze een nog hoger melkvetgehalte hebben.
Camembert bevat ongeveer 4,5 gram verzadigd vet per snee van 30 gram. Camembert is daarentegen wel gezonder dan brie, omdat aan brie nog extra room wordt toegevoegd. Camembert eet je heerlijk uit het vuistje, op een stuk stokbrood of met noten.
Verschil in smaak
Zo zijn de melkzuurbacteriën in Camembert sterker dan in Brie. Hierdoor heeft Brie een mildere smaak. Soms wordt tijdens de kaasbereiding room aan Brie toegevoegd, waardoor deze een romigere textuur krijgt.
De Fransen zijn dol op hun kaas en serveren hun kazen zelden met koekjes, boter of chutney, zoals wij in Groot-Brittannië doen. In plaats daarvan geven ze de voorkeur aan gedroogd fruit, noten en knapperig brood . De Gaulle zei ooit: 'Hoe kan iemand een land besturen dat 246 verschillende soorten kaas heeft?'
Franse kaas is werkelijk in alle soorten verkrijgbaar. Zacht en mild, hard en pikant of als blauwschimmelkaas. Wilt u eens wat anders serveren dan een eenvoudige brie of een camembert? Kies dan voor Abondance, Comté of Mimolette kaas.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Sauternes, een stuk Roquefort met wat brood en wat dikke vijgen . Deze combinatie van rijke zoete wijn, rijp fruit en de zoute romige kaas is een perfect trio van smaaksensaties. Een geweldige manier om een maaltijd af te sluiten.