Zweetdekens kun je het hele jaar door gebruiken en worden voornamelijk gemaakt van fleece of wol. Ben je op zoek naar een nieuwe zweetdeken? Let bij de aankoop dan goed op het materiaal van het deken, wat afhankelijk is van de dikte van de vacht van jouw paard, maar ook het seizoen waarin je het gebruikt.
Paardendekens worden in de zomer meestal gebruikt om het paard te beschermen tegen insectenbeten, zoals vliegen en dazen. We hebben het dan over een vliegendeken. Ook beschermt een paardendeken het dier tegen verkleuring. Sommige dieren, zoals Friese paarden, worden in de zon snel bruin.
Staldeken. De staldeken wordt gebruikt voor op stal. Deze dekens zijn ademend en licht. Het beste is om deze deken op te doen als het paard geschoren is.
Een zweetdeken wordt veelal gebruikt na inspanning. Een zweetdeken neemt het vocht op van het paard, bijvoorbeeld na inspanning wanneer hij gezweet heeft, zodat hij sneller opdroogt. Een zweetdeken trekt het vocht uit de huid van het paard in de deken.
De meest voorkomende sterkte bij paardendekens is 600D. Deze heeft een goede slijtvastigheid en is over het algemeen voor paardendekens sterk genoeg. Zoek je echt een extreem sterke deken, dan kom je in een slijtvastheid vanaf 2000D. Om de stof nog sterker te maken, worden de meeste buitenstoffen voorzien van Rip-Stop.
Dekens beschermen je paard tegen regen en kou en isoleren de lichaamswarmte van je paard. Een paard heeft in principe geen deken nodig en is prima in staat om zichzelf warm te houden. Je paard heeft namelijk een mechanisme wat zich tegen de kou beschermt.
Zweetdeken. Vaak is het fijn om een bezweet paard een deken op te doen. Een zweetdeken is te vergelijken met een badjas en is erg handig na een training of een douche. Deze dekens zijn vaak van fleece of microvezel gemaakt en nemen het vocht op en voeren het snel af.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken, tot zo'n 100 grams vulling of een regendeken ter bescherming van de nattigheid. Tussen de 0 en 10 graden is een dikkere deken raadzaam voor paarden die gereden worden. Vaak zijn dekens met 200 tot 300 grams vulling dan genoeg.
Een winterdeken is meestal tussen de 200 en 500 gram gevoerd. Winterdekens, maar ook sommige regendekens, zijn verkrijgbaar met en zonder halsstuk. Een staldeken is niet waterdicht en daarom enkel geschikt voor op stal.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken. 200 tot 300 gram zal vaak voldoende zijn. Als het vriest kan je een dikkere winterdeken gaan gebruiken van zo'n 300 tot 400 gram.
Met een dikkere deken heeft een ongeschoren paard het op stal al gauw te warm. Voor geschoren paarden is een dikke outdoordeken het meest geschikt.
Wollen dekens en fleecedekens worden vaak voor hetzelfde gebruikt: het warm houden van een paard na de rit (of na het wassen). Beide dekens absorberen zweet en vocht, waardoor het paard opdroogt en tegelijkertijd warm blijft.
Na het wassen kun je je paard het beste een fleecedeken omdoen. Een fleecedeken droogt sneller en houdt zolang je paard warm. Het belangrijkste is dat je, na het wassen van je paard, niet te snel van deken wisselt. Je paard gaat dan op stal met een natte deken en kan dan sneller ziek worden.
Staldekens zijn niet waterdicht. Het is daarom raadzaam om een waterdichte regendeken over de staldeken heen te leggen wanneer je paard naar buiten gaat. Zo staat je paard lekker warm en droog buiten.
De Amigo en Rhino dekens zijn qua pasvorm vergelijkbaar met elkaar. Deze paardendekens hebben een goede pasvorm waardoor ze zowel voor smalle als bredere paarden geschikt zijn. Voor paarden met een lage halsaanzet adviseren wij een Rambo deken.
Leg eventueel een dun dekentje op om het schoon te houden. Bij kouder weer is een dikkere deken raadzaam. Maar dek hem niet te warm toe! Door de trailerrit kan het paard stress ervaren waardoor hij sneller gaat zweten.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Als het te lang en met te koud water in aanraking komt, kan dit leiden tot schade aan het weefsel met betrekking tot warmte. Watertemperatuur tussen vier en tien graden is volgens Merz ideaal voor het wassen van een paard.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
Signalen van oververhitting
Wanneer je paard het te warm heeft, kunnen een aantal dingen opvallen. Verhoogde lichaamstemperatuur (normaal tussen de 37.4-38.0). Bij temperaturen boven de 40 is je paard echt oververhit!