Probeer voor een stinkende kaas eens een Munster, Livarot, Brie Fermier, Dorset, Alpine of Torta del Casar. Laatstgenoemde is een kaas van Merino-schapen uit de Extremadura-regio in Spain en wordt gemaakt van de bloemknoppen van de kardoen-distel, die het een heel specifieke smaak geeft. Of probeer eens Époisses.
1. Vieux Boulogne. In 2004 door een Britse wetenschapper aangewezen als de hands-down winner op stinkgebied: deze kaas uit Pas-de-Calais is na 7 tot 9 weken rijpen in te zetten als chemisch wapen.
In de kaas zitten bacteriën. Bacteriën zitten overal, het is dus niet vies of schadelijk. De bacteriën in de kaas samen met de gist uit het badje zorgen er voor dat er een nieuwe bacterie ontstaat op de buitenkant van het kaasje: de brevibacterium. Deze bacterie zorgt voor de geur van de Franse kaas.
Re: Hoe bewaren jullie camembert? Maar om het niet te overdrijven (arme kotgenootjes) zou ik hier evt. stinkkaas in een zakje doen en dan in een afgesloten bakje de koelkast in. En ruim voor gebruik eruit om op kamertemperatuur te laten komen!
De oorzaak van de geurtjes in de koelkast ligt in aanwezigheid van bacteriën. Door bacteriegroei in de koelkast - veroorzaakt door bijvoorbeeld bedorven voedsel, het lekken / knoeien met inhoud van verpakkingen, kruimels e.d. - ontstaat deze vieze geur en is het tijd voor grondige reiniging.
De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Zo kan je geitenkaas heerlijk vinden ruiken omdat hij goed smaakt, maar omzeil je de geitenboerderij liever. Een boerderij associeer je met modder en mestgeur. Hoewel de geuren van geitenkaas en geitenboerderij dezelfde moleculen bevatten, speelt de associatie die je ermee hebt een grotere rol.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Je kunt een bedorven kaas herkennen aan een sterke geur die in de buurt komt van ammoniak. Ruik je dit? Dan kun je hem beter weggooien. Ook wanneer de korst sterk verkleurd is of als er vreemde plekjes op zitten die er eerst niet op zaten kun je hem beter in de groencontainer deponeren.
Schapenkop – Noorwegen
De kop wordt eerst gedroogd of gerookt en daarna 3 uur gekookt of gestoomd. Sommige Noren laten de hersenen zitten; die worden dan na het koken uitgelepeld en opgegeten. De traditie is het oog en het oor als eerst op te eten. Eet smakelijk!
Paddenstoelen: meestal is de textuur de boosdoener. Wanneer de paddenstoelen in een saus verwerkt zijn lukt het soms nog wel. Rauw vinden mensen het ergst. Zonde, want een pasta met paddenstoelen is bijvoorbeeld een topper, en een toast champignon is ook heerlijk.
Geur. Een stinkkaas krijgt, om de status van stinkende kaas te verkrijgen, ondergedompeld in een badje van zout, water, gist of likeur. Dit badje is heel aantrekkelijk voor bepaalde bacteriën, die op hun beurt zorgen voor de kenmerkende geur.
Houdbaarheidsdatum. Als het gaat om een ongeopende verpakking, kijk dan naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Schimmelkazen als brie zijn erg gevoelig voor groei van bacteriën die je ziek kunnen maken. Als je niet zeker weet of de brie nog goed is, kijk en ruik dan goed aan de kaas.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Camembert en brie zijn twee van de – in Nederland – bekendste witschimmelkazen. Hun zachte, ietwat bloemige korst herken je uit duizenden en de smaak is vol, romig en soms een tikje pittig, afhankelijk van de rijping.
was uw voeten regelmatig met antibacteriële zeep. droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. wisselbaden kunnen helpen (mits u geen risicovoeten hebt, dan mag u geen voetbaden nemen) draag sokken van katoen of wol en vermijd sokken van synthetische materialen zoals polyester.
Als je weinig koolstofdioxide, zuurstof en stikstof in je lichaam hebt, bestaat je wind dus vooral uit zwavel, wat de reden is dat ie erger stinkt dan andere scheten. Vaak maken deze vieze scheetjes minder geluid dan de geurloze scheetjes.
De scheten stinken als de bacteriën zwavel (rotte eieren lucht) uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten, deze zitten in bijvoorbeeld vlees en kip en natuurlijk in eieren! De een stinkt meer dan de ander, maar dat komt omdat iedereen een unieke verzameling bacteriën heeft.
Chevretta is de lekkerste gangbare Hollandse geitenkaas. Dankzij een uitgebalanceerd voedingspatroon van speciale grassoorten, lijnzaad en stro is de melk altijd van constante hoge kwaliteit. Daardoor is Chevretta geitenkaas heel rijk van smaak en super smeuïg.
Ruik aan de kaas; als hij een ammoniakachtige geur heeft, is hij waarschijnlijk bedorven. Kaas die is uitgedroogd of vreemd ruikt, is bedorven. Plakken kaas zijn vier dagen houdbaar in de koelkast en geraspte kaas twee dagen. Lang houdbare melk is buiten de koelkast meerdere maanden te bewaren.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.