Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en welke is gemaakt van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk, nog feta heten. Het woord "feta" is van oorsprong Italiaans en betekent "plak".
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Feta (Grieks: φέτα) is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld beyaz peynir (Turkije), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Er bestaan ook op feta gelijkende kazen op basis van koemelk.
Arla Foods Nederland voorziet Nederland en Duitsland van dagverse zuivel (zoals melk, karnemelk, yoghurt en vla) geproduceerd in onze fabriek in Nijkerk. Daarnaast leveren we kaas en boter uit Scandinavië en lang houdbare zuivel uit Duitsland. We voeren diverse sterke merken zoals Arla, Apetina, Castello en Lurpak.
De originele Griekse Feta wordt gemaakt uit schapen- en/of geitenmelk en is herkenbaar aan de witte kleur en brokkelige structuur. De smaak is zeer rijk, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig.
Deze was nog net iets te zuur, maar smaakte al wel veel beter. Stukken beter was de feta van de Lidl, volgens onze Grieken lekker zacht en fris. De allerbeste feta kopen we het beste bij de natuurwinkel van het merk Oma Der Grieche feta. Deze kaas smaakte precies zoals een goede fetakaas moet smaken.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Beyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is een Turkse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld feta (Griekenland), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk.
Nu maakt vet je natuurlijk niet onmiddellijk dik (zoals trouwe lezers van deze blog inmiddels zullen weten). Aan de andere kant bevat het wel degelijk relatief veel calorieën. Het is daarom toch verstandig om er niet al te veel van te eten. Feta heeft een vetpercentage van ongeveer 45% in de droge bestanddelen.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Is dit hetzelfde als feta? Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom 'mediterrane kaasblokjes of 'witte kaas'.
Het feta besluit
Daarom draagt de witte kaas van Arla nu de merknaam Apetina als naam en heet het geen feta meer. Als bedrijven die naam wel willen dan zullen ze de feta op een traditionele wijze moeten maken, met melk uit beschermde delen van Griekenland.
Bij Dodoni maken we veel producten waar we trots op zijn en een daarvan is onze Feta. Bekend om zijn kruimelige textuur en unieke smaak, gemaakt van een mix van schapen- en geitenmelk, wordt Feta in Griekenland al sinds de 8e eeuw voor Christus volgens dezelfde methoden geproduceerd.
Het woord "feta" is van oorsprong Italiaans en betekent "plak". Dat feta zijn naam heeft te danken aan een Italiaans woord heeft te maken met het feit dat Italiaans een belangrijke rol speelde als handelstaal in het oostelijke Middellandse-Zeegebied.
De schapenmelk (en soms een beetje geitenmelk) die wordt gebruikt in de originele Griekse feta wordt gepasteuriseerd. Mocht je toch twijfelen, en meteen je Grieks willen oefenen, vraag dan of de kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt.
Halloumi is een bijzondere kaas die van oorsprong van het eiland Cyprus komt. Deze kaas is bij uitstek geschikt om te grillen. Deze kaas wordt vaak gegeten in plakjes met aardappelen, olijven of gegrilde groenten...
Burrata vindt zijn oorsprong op de boerderij van de familie Bianchini in het stadje Andria. Dit is gelegen in het Murgia district, en dat ligt weer in de Puglia provincie in het zuiden van Italië. De schatting is dat de kaas 100 jaar geleden is uitgevonden en daarmee is het nog een vrij jonge kaas.
Halloumi eet je niet rauw, want dan smaakt hij een beetje elastisch. Je bakt of grilt 'm in de pan of gaart 'm in de oven. De kaas zal lichtbruin karamelliseren.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Feta invriezen is een goede bewaarmethode voor deze witte Griekse kaas. Zeker als je veel Feta over hebt, want weggooien zou natuurlijk zonde zijn. Venzelfsprekend kun je deze kaassoort ook in de koelkast bewaren, maar veel korter dan ingevroren.
Zowel brie als camembert wordt gemaakt van koemelk. Toch heeft een van de twee een aanmerkelijk hoger vetpercentage. Aan brie wordt namelijk extra room toegevoegd, waardoor het melkvetgehalte hoger ligt en de textuur van de kaas smeuïger is.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.