De tegenhanger van de term bezitter is houder. Er is sprake van houderschap op het moment dat een paard wordt gehouden voor een ander. Denk hierbij aan een paard dat in training staat bij een handelsstal en waarvoor elke maand een vast bedrag wordt voldaan voor de kosten van training en onderhoud.
Een paard is in iemands eigendom indien het paard door diegene is aangekocht, gefokt of verkregen via een schenking of nalatenschap. Het is echter niet altijd eenvoudig om de eigendom van een paard aan te tonen. Om te beginnen is een paspoort of stamboekpapier geen eigendomsbewijs van een paard.
Op www.HorseID.be kan u eenvoudig het microchip- of UELN-nummer van eender welk paard ingeven en nagaan of dit paard reeds geregistreerd is en al dan niet behouden werd voor de slacht. Daarnaast zal u ook het geslacht en de geboortedatum van het paard te zien krijgen.
Een I&R (Identificatie en Registratie) bevoegde dierenarts chipt je paard en vult hiervoor een registratieformulier in en stuurt deze op naar de desbetreffende instantie.
Een paspoort vraagt u aan bij een paardenpaspoort uitgevende instantie (ppi) in Nederland. Zij mogen dit namens RVO uitgeven en registreren de gegevens van het paard in hun database. Ook zorgen zij dat de gegevens in de Nederlandse centrale database komen. Daarna meldt u het dier aan op uw UBN.
De geregistreerde van een paard staat vermeld op het registratiebewijs en in het paardenpaspoort. U wordt als 'geregistreerde' vermeld op deze documenten, en niet als 'eigenaar', omdat eigenaar suggereert dat het om een eigendomsbewijs gaat.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
De paardachtige heeft een nieuwe houder (einde van het houderschap): Elke wijziging van houder vereist een dubbele melding. De mutatie zal pas effectief worden indien de voorgaande houder het einde van het houderschap en de nieuwe houder, het begin van het houderschap meldt.
Het paardenpaspoort is een identiteitsbewijs voor paarden, pony's en ezels binnen de Europese Unie. Het is geen eigendomsbewijs. Alle paarden moeten een eigen paspoort hebben met bijbehorende chip.
Een volledig overzicht van wedstrijdresultaten van een bij de KNHS-geregistreerd paard is vanaf nu eenvoudig te bestellen via de website www.watkanditpaard.nl. De service van de KNHS is tot 1 juni 2017 gratis, daarna kost elk verzoek 5,00 euro.
In Nederland mag de naam van het paard veranderd worden. Een naamswijziging kan aangevraagd worden door het paspoort en stamboek-papier naar KWPN te sturen, waarna een nieuw paspoort wordt gegenereerd. Echter, moet de nieuwe naam wel met dezelfde letter beginnen en mag de merrie of hengst nog geen nakomelingen hebben.
De registratie van paarden is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziekte, of bij problemen voor de volksgezondheid. Vanaf 21 april 2021 moeten alle paarden in Nederland gehouden verplicht geregistreerd worden op de locatie waar zij gehouden worden.
Geef je paard (meer) weidegang
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Het enige eigendomsbewijs is een koopovereenkomst of contract. Daarom is het extra belangrijk dat dit document wordt opgesteld en door beide partijen ondertekend. Daarmee sluit je alle toekomstige discussies over wie de eigenaar van het paard is uit.
Voor de wet is een paard een 'gewone' roerende zaak. De wet zegt wel 'dieren zijn geen zaken', maar nog in dezelfde wetsbepaling staat '… maar we behandelen ze wel hetzelfde' met een aantal uitzonderingen. Levering van roerende zaken vindt plaats door feitelijke terbeschikkingstelling.
Een Paardenfokker is iemand die zich bezighoudt met het fokken van paarden die bijvoorbeeld geschikt zijn voor de dressuur- of springsport. Een Paardenfokker probeert gezonde paarden met een vriendelijk karakter te fokken.
Het aanvragen van een UBN voor paardachtigen is op dit moment nog kosteloos. Ook zijn er nog geen kosten verbonden aan het koppelen van paarden aan het UBN. De overheid kan niet met terugwerkende kracht kosten in rekening brengen.
digitale procedure:€ 75,73 inclusief btw. procedure op papier: € 110,18 inclusief btw.
U kan de immatriculatie “offline” aanvragen. Dat wil zeggen dat de aanvraag niet rechtstreeks via de website gebeurt maar via de post, fax of scan (e-mail). Voor een immatriculatie met betaling dient u 100 euro over te schrijven naar de KBRSF. Hiermee kan uw paard deelnemen op alle niveaus.
Meld het paard dan aan op uw UBN. Dit kan op mijn.rvo.nl. Kies daar Paarden eerste keer op UBN Aanmelden. U vindt daar een handleiding waarin we stap voor stap uitleggen hoe u een paard aanmeldt op uw UBN.
OMGEVINGSRECHT. Functie. Hobbymatig houden van paarden kan worden aangemerkt als agrarisch gebruik als bedoeld in planvoorschrift en is toegestaan op gronden met de bestemming ""Agrarisch met waarden - Landschap"".
Paardenmest en bodemmateriaal dient dagelijks verwijderd of ververst te worden. Een vuile stal trekt vliegen en insecten aan. Verse paardenmest bevat veel onkruidzaden. Wanneer verse mest aan grond wordt toevoegt kunnen gewassen last krijgen van de aanwezigheid van dat onkruid.
Bij het houden van 51 – 100 paarden/pony's moet je naast het indienen van een melding Activiteitenbesluit milieubeheer ook een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) aanvragen. En heb je meer dan 100 paarden/pony's > 3 jaar? Dan heb je een Omgevingsvergunning Milieu nodig.