Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Zeg je Italiaanse kaas, dan zeg je meteen mozzarella of Parmezaanse kaas. Toch verdient de Italiaanse Taleggio wat meer roem: de smaak is zacht en zoet en wordt vergeleken met die van witte truffel.
Zachte Italiaanse kaas
De Taleggio kaas heeft strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. De korst en het vloeipapier op de kaas is eetbaar. De kaas heeft een zacht zuivel en de smaak van de Taleggio kaas is heerlijk zacht, licht zoet en een combinatie van amandelen en witte truffels.
Feta of oude kaas is in ieder geval geen groot succes. Je kunt beter jonge Goudse kaas of cheddar gebruiken. Deze soorten kaas smelten goed! Je kunt het best jonge, zachte, vette kazen gebruiken om te smelten.
Wat is de beste smeltkaas? Kazen met meer vocht en lagere smeltpunten - cheddar is een van de populairste keuzes, maar Zwitserse en Gruyère zijn ook geweldige opties . Wat smelt beter, milde of scherpe cheddar? Milde cheddar smelt soepeler dan scherpe (meer gerijpte) cheddar.
Gebruik een goed smeltende kaas
Denk maar aan Parmezaan en aan het verschil met Mozzarella wanneer je ze samen in een Bechamelsaus gebruikt. De beste smelter is jonge Cheddar, sommige jonge Zwitserse kazen en Mozzarella. Al is die laatste eerder een rekker in plaats van een smelter.
Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Intense smaken worden bevorderd door het grondig wassen van de schil tijdens het rijpingsproces, wat resulteert in een sterk aroma en een rijke maar zachte smaak . Zachte tonen van fruit spelen in harmonie met een compositie van milde en boterachtige tonen, eindigend met een pittige nasmaak die op uw gehemelte blijft hangen.
Taleggio (IPA: [taˈleddʒo]) (Talegg in het Lombardisch) is een halfzachte, gewassen korst , smeergerijpte Italiaanse kaas die is vernoemd naar Val Taleggio. De kaas heeft een dunne korst en een sterk aroma, maar de smaak is relatief mild met een ongebruikelijke fruitige smaak.
Reblochon, een kaas die oorspronkelijk uit de Franse Alpen komt , wordt vaak vergeleken met Taleggio-kaas vanwege hun vergelijkbare texturen en smaken. Beide kazen hebben een duidelijk romig, nootachtig en aards smaakprofiel. Taleggio heeft echter een iets hogere pittigheid vergeleken met Reblochon.
Taleggio is een tafelkaas die perfect is om zo te eten of om toe te voegen aan gerechten zoals de populaire Risotto al Taleggio . Wat betreft de wijn, het past goed bij een rode, fruitige en koele wijn, zoals Franciacorta Rosso DOCG.
Taleggio is een halfzachte kaas met gewassen korst, die zowel commercieel in de valleien als op kleine boerderijen in de bergen wordt gemaakt. De gewassen korst is dun en vochtig en de kleur varieert van roze tot oranje. Naarmate de kaas ouder wordt, kan er een laag witte en grijze schimmel ontstaan , die allemaal erg eetbaar zijn en bijdragen aan het karakter.
Taleggio kaas is een halfzachte, gewassen korst kaas die gemaakt wordt van koemelk . Het komt oorspronkelijk uit de regio Val Taleggio in Lombardije, Italië, en wordt daar al eeuwenlang geproduceerd. De kaas wordt gemaakt met behulp van traditionele methoden, met rauwe of gepasteuriseerde koemelk die verhit en gestremd wordt.
Talleggio. Italiaans kaasje gemaakt van gepasteuriseerde volle koemelk. De gewassen korst is bij jonge kazen vrij dun, maar wordt bij langere rijping dikker, met grijze strepen en een klein beetje schimmel. Juist die korst zorgt voor de karakteristieke, sterke geur en de zachte, zoete smaak.
Ten eerste is het gebruikelijk om een goede mix van zachte en harde kazen te selecteren, bijvoorbeeld mozzarella, gorgonzola, pecorino en parmigiano-reggiano. Zorg ook voor een variatie in smaak, zoals milde en pittige kazen.
Italiaanse gewassen korstkaas van koemelk, licht zoet & nootachtig van smaak. De kaas wordt gewassen met pekel & gevormd door de traditionele rijping in de kelders waar de Taleggio rijpt. De korst is eetbaar en door die traditionele rijping ontstaat er de karakteristieke sterke geur & ziltige smaak.
Taleggio: Een lid van de beroemde Italiaanse Stracchino-kazen, Taleggio heeft een sterk aroma en zachte consistentie. Oorspronkelijk afkomstig uit de regio Lombardije in Italië, heeft deze pittige grotgerijpte kaas een mildere smaak dan het aroma doet vermoeden.
Taleggio kaas is ook heerlijk op versgebakken, knapperig Italiaans brood. U kunt het serveren over een salade, zoals Radicchio en Rucola, of met Bruschetta, risotto en polenta .
Eerlijk gezegd kan het vervangen van Camembert door Taleggio nog beter werken, omdat het een intensere smaak heeft dan Brie. Taleggio-kaas is aantoonbaar milder dan Camembert met zijn intense paddenstoelen- en aardse smaak, maar de textuur, het aroma en de nootachtige smaak werken goed genoeg.
Net als parmezaan kan Grana Padano enkel in een bepaald deel van Italië worden gemaakt, waardoor de naam beschermd is. Dat deel is wel een stuk groter, waardoor de kaas ook goedkoper is. Grana Padano heeft een zachtere smaak dan parmezaan, maar is nog steeds uitgesproken.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten.
De klassieke basismethode voor het maken van kaassaus is gesmolten boter + bloem (om te verdikken) + melk + geraspte kaas. Voor deze stijl saus zijn onze romige Havarti, Gouda en Grand Cru® kazen de beste keuze vanwege hun superieure smeltbaarheid.
Harde kazen als Parmezaan, Grana Padano of Pecorino maken je saus zacht en romig, mits je ze op de juiste wijze aan je saus toevoegt.