Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Dit betekent dat harde Hollandse harde kazen gegeten kunnen worden door mensen met een intolerantie, evenals buitenlandse kazen als emmentaler, gruyère en parmezaan. Verse kazen als mozzarella, feta en ricotta moeten echter gemeden worden.
Een aantal van de populairste en meest toegankelijke kazen ter wereld worden van schapenmelk gemaakt: feta, manchego en pecorino , om te beginnen, maar ook iconische kazen zoals de Franse Roquefort en de Spaanse Torta del Casar.
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Melk is het kenmerkende ingrediënt in alle kaas. Door te leren over de verschillende soorten melk, kunt u specifieke smaakprofielen toevoegen aan recepten en kaasplanken. Koemelk wordt het meest gebruikt bij het maken van kaas . Schapen-, geiten- en buffelmelkkazen zijn echter ook erg populair.
Verse mozzarella kan droog worden verpakt in vacuümverzegelde plastic verpakkingen of in een vloeistof die soms "latte" wordt genoemd. Het is verkrijgbaar gezouten en ongezouten. Het wordt meestal gemaakt van koemelk; het kan echter ook worden gemaakt van een combinatie van andere melksoorten, zoals koemelk en geitenmelk gemengd .
Geitenkaas is een heerlijke optie voor mensen met lactose-intolerantie, vooral als je kiest voor oude varianten. Hoewel geitenkaas niet helemaal lactosevrij is, bevat het aanzienlijk minder lactose dan koeienkaas, wat het doorgaans beter verteerbaar maakt .
Authentieke mozzarella is een verse Italiaanse kaas die - in tegenstelling tot veel andere kazen - niet van koemelk maar van buffelmelk gemaakt wordt. Die melk wordt gestremd, in stukken gesneden, vermalen en gekookt.
Terwijl fetakaas uit Griekenland doorgaans wordt gemaakt van schapenmelk of een combinatie van schapen- en geitenmelk, maken veel fabrikanten in de VS feta van koemelk .
Feta is een traditionele Griekse kaas die voornamelijk wordt gemaakt van schapenmelk, of een mix van schapen- en geitenmelk. Geitenkaas, daarentegen, wordt volledig gemaakt van geitenmelk. Deze verschillende melksoorten geven elke kaas zijn unieke smaak en textuur.
Sojakaas wordt steeds beter en zuivelvrije alternatieven voor mozzarella, Parmezaanse kaas, blauwe kaas en Cheddar zijn allemaal verkrijgbaar. Sojaroom is een goede vervanger voor slagroom; als het goed gekoeld is, wordt het stijf. Goed commercieel gemaakt soja-ijs is overal verkrijgbaar.
Kort samengevat kun je alles eten (behalve melkproducten natuurlijk) wat lekker vers en ongekruid is. Dus verse groenten en fruit en eerlijk vlees/vis zonder kruidenmixen zijn altijd levensmiddelen die koemelkvrij zijn.
Een koemelkvrij dieet betekent dat u geen dierlijke melkproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt, kwark, kaas en roomboter gebruikt. Ook melk en melkproducten van andere dieren zoals geiten, paarden en kamelen moet u vermijden, evenals producten waar melkeiwit in is verwerkt.
Contact. Bij een koemelkovergevoeligheid (allergie of intolerantie) veroorzaakt koemelkeiwit klachten. De klachten die het meest voorkomen zijn diarree, braken, problemen met de luchtwegen en eczeem.
Lactose komt voor in iedere soort melk, dus ook in geitenmelk. Echter bevat geitenmelk aanzienlijk minder lactose dan koemelk, daarom wordt geitenkaas over het algemeen beter verdragen dan koemelk door mensen met een lactose-intolerantie*.
Halloumi is een Cypriotische kaas die ook in Griekenland en het Midden-Oosten erg populair is. De kaas wordt in Cyprus al generaties lang gemaakt door herders. Traditioneel maken ze 'm met een mengsel van geiten- en schapenmelk, maar de industriële versies bevatten vaak ook koemelk.
Feta, rijk aan calcium en probiotica, kan goed zijn voor de gezondheid van de botten en de spijsvertering. Geitenkaas bevat minder lactose dan veel andere kazen, dus het kan een betere optie zijn voor mensen met lactose-intolerantie . Het is ook rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen.
Kaassoorten. Kaas wordt gemaakt van de melk van bijna alle gedomesticeerde herbivoren, dat is in verreweg de meeste gevallen van koe-, geiten- en schapenmelk. Verder wordt kaas ook gemaakt van buffel-, paarden-, kamelenmelk, rendierenmelk en jakmelk. Kaas kan op vele manieren worden ingedeeld.
Hoewel het op verschillende manieren gemaakt kan worden, wordt kwark meestal gemaakt van koemelk - meestal hoog gepasteuriseerde magere melk.
Burrata is afkomstig uit Puglia in Zuid-Italië. De meest authentieke burrata wordt gemaakt met buffelmelk, maar met koemelk kan ook.
De vermelding lactaat, melkzuur, cacaoboter en kokosmelk hebben niets met melk te maken. Voedingsmiddelen waarop deze ingrediënten vermeld staan, kunnen gerust gebruikt worden. Sommige cosmetica, shampoos, medicijnen en vaccins bevatten koemelk.
Leven met een melkallergie. Gebruik deze lijst om etiketten van koemelk of melkproducten te controleren. Vraag ook aan uw arts of schapen- en geitenmelk veilig zijn. Voor de meeste mensen met een melkallergie is het antwoord nee -- de eiwitten in schapen- en geitenmelk lijken op die in koemelk en veroorzaken ook een reactie.
Vooral kaas van rauwe melk die een rijping heeft ondergaan is riskant, zoals schimmelkazen van rauwe melk. Voorbeelden hiervan zijn 'Camembert au lait cru', 'Reblochon kaas' en 'brie de Coulommiers'. Kwark, hüttenkäse en smeerkaas zijn verhit en veilig te eten.
Ja, het is mogelijk om allergisch te zijn voor kaas, maar niet voor andere zuivelproducten. Dit kan gebeuren door een allergie voor schimmels die worden gebruikt bij de productie van kaas, of voor specifieke eiwitten die aanwezig zijn in bepaalde soorten kaas die niet in andere zuivelproducten voorkomen .