De Hongaarse keuken kent Turkse en Oostenrijkse invloeden. Er worden veel gerechten met paprika bereid, maar in vrijwel ieder restaurant staan schnitzel, biefstuk en goulash op het menu. De traditioneel Hongaarse gerechten zijn vaak vleesgerechten met seizoen groenten en aardappels.
Vleesstoofpotten, ovenschotels, biefstuk, geroosterd varkensvlees, rundvlees, gevogelte, lamsvlees op verschillende manieren bereid en Hongaarse worsten, zoals kolbász, de Debrecener worsten en wintersalami. Verder zijn mengsels van verschillende vleessoorten een traditioneel onderdeel van de Hongaarse keuken.
Goulash (Goulash)
Laten we het beroemdste gerecht van Hongarije maar meteen uit de weg ruimen. Deze smaakvolle stoofpot is gemaakt met rundvlees, uien, knoflook, paprika en groenten zoals aardappelen en wortels. Het wordt traditioneel geserveerd als een stevige soep of stoofpot, perfect voor de koude wintermaanden, maar ook het hele jaar door.
Waar moet je op letten. In Boedapest moet je het meest opletten voor tasjesdieven en zakkenrollers. Vooral als je met het openbaar vervoer reist, in treinstations, op markten en op andere plekken waar veel toeristen zijn moet je je spullen extra in de gaten houden.
Dit zijn Hongaarse langoš: gebakken 'pannenkoeken', die je maakt met gistdeeg. Het zijn een soort platte broden die niet in de oven, maar in een koekenpan bakt. Ze zien er een beetje gek uit, maar als ze warm zijn met wat kaas & knoflook er op blijf je er van door eten, zo lekker zijn ze!
Goulash (Goulash)
Het nationale gerecht van Hongarije wordt in de meeste delen van de wereld geserveerd als stoofpot, maar een authentieke gulyás is eigenlijk een dunne bouillon gemaakt van stukken rundvlees gekookt met uien, paprika, tomaten en peper. Het wordt meestal geserveerd met witbrood en gehakte hete paprika aan de zijkant.
Een daarvan is roerei of "rántotta" in het Hongaars . Wij eten dit gerecht graag puur met wat brood en verse groenten, maar soms voegen we er ook graag wat uien, Hongaarse worst genaamd "kolbász", spek en pepers aan toe. Hongaren houden van pittig eten en we hebben een peper genaamd "hegyes erős" die behoorlijk heet is.
Een typisch Hongaars drankje, dat alleen maar in Hongarije gemaakt en gebotteld mag worden is Pálinka. Deze sterke drank is een vruchtenbrandewijn die gestookt wordt van rijpe fruitsoorten. Dit kan bijvoorbeeld appel, peer, pruim of iedere andere fruitsoort zijn. Pálinka is duurder dan een gemiddelde rum of vodka.
In Hongarije kan een typisch ontbijt bestaan uit vers brood, koude worstachtige gehaktproducten (zoals kolbász of szalámi), wat groenten of jam . De lunch is de hoofdmaaltijd van de dag, meestal bestaande uit drie gangen: soep wordt gevolgd door een hoofdgerecht en een dessert.
Lángos is gefrituurd brood met heel veel verschillende soorten toppings. De traditionele Lángos heeft een topping van knoflook, creme fraîche en geraspte kaas.
Hongaren hebben daarom ook vaak een lange lunchpauze, meestal tussen 12.00 en 13.00 uur. Ze nemen iets mee van huis om op te warmen of gaan iets eten in de kantine van hun bedrijf. De meeste restaurantjes hebben wel een lunchmenu van rond de 4-6 euro.
Palinka (Hongaars: pálinka; Roemeens: pălincă of palincă) is een sterke drank die populair is in Hongarije en Transsylvanië. Palinka is een vruchtenbrandewijn, die vooral gestookt wordt uit appels, pruimen, peren of abrikozen of van welke andere vruchten ook. Hongarije telt ruim zeshonderd stokerijen.
Je koopt er ook algemene stadsaandenkens, zoals t-shirts, bekers, poppetjes, houtwerk, noem maar op. Daarnaast is de markt ook een perfecte vindplek voor het andere beste dat Hongarije te bieden heeft: worst en salami. Daar verwerkt de echte Hongaar natuurlijk ook een goede hoeveelheid paprika in.
U mag in Hongarije geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Hongarije zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. Neem geen drugs mee op reis.
Wat kost eten in Boedapest? Je kan voor avondeten kan je voor een drankje en een hoofdgerecht al rond de 11 euro klaar zijn. En dat zijn dan niet de meest goedkope restaurants in Boedapest. Dus de prijzen zijn zeker goedkoper en zeker wanneer je van de lokale keuken gaat proeven, denk hier aan goulash.
We hebben de beste ontbijtjes in Boedapest ingedeeld in drie prijscategorieën: tot 1.500 forint (ongeveer 5 euro), tussen 1.500 en 2.500 forint (ongeveer 5-8 euro) en boven de 2.500 forint (meer dan 8 euro) . We hebben alles van cacaobroodjes tot eggs Benedict.
1. Goulash: de nationale trots. Goulash, ook wel bekend als 'gulyás' in het Hongaars, is niet zomaar een gerecht; het is een culinaire trots van de natie en staat centraal als een van de meest iconische gerechten van Hongarije.
De meerderheid van de Hongaarse bevolking is katholiek. Van de protestantse kerkgenootschappen is de Hongaarse Gereformeerde Kerk de grootste. Daarnaast zijn er nog Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, baptistische, methodistische en unitarische geloofsgemeenschappen.
Goulash is het meest bekende gerecht dat uit Hongarije komt. Dit gerecht kent zijn oorsprong van de nomadisch levende veehouders die vaak dagenlang buiten waren en het moesten doen met de enkele ingrediënten die het land te bieden had.
Szia, hogy vagy? (Hallo, hoe gaat het?) Dit is een meer formele manier om iemand te begroeten tijdens de dag. Jó napot kívánok! (Goedendag wens ik u!)
Zuivel vaker op ontbijttafel
Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt.