Comté Comté is de meest gegeten kaas in Frankrijk. Een unieke bergkaas die tot wel 40 kilo kan wegen. De smaak is nootachtig en intens rijk van smaak en perfect voor een dessert, op brood of in de kaasfondue.
De Comté is een halfharde Franse kaas gemaakt van rauwe melk. Deze kaas wordt al ruim 800 jaar gemaakt en is de meest gegeten kaas in Frankrijk. De Comté heeft een AOC-kenmerk sinds 1958. Met dit keurmerk liggen de regels voor de bereiding van de Comté vast.
Franse kaas soorten
Brie, Camembert en Roquefort zijn de meest populaire Franse schimmelkazen.
Gouda Kaas is al sinds lange tijd de meest populaire en meest gegeten kaas van Nederland.
Mozzarella overtrof cheddar als populairste kaas in Amerika voor het tweede jaar op rij. Ondanks de recente daling in cheddarconsumptie, zijn de twee kazen samen goed voor 63 procent van de kaasbeschikbaarheid.
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
Toppers zijn onder ander salers, cantal, bleu d'Auvergne en fourme d'Ambert. Maar we geven hier de eer aan: Saint-Nectaire. Een pracht van een halfharde kaas van rauwe koemelk, uit de groene omgeving van de Mont-Dore, waar de dieren op bergweiden vol bloemen en kruiden grazen.
Brie is groter dan een Camembert en wordt daardoor in partjes verkocht. Ook bevat meer Brie meer vet waardoor de kaas zachter en romiger is. Camembert wordt in z'n geheel als schijf / wiel verkocht. De smaak van Camembert is sterker.
1. Camembert . Camembert is een van de eerste kazen die we met Frankrijk associeerden, dus het is geen wonder dat het bovenaan de lijst staat, op nummer één.
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Cholesterolverlagende kaas, zou het? Nieuw onderzoek van de Aarhus universiteit in Denemarken concludeert nu dat brie, camembert, roquefort of eender welke andere vette Franse kaas naar keuze zou helpen om de slechte cholesterol in ons lichaam te verlagen, waardoor het risico op een hartaanval afneemt.
Kaas kan ook helpen om het gehemelte te reinigen na een maaltijd , vooral als de maaltijd die je net hebt gegeten rijk of zwaar was. De verschillende smaken en texturen van kaas kunnen de smaakpapillen verfrissen en ze voorbereiden op het dessert aan het einde van de maaltijd. Porties zijn belangrijk voor elke gang, dus er is nooit sprake van overdaad.
Is gruyère in geen velden of wegen te bekennen? Dan is comté een goede vervanger, of een kaas zoals beaufort. Emmentaler (ook een Zwitserse kaas) kun je ook als vervanger gebruiken, al is deze kaas iets lichter van smaak.
Begeleiders bij Franse kaas
Zoals hierboven vermeld, kunnen de meeste Franse kazen puur gegeten worden, zonder crackers of andere bijgerechten. Dat gezegd hebbende, een stokbrood is zeker een zeer traditionele combinatie, en kan helpen om die bijzonder smeuïge zachte kazen naar je mond te brengen.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
In 1962 vroeg de Franse president Charles de Gaulle zich af: "Hoe kun je een land besturen dat 246 soorten kaas heeft?" Er is een enorme diversiteit binnen elke soort kaas. Sommigen schatten dat er tussen de 1.000 en 1.600 verschillende soorten Franse kaas zijn.
Slechts drie merken wisten te overtuigen: Chêne D'Argent van Lidl, Saint-Benoit van Jumbo en Le Rustique (onder meer AH, Jumbo en Coop).
Traditioneel worden voornamelijk mozzarella, provola, gorgonzola en parmezaanse kaas gebruikt voor de quattro formaggi.
MOZZARELLA – DE MEEST POPULAIRE KAAS TER WERELD.
De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Deze lijst bevat een deel van de naar schatting 400 tot 500 Franse kazen die er zijn. 45 daarvan voldoen aan het AOP-keurmerk en zijn vet gedrukt, zie de lijst van Franse kazen met AOP-keurmerk.