Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Dit maakt de vraag, wat kost een viool beantwoorden nog lastiger, want een nieuwe handgemaakte viool kost ongeveer 10.000 tot 15.000,= euro. Terwijl de waarde van een Stradivarius op kan lopen tot 40 miljoen. Het komt erop neer, de technieken en materialen om een viool te maken zijn beter dan die van vroeger.
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
Een goede viool heeft een klankkast met een voorblad van spar en een achterblad en zijkanten van goed gevlamd esdoorn. De onderdelen (kam, toets, staartstuk en stemsleutels) zijn van ebbenhout.
Waarom is de ene zoveel duurder dan de andere? De meeste mensen denken dat de prijs wordt bepaald door de klank… Verrassend misschien maar niets is minder waar. Een taxateur zal niet op de viool gaan spelen, maar bepaalt enkel de waarde door naar het instrument te kijken.
Het bespelen van een viool, altviool of cello is al moeilijk genoeg. Het vereist veel tijd en moeite om mooi te leren spelen. Een docent die op honderd dingen tegelijk kan letten en je de goede kant op kan sturen kan je talent optimaal ontwikkelen.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
7 á 7,5 miljoen euro
In het interview met weekblad Privé onthulde de zanger het prijskaartje van het instrument dat hij geneigd is om te verkopen wanneer de nood hoog is om zijn 120 werknemers te kunnen betalen. Schrik niet: „'Vele miljoenen. Denk aan 7 á 7,5.
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.
Violist André Rieu heeft maandag tijdens een veiling in Keulen een Stradivarius gekocht voor 2,2 miljoen gulden. De 'walsenkoning' was al lang op zoek naar een instrument van de beroemde Italiaanse vioolbouwer.... De in 1703 gebouwde viool is in de jaren twintig bespeeld door de Amerikaanse meesterviolist Mischa Elman.
Schaarste maakt duur. Dit geldt als geen ander voor de Stradivarius: het duurste exemplaar – The Lady Blunt – is in 2011 voor maar liefst 15.9 miljoen dollar geveild. En ondanks dat de 'Messiah Stradivari' nog niet in de verkoop is gegaan, wordt deze nu al op 20 miljoen dollar geschat.
Als expert in de historische Italiaanse, Franse en Vlaamse vioolbouwscholen kan u bij Jan strick terecht. U kan uw instrumenten laten schatten, een waarde-attest verkrijgen of een certificaat bekomen. U kan bij ons ook terecht voor een consultatie om uw instrument te laten verzekeren.
De viool heeft 4 stemkoppen bij de krul zitten. Hiermee kan je de stemmen. De snaar zit hieromheen gewikkeld en door te draaien kan je de strak trekken en zo hoger laten klinken. In de klankkast zitten twee f-gaten.
Pernambuc stokken beginnen bij 200 euro en als je er eentje wilt van Tourte of Peccatte uit de 19e eeuw moet je snel meer dan 100.000 euro neertellen. Volledig hand gebouwde strijkstokken beginnen bij ongeveer 1500 euro.
Kenners roemen de instrumenten van Stradivari om hun onovertroffen geluid. Wereldwijd bestaan er nog ongeveer 650 instrumenten van Stradivarius, waaronder 450 violen.
Prijzen: vanaf € 59,50 (excl. reserveringskosten, arrangementen, etc.) Kijk voor een volledig overzicht van de mogelijkheden op Bezoek Maastricht.
Een stradivarius is, door antonomasis , een instrument gemaakt in de werkplaats van de gitaarbouwer Antonio Stradivari, bekend als "Stradivarius" (1644-1737); meestal zijn het violen , maar ook cello's en een paar andere snaarinstrumenten .
Officieel onderzoek naar het moeilijkste instrument om te bespelen is nooit gedaan. Je zou kunnen zeggen dat het spelen lastiger wordt naarmate je op meer dingen tegelijk moet letten. Daarom wordt de viool vaak het moeilijkste instrument genoemd.
Van cello wordt gezegd dat de hand- en speelpositie meer natuurlijk is dan bij viool. De viool is moeilijker vast te houden: je moet deze met je kaak in balans houden, wat zeker voor de beginner echt een uitdaging is. Ook de handpositie is lastiger.
De meest geschikt muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een (kleine) harp, gitaar of diverse blaasinstrumenten. Om mee te beginnen zijn instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen het beste. Dit houdt je gemotiveerd. Op de piano kun je na de eerste les al een simpel liedje spelen.
Het is 'de viool', want viool is mannelijk en vrouwelijk. Als je het aanwijst is het 'die viool'.
Algemeen wordt aangenomen dat de viool rond 1550 in Italië ontstond in de vioolbouwcentra Brescia en Cremona. In de middeleeuwen bestonden er veel verschillende snaarinstrumenten. Sommige werden getokkeld, zoals de luit, andere werden gestreken, zoals de vedel en de rebec, een smal peervormig instrument.