Camembert. Camembert komt oorspronkelijk uit Normandië. Samen met de brie is dit de meest populaire kaas uit Frankrijk. Ook is deze vol van smaak, romig en soms een tikje pittig, afhankelijk van de rijping.
De Comté is een halfharde Franse kaas gemaakt van rauwe melk. Deze kaas wordt al ruim 800 jaar gemaakt en is de meest gegeten kaas in Frankrijk. De Comté heeft een AOC-kenmerk sinds 1958. Met dit keurmerk liggen de regels voor de bereiding van de Comté vast.
Franse kaas soorten
Brie, Camembert en Roquefort zijn de meest populaire Franse schimmelkazen.
Gouda Kaas is al sinds lange tijd de meest populaire en meest gegeten kaas van Nederland.
Mozzarella overtrof cheddar als populairste kaas in Amerika voor het tweede jaar op rij. Ondanks de recente daling in cheddarconsumptie, zijn de twee kazen samen goed voor 63 procent van de kaasbeschikbaarheid.
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
Camembert, Livarot, Pont-l'Evêque en Neufchâtel – de vier beroemde PDO-gecertificeerde Normandische kazen . U hebt ze misschien wel eens geproefd, maar hebt u ook ooit de steden en dorpen bezocht waar ze naar vernoemd zijn?
Brie is groter dan een Camembert en wordt daardoor in partjes verkocht. Ook bevat meer Brie meer vet waardoor de kaas zachter en romiger is. Camembert wordt in z'n geheel als schijf / wiel verkocht. De smaak van Camembert is sterker.
Belangrijkste soorten Franse kaas
Tot de bekendste behoren onder meer de Brie de Meaux (uit de regio Parijs), de Camembert de Normandie (uit de regio Orne), de Neufchâtel, bekend om zijn hartvormige vorm (uit de regio Pays de Bray) en de Brillat-Savarin (uit de regio Bourgogne).
De Fransen eten kaas na het hoofdgerecht en vóór het zoete dessert. Ook nemen ze hooguit drie kleine plakjes. Bij hun apéro knabbelen de Fransen eerder aan wat chips, nootjes, een gedroogd worstje of, vooruit, een bordje charcuterie.
Slechts drie merken wisten te overtuigen: Chêne D'Argent van Lidl, Saint-Benoit van Jumbo en Le Rustique (onder meer AH, Jumbo en Coop).
Hoewel de kaas Zwitsers is, is Emmentaler de lieveling van de Fransen geworden en wordt het beschouwd als de meest geconsumeerde kaas in heel Frankrijk. Deze kaas is geïntroduceerd in de Franse cultuur en keuken en wordt gemaakt van koemelk. Emmentaler wordt veel gebruikt in sandwiches en salades en natuurlijk pasta!
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Kaas kan ook helpen om het gehemelte te reinigen na een maaltijd , vooral als de maaltijd die je net hebt gegeten rijk of zwaar was. De verschillende smaken en texturen van kaas kunnen de smaakpapillen verfrissen en ze voorbereiden op het dessert aan het einde van de maaltijd. Porties zijn belangrijk voor elke gang, dus er is nooit sprake van overdaad.
De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Er zijn meer dan 365 soorten Franse kaas, zei De Gaulle, en voor een echte kaasliefhebber zijn die allemaal evenzeer het proeven waard.
Camembert bezoeken
Het dorp is erg pittoresk en een bezoek waard . Een uitstapje daarheen kan worden gecombineerd met een bezoek aan de grotere, nabijgelegen stad Vimoutiers en/of het prachtige Château de Vendeuvre dat niet ver weg is.
Aantallen kunnen variëren van 250 tot 1000 verschillende soorten kaas. Misschien zelfs meer, aangezien de overgrote meerderheid ervan niet op online bronnen staat. Veel van de kazen die de lokale bevolking lokaal op een willekeurige boerderij kan vinden, krijgen niet de erkenning die ze verdienen.
Cholesterolverlagende kaas, zou het? Nieuw onderzoek van de Aarhus universiteit in Denemarken concludeert nu dat brie, camembert, roquefort of eender welke andere vette Franse kaas naar keuze zou helpen om de slechte cholesterol in ons lichaam te verlagen, waardoor het risico op een hartaanval afneemt.
MOZZARELLA – DE MEEST POPULAIRE KAAS TER WERELD.
Deze week vonden in Portugal de World Cheese Awards plaats. Daar werden dit jaar 4.786 kazen uit 47 landen getest door 240 juryleden. Slechts één kaas kon als de winnaar uit de bus komen en dat was dit jaar de Queijo de Ovelha Amanteigado, een schapenkaas uit … Portugal.
Feta kaas! Deze authentieke Griekse kaas staat met stip bovenaan qua verkoopcijfers.