Kies hier voor een pittige zachte kaas, zoals blauw schimmelkaas, rijpe Camembert, of Stilton. Mocht u er niet goed uitkomen, dan kan een goede kaasboer u altijd informeren.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig.
Goed passende gerechten en hapjes bij Tawny port zijn diverse gedroogd fruitsoorten (vooral abrikozen), crème karamel, walnoten, perentaartje, broodpudding, rijstepap, aardbeien, scherpe cheddar kaas, crème brûlée of bitterzoete chocolade desserts of licht verwarmd en besprenkeld over vanille-ijs.
Plastic laagje
Eet je ze toch op, dan gebeurt er waarschijnlijk niks ernstigs, maar je lichaam verteert het niet, dus het komt er min of meer ongewijzigd weer uit. Ook port salut heeft zo'n plastic buitenkant, dus dat fliebertje kun je er beter afsnijden.
Nederlanders drinken port ofwel voor de maaltijd als aperitief of erna bij een stukje kaas. Bedenk wel welke kaas u bij uw port serveert. Niet alle kazen zijn geschikt. Alleen de wat rijpere harde kazen met veel smaak kunnen de kracht van een port aan.
De meest voorkomende port, de Ruby Port, blijft na opening zo'n 2 tot 3 weken goed. Sterker nog: de volgende dag smaakt de port vaak lekkerder. Door het contact met het zuurstof wordt de port zachter en voller. Een Late Bottled Vintage (LBV) kun je beter iets sneller opdrinken en kun je ongeveer 1-2 weken bewaren.
Er zit 5,6 gram vet in 1 voor snee (20 gram) port salut kaas, waarvan 3,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Als je de smaak te sterk vindt, kun je de korst er natuurlijk altijd afsnijden. Ook als er schimmel op de korst zit, kun je die er natuurlijk beter afsnijden. Hoewel Port Salut ook een (semi) zachte kaas is, kun je daarvan de korst weer niet opeten.
Antwoord: Om harde kazen zoals Goudse zit een plastic laagje waar vaak een schimmelwerend middel, meestal natamycine (E235) in zit. Dit plastic kan beter niet opgegeten worden, de korst eronder kan wel zonder problemen worden gegeten.
Tawny port heeft jaren gerijpt op hout, die proef je ook. Verder heeft een tawny port vaak smaken van vijgen, gebrande noten en rijp fruit. Hierdoor past goed een wat sterkere hardere kaas, zoals Pardano, Old Amsterdam en andere oudere harde kazen. Een Vintage Port is erg krachtig van smaak.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
In combinatie met de romige witte chocolade kwam de port wat ronder en fruitiger over en leek de smaak van de chocolade ook wat complexer. Opvallend effect! Inspiratie: zoete witte port (even opletten, want er bestaat ook droge witte port) met witte chocolade.
Waar smaakt port salut naar? Het is een semi zachte kaas die gekenmerkt wordt door zijn oranje korst die hij heeft verkregen doordat deze een aantal keer is gewassen tijdens het rijpen. Het is een kaas met een sterke geur, maar laat u hier niet door tegenhouden, de smaak is namelijk minder sterk als de geur.
Sterke kazen
Er zijn verschillende soorten blauwe kaas, denk aan Gorgonzola of Roquefort. Kies een droge witte wijn of schenk rood: port, Barolo of Chateau neuf de pape. Jenever kan trouwens ook erg lekker zijn bij een sterke blauwe kaas! Oud Hollandse kaas, zoals een brokkelkaas.
Monica Auslander, voeding consultant van RSP Nutrition, geeft aan dat brie eten alsnog verstandig is. Het zit namelijk vol met vitamine B6 en B12 wat zorgt voor een energie boost in je lichaam. Het fijne ook aan brie is dat het redelijk machtig is, dus je hoeft je niet druk te maken dat je er te veel van gaat eten.
Toen de Port-du-Salut nog door de monniken in de abdij werd gemaakt, was het een traditionele, gewassen-korstkaas. Gewassen-korstkaas wordt ook wel roodschimmel of roodbacteriekaas genoemd. Het zijn zachte kazen, waarvan de korst is behandeld met een vloeistof die bepaalde bacteriën bevat.
De kaas werd zo populair dat de monniken in 1938 de naam Port salut lieten registreren als handelsmerk, om hem tegen namaak te beschermen. De kaas wordt nog steeds gemaakt volgens traditioneel recept.
Port drink je als aperitief, als digestief of gewoon zo. Als aperitief kan Port gedronken worden met een amuse van vis of zeevruchten, of gebaseerd op peulvruchten met noten. Als digestief is Port lekker met een klein kaasplankje of met een zoet toetje (crème brulée).
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
Een Tawny is fruitiger is vrouwelijker. Een Ruby smaakt naar rood fruit en serveer je op zo'n 12 graden. Zachte kazen en zoete nagerechten passen er goed bij. Daarnaast heb je nog Vintage Port die, zoals de naam al doet vermoeden' lang rijpt.
Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal en is vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven voor Port worden zo'n 70 km landinwaarts verbouwd. Port wordt ook wel Porto of Portwijn genoemd.