Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert.
Harde en halfharde kaas
Harde en halfharde kazen zijn bijvoorbeeld Emmentaler of Gruyere kaas. Deze kazen gaan vooral erg goed met rode wijn. Daarnaast kan een glaasje Port hier ook lekker bij zijn. Dit zijn kazen die je ook vaak terugziet op de borrelplank van de high wine.
Boeuf bourguignon heeft zijn oorsprong in de Franse Bourgogne. In de Bourgogne is Pinot Noir de belangrijkste druif om rode wijn mee te maken. De combinatie met boeuf bourguignon is uitstekend, want Pinot Noir kan met zijn zuren goed opboksen tegen het zuur van de rode wijn in de saus.
Ten eerste hield de oude wijnbouwer uit de Bourgogne er een weinig revolutionaire, maar wel zeer kwaliteitsvolle productiemethode op na. De 'puurheid' van de wijn stond bij Jayer steeds voorop. Een tweede reden voor het opgedreven prijskaartje van de wijn is diens exclusiviteit.
Chablis is een van de beroemdste witte wijnen uit Frankrijk én misschien wel de beste witte wijn uit Bourgogne. Gemaakt van de Chardonnay-druif en met een heel typerende smaak: droog, verfijnd en fruitig en met een elegante mineraliteit. Die mineraliteit is gelijk het meest typerende kenmerk van een Chablis.
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees. Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham. Welke wijnen: cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourvedre, nero d'avola.
Chaource & chardonnay
Brillat savarin en chaource zijn beide zachte, romige witschimmelkazen die bijna aan boter doen denken. Dat gaat goed samen met een chardonnay. Of een eventueel een rode pinot noir uit de Elzas of de Bourgogne. Originele keuze: een bubbelwijn op basis van chardonnay, zoals crémant de Bourgogne.
Hij begeleidt perfect adele gerechten van zeevruchten, zoals gambas, kreeften en langoesten. Dankzij zijn zuurheid en soepelheid kan hij ook perfect witte vlees zoals kalf en gevolgte begeleiden.
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
Kies bij een Appenzeller, Emmenthaler, Comté, Vacherin fribourg voor droge witte aromatische wijnen van de savagnin druif of voor een Meursault.
Rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon
Neem een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek. Leg je een echte stevige roodschimmelkaas op de plank? Ga dan voor een aromatische gewurztraminer, zoals de prijswinnende Adam Gewurztraminer Réserve.
Over het algemeen is het niet aan te raden om zomaar een rode bordeauxwijn bij je kaasplank te ontkurken. Houtgelagerde en tanninerijke (waar je mond van samentrekt) wijnen zijn heel krachtig en alleen geschikt om te combineren met sterkere, volle kazen zoals blauwschimmelkaas, cheddar of provolone.
Door het urenlange trekken van de groenten en de botten, waarbij vooral de gelatine uit die botten zorgt voor een lekker vetje en een vol en filmend mondgevoel. Dat wijnen slecht combineren met deze vloeibare kost, komt omdat soep niet dol is op kou, stroefheid en zuren.
1. Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru. De Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru is op dit moment met een gemiddelde prijs van €12.876,- per fles de nummer 1 in deze lijst met duurste wijnen ter wereld. Deze rode wijn is in de wijngaarden in de Côte de Nuits in Frankrijk gemaakt.
De wijn is wat transparant. Veel rood fruit zoals aardbei en cranberry. Hoge zuren en weinig tannines (het stroeve in je mond alsof je een druivenpitje kapot bijt). De Bourgogne heeft een koel tot gematigd klimaat.
Welke druiven worden er gebruikt voor de rode Bourgogne wijnen? In de Bourgogne wordt witte wijn gemaakt van de chardonnay en aligoté en voor de rode wijnen wordt gebruik gemaakt van; pinot noir en gamay.