Kaas: Belegen Edammer. Belegen of extra belegen Goudse.
Jonge rode Bordeauxwijnen hebben veel karakter, helderheid en tannines. Deze fruitige, lip-smakkende wijnen passen bijzonder goed bij Franse Comte-kaas, of andere harde koemelkkaas met een uitgesproken smaak .
Absoluut een goede keuze als begeleiding bij kruidige gerechten zoals kip met curry, vis en exotische salades. Je vindt al deze eigenschappen in de AOC's Bordeaux (zoet wit), Côtes de Bordeaux en Graves Supérieures.
Rode wijn heeft vaak stevige, robuuste smaken die goed samengaan met even robuuste kazen. Zo passen harde kazen zoals oude Gouda of Manchego goed bij rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Anderzijds kan een zachte kaas zoals Brie of Camembert goed samengaan met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Zoute kazen, zoals geitenkaas of de verschillende blauwe kazen , passen bijzonder goed bij zoete wijnen, omdat de zoute smaak de zoetheid nog meer naar voren brengt. Moscato en Sauternes staan bekend als uitstekende combinaties met deze hartige zwaargewichten.
TIP 9: DRINKEN
Bij een kaasplank hoort witte wijn. Vooral als er geitenkazen bijzitten. Wat veel mensen niet weten is dat bijna alle rode wijn de kaasaroma's overstemt. Als je toch per se rood wilt drinken, kies dan voor een hele lichte rode wijn, zoals een rode Loire-wijn of een Beaujolais.
Rode wijn bevat tannines (waar je mond van samentrekt), en tannines gaan niet goed samen met het romige karakter van de meeste kazen. Jonge, harde koemelkkazen zijn wel goed gezelschap voor rode wijn. Witte wijn is de betere keuze bij de meeste kaassoorten. Ook zoete witte wijn is in veel gevallen een ideale match.
Kaas. Cabernet Franc combineert goed met kazen zoals feta, geitenkaas, brie en blauwe kaas .
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees.Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham. Welke wijnen: cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourvedre, nero d'avola.
Klassiek – Het klassieke effect van bordeaux wordt benadrukt door de kleur te combineren met elegant lichtbruin, beige, grijs of taupe. Denk aan een luxe bank in bordeaux, sierlijke kussentjes in wit en elegante accessoires in metallic tinten.
Entrecote Bordelaise - Het bekendste lokale gerecht; biefstuk met sjalotten en rode wijnsaus. Een traditionele entrecote komt van het ribgedeelte van het karkas. De biefstuk wordt dichtgeschroeid met een smaakvolle saus van rode wijn en sjalotten, perfect om te combineren met een Bordeaux-stijl wijn.
Bordeaux (droge witte wijn)
De appellation Bordeaux betreft alle Bordeaux-wijngaarden en omvat een zeer uitgestrekt geografisch gebied met een grote verscheidenheid aan grondsoorten en terroirs.
Of het nu gaat om kalkoen met alles erop en eraan, een decadente gans, een stuk rundvlees of zelfs een stuk ham op Tweede Kerstdag : een evenwichtige, hartige fles Claret is altijd de moeite waard.
Gouda. Er zijn veel soorten Goudse kaas, van jong en mild tot oud en nootachtig. De fruitige, nootachtige smaak van jonge Gouda past goed bij lichtere rode wijnen zoals Zinfandel, Syrah en rode blends. Gouda, vooral de oudere varianten, passen goed bij intense rode wijnen .
Voor het combineren van wijn gelden een aantal algemene regels, maar wij denken dat de belangrijkste regel is om Cabernet Franc te drinken bij het eten dat u lekker vindt . Cabernet Franc is een goede keuze voor rijke gerechten. Wild, gebarbecued rood vlees en complexe stoofschotels met veel vlees zijn goede combinaties.
Wijnen met een lange afdronk, zoals cabernet sauvignon, vragen om kazen met complexe smaken die bestand zijn tegen die afdronk, en oude cheddars zijn vaak de beste combinatie voor verschillende stijlen cabernet sauvignon. Als u twijfelt, kies dan oude cheddar voor cabernet.
Wat kaas betreft, Châteauneuf-du-Pape past bijzonder goed bij geiten-, schapen- of koeienkaas met een bloomy. Ook wordt het gewaardeerd met een Saint Félicien of een Saint Marcelin.
Voor het begeleiden van harde kazen zoals belegen Goudse, Edammer, Parmezaan, Grana Padano en Pecorino, zijn er verschillende perfecte wijnpartners te overwegen. Denk hierbij aan Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Ruby Port.
Hoge tannines bij oude kazen
Jonge rode wijnen hebben vrij sterke tannines, die over het algemeen met de tijd milder worden. De wijnen met meer tannine doen het erg goed bij smaakvolle oude kazen, hechten zich aan de vetten en reinigen het gehemelte met elke slok.
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Rum, whisky en cognac passen goed bij zoetere kazen
Whisky en cognac hebben ook vaak zoete en gebrande tonen, die perfect passen bij smaakvolle en lichtzoete kazen. Milde kazen passen echter ook goed bij zowel whisky als cognac.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.