Wanneer je op zoek bent naar een écht warme winterjas raden we je aan om te gaan voor een goede gewatteerde jas. Een gewatteerde jas is natuurlijk veel warmer dan een jas die niet gevoerd is, zoals een mantel of een bomberjack. Winterjassen van duurzame materialen, zoals wol of leer, zijn ook perfect voor de winter.
Ganzendons is de gouden standaard op het vlak van thermische isolatie. Donsjassen houden je dus echt wel warm. Sommige donsjassen houden je warmer dan andere, dit hangt af van de vulkracht en de hoeveelheid dons in je jas - hoe hoger het nummer, des te warmer is de jas.
Een warme jas is wel nodig tijdens de koude wintermaanden. Hoe warm een jas is, wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid wol dat in de voering verwerkt is. Om echt lekker warm te hebben, is het aan te raden om voor een jas te gaan met minimaal 60% wol.
Wat is het verschil tussen dons en synthetische isolatie? In grote lijnen zijn er twee soorten isolatie: natuurlijke dons en synthetisch isolatie. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is.
Daarnaast kun je voor een stof kiezen die wind- en waterdicht is. Polyester en nylon zijn stoffen die waterafstotend zijn. Wil je vooral een warme stof, dan kun je kiezen voor een stof of voering waarin wol is verwerkt. Het warmst is een verwerking van minimaal 60 tot 80 procent wol.
In principe is een jas van polyester warm genoeg voor de winter. Of je lekker warm blijft in de jas heeft niet alleen met de stof te maken, maar ook met de voering ervan. Kies voor een jas die ademt en met een goede voering. Een goede optie is bijvoorbeeld polyester fleece.
Wanneer je op zoek bent naar een écht warme winterjas raden we je aan om te gaan voor een goede gewatteerde jas. Een gewatteerde jas is natuurlijk veel warmer dan een jas die niet gevoerd is, zoals een mantel of een bomberjack. Winterjassen van duurzame materialen, zoals wol of leer, zijn ook perfect voor de winter.
Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt omdat het lucht vasthoudt. Dons is licht en soepeler dan wol. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt.
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
Zo houdt een donsjas je warm
Tussen de uiteinden zitten ontelbaar veel luchtkamers. Daarin blijft de lichaamswarmte van de persoon die de jas draagt zitten. Hoe langer je een met dons gevoerde jas draagt, hoe meer je opwarmt. De vastgehouden lucht krijgt geen kans om af te voelen.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen?
Maar om je een richtlijn te geven is het aan te raden om te starten met het dragen van je winterjas als de maximale dagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Daarbij geldt ook dat hoe hoger de temperatuur is, hoe dunner de kleding onder je winterjas mag zijn.
Wollen jassen houden je altijd warm
Wollen winterjassen, zoals mantels of lange wollen jassen, mogen absoluut niet ontbreken in het lijstje 'warmste winterjassen in 2019/2020'. Sterker nog: wol is en blijft een materiaal waarin de kans klein is dat je het koud krijgt.
Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders gemiddeld 87,36 euro uitgeven aan een nieuwe winterjas.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben.
Omdat een gans groter is dan de eend, is het logisch dat de gans ook grotere donsvlokken heeft dan een eend. Dit betekent dat het ganzendons meestal een hogere isolatiewaarde heeft dan het eendendons. Er is dus minder ganzendons nodig om eenzelfde warmteniveau te bereiken in dekbedden.
Dons, polyester en wol zijn verschillende materialen die men gebruikt voor onder andere kussens en dekbedden. Ze hebben ieder hun eigen unieke eigenschappen en kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze wanneer u op zoek bent naar een goed passend hoofdkussen of dekbed. Polyster is een kunststof vezel.
Een leren jas is prima tegen de kou. Al decennia lang gebruiken ontwerpers de stof om de drager van de jas warm te houden. In de 20e eeuw beschermde het stugge leer piloten tegen kou. Zelfs het Russische leger droeg tijdens de Eerste Wereldoorlog leren jacks.
Wollen winterjassen hebben doorgaans een dikkere voering, waardoor je het minder snel koud krijgt. Dat komt doordat de jas beter isoleert, en dus ook meer lichaamswarmte vasthoudt. Het nadeel van een wollen winterjas is, dat als het niet kouder wordt dan 3 graden boven nul, de jas erg warm kan zijn.
Natuurlijk moet de jas ook lang genoeg zijn. Kortom: de lengte moet bescherming bieden aan je broek, of aan je rok, als je gaat zitten. Daarnaast wil je natuurlijk graag dat je winterjas voldoende warmte biedt, maar je niet laat zweten. Kies daarom voor een ademende winterjas.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
Welke voordelen heeft acryl? Acryl is heel licht en zacht en houdt warmte nog beter vast dan wol. Daarnaast kun je het heter wassen (30 of 40 graden) dan wol. Het krimpt namelijk niet en het rekt ook niet uit.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.