Van de drie meest voorkomende isolatiemanieren levert spouwmuurisolatie het hoogste rendement op. Dit rendement is te vergelijken met een rente van 12% op een spaarrekening.
Dakisolatie met stip op nummer 1
Als het dak niet goed is geïsoleerd, verlies je die warmte daar dus snel. Dakisolatie is daarom de meest effectieve vorm van isolatie. Met een relatief lage investering kun je een hoog rendement bereiken. Het is wel belangrijk dat je goed op de hoogte bent van hoe het dak in elkaar zit.
Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement. Met goede spouwmuurisolatie zal het gasverbruik per jaar verminderen met 9 tot 11 m3 per m2. Daardoor is de terugverdientijd het kortste met ongeveer 3 tot 5 jaar. Daarna volgt dakisolatie met 9 m3 per m2 per jaar.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Resol (Kooltherm) Resol (Kooltherm) isolatieplaten worden geproduceerd van een hardschuim isolatiemateriaal, met nog betere isolerende eigenschappen dan PIR. De platen zijn daarom zeer geschikt als u dun wilt isoleren en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen, of als u wilt besparen op isolatie.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen.
PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol, waardoor u met PIR dunner kunt isoleren. Vaak wordt in beperkte ruimtes daarom gekozen voor PIR isolatie. PIR is wel duurder dan glaswol, maar hier krijgt u een betere isolatiewaarde voor terug.
glaswol: een duurzaam isolatiemateriaal
Glaswol is één van de meest duurzame isolatiematerialen. Het isoleert goed, helpt energie besparen en is bovendien milieuvriendelijk.
PIR-platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Door de goede thermische eigenschappen van het materiaal kan je het ook in geringe diktes toepassen. Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed.
Hoeveel graden scheelt bodemisolatie? Gemiddeld brengt bodemisolatie de temperatuur in huis tot wel 2 graden hoger in vergelijking met een niet-geïsoleerde vloer.
Overisoleren bestaat niet.
Laat u niet misleiden door dergelijke foute geruchten en beweringen. Het is immers daar waar je niet of onvoldoende isoleert dat er zich condensatieproblemen kunnen voordoen. Wegens de grote oppervlakte van een dak treedt hier meer warmteverlies op dan bij muren.
Woningisolatie moet in de goede volgorde worden aangebracht, wilt u vochtproblemen voorkomen. Bij voorkeur begint u met vloer- of bodemisolatie, gevolgd door spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
De meeste warmte gaat via ramen verloren.
Beste dunne isolatie
Meestal volstaat PIR als dunne isolatie, omdat PIR een hoge isolatiewaarde heeft. Isolatiefolie wordt gebruikt als u echt superdunne isolatie nodig heeft.
De beste spouwmuurisolatie volgens de isolatiewaarde is PUR-schuim. Het heeft een erg lage lambda-waarde, wat betekent dat het weinig warmte geleidt en dus goed isoleert. Het is daarom erg geschikt voor dunne spouwen: dankzij de goede isolatiewaarde kan een dunne isolatielaag al een aanzienlijk verschil maken.
Schapenwol heeft de unieke eigenschap dat het zelfs isoleert bij een hoge luchtvochtigheid, het kan 1/3 van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder aan isolatiewaarde te verliezen. Schapenwol isolatie is daarmee dan ook uitermate geschikt voor dampopen bouwen en het isoleren van historische gebouwen.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Ook de dikte van HR++ glas zal normaliter geen probleem zijn om HR++ glas in bestaande kozijnen te plaatsen. HR ++ glas is nauwelijks dikker dan dubbel glas. Er zal dan ook voldoende ruimte in het kozijn zijn voor HR++ glas.
Voor de meeste woningen is het vervangen van oud dubbel glas voor HR++ of triple glas zeker rendabel. De warmtevraag neemt stevig af en het comfort gaat omhoog. Per woning is de terugverdientijd anders en het hangt ook andere factoren zoals staat van onderhoud.