Basilicum. Bladluizen en slakken vallen vaak basilicum aan.
Als je basilicum in een verhoogd bloembed plant, verbetert de drainage van de grond, waardoor je minder last hebt van huisjes- en naaktslakken. Basilicum doet het ook prima in een bloempot of zelfs binnen op de vensterbank.
De basilicum was duidelijk aangevreten. Van de bladeren was soms wel driekwart verdwenen, maar welk dier dit deed was niet direct duidelijk. 's Avonds kwam de dader tevoorschijn en begon onder onze ogen de basilicum verder op te eten. Het was de rups van de perzikkruiduil (Melanchra persicariae).
Voeding voor Basilicum
De basilicum plant vraagt af en toe om wat extra mest. Geef in de zomermaanden om de paar weken wat extra mest wanneer de basilicum plant in een pot staat. Wanneer de tuinplant in de volle grond staat hoef je minder vaak extra mest te geven. Gebruik hiervoor uitgebalanceerde meststof.
basilicum (Ocimum basilicum)
Tegelijkertijd is de plant ook een geschikt kruid voor vogels. Basilicumzaden, bijvoorbeeld, worden gegeten door goudvinken. Maar de bladeren kunnen ook vers of gedroogd gevoerd worden en hebben een ontstekingsremmende en antibacteriële werking.
Basilicum
Basilicum wordt vaak gebruikt in de keuken, maar het is ook goed om ongedierte zoals muggen en vliegen af te weren. Ze hebben namelijk een hekel aan de kruidige geur.
Pluk nooit blaadjes van je basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af, ca. 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien.
De verzorging
Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
Pluk alleen de blaadjes eraf, niet de steeltjes. Uit de steeltjes groeien dan weer nieuwe blaadjes. Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat.
Het is rauw te eten in o.a. salades maar kan ook kort meegestoofd worden. Waar komt de basilicum vandaan: Basilicum komt uit Nederland, Israël en Italië.
Gebruik en toepassing van basilicum
Het past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is het onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen.
Wanneer je een plantje meerjarige basilicum hebt gekocht of gezaaid, dan kan dit na half mei buiten worden geplant. Dit kan in de vollegrond. Als je meerjarige basilicum echter wilt overwinteren, dan kan je het beter in een potje planten.
Uiterlijk, wanneer basilicum verwelkte bladeren heeft, duidt alles op een gebrek aan water. Planten mogen niet verwelken. Sterke veranderingen tussen droogheid en vocht leiden tot schimmelinfecties in het wortelgebied. Daarom wordt er regelmatig water gegeven.
Basilicum is veelal een eenjarige, kwetsbare plant die van warmte houdt en ongeveer 45 centimeter hoog wordt. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de bekende groene basilicum, maar ook paarse en rode varianten met kaneel- of citroengeur tot chocoladesmaak.
Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.
Alle soorten en variëteiten basilicum zijn uitsluitend warmte- en zonminnend. Om de aromatische kruiden thuis of in de tuin succesvol te laten groeien, is een plaats in de zon noodzakelijk. Schaduwrijke standplaatsen zijn minder geschikt, omdat basilicum gevoelig is voor koelte en vocht.
Gebruik basilicum
Let bij het gebruik van basilicum in warme gerechten op dat je de blaadjes er pas op het laatste moment in doet. Het verliest namelijk veel smaak als het te lang verhit wordt. Het kan zelfs zijn dat je gerecht een bittere smaak krijgt als je het te vroeg toevoegt.
Wil je meer planten? Maak dan meerdere stekjes! Tip: iedere keer dat je vervolgens basilicum plukt, knip je het beste weer een stengel af.Zo kan de plant weer verder groeien.
Stop de blaadjes in een plastic zak, zonder ze te wassen, sluit de zak af en vries deze in. Na 24 uur haal je de zak uit de vriezer en je duwt de bevroren blaadjes plat. De blaadjes zullen breken en nemen zo minder plaats in. Opnieuw invriezen.
Je kunt basilicum het beste rond mei verplanten. Basilicum moet je verpotten als de plantjes te weinig plek hebben. Een pot van 12 cm (diameter) kunnen maximaal 10 jonge basilicum steeltjes bevatten. Houd er rekening mee dat basilicum ongeveer 5 uur direct zonlicht nodig heeft.
Winter. Basilicum is niet winterhard. Hij kan niet tegen temperaturen lager dan 1℃. Basilicum is dus een eenjarige plant.
Je kunt op twee manieren basilicum stekken: door het stengeltje in volle aarde te planten, of door het in water te zetten.