Voor u heeft detacheren een financieel voordeel. U krijgt een vergoeding van de werkgever waar uw werknemer gaat re-integreren. Met deze vergoeding vermindert u de loonkosten die u maximaal 2 jaar lang doorbetaalt bij ziekte van uw werknemer. De andere werkgever kan bijvoorbeeld ook een opleiding betalen.
Bij detachering zit een organisatie niet vast aan een langdurig contract met een werknemer. Daardoor voorkomt de inlenende organisatie hoge kosten wanneer er geen behoefte meer is aan ondersteuning. Ook wanneer een interim professional ziek is, hoeft de inlenende organisatie de professional niet door te betalen.
De voordelen van detacheren
Als gedetacheerde professional doe je snel ervaring op bij veel verschillende opdrachtgevers. Je collega's, omgeving, in zekere mate je werkzaamheden en zelfs de branche wisselen regelmatig. Never a dull moment! Hierdoor leer je niet alleen veel, je bouwt ook een enorm netwerk op.
De uitlener moet loonheffingen betalen voor de werknemer die u inhuurt. Doet de uitlener dat niet, dan kan de Belastingdienst u hiervoor aansprakelijk stellen.
Het is essentieel om te weten hoe lang de detachering naar verwachting zal duren en of er een mogelijkheid is tot verlenging. Daarnaast is het belangrijk om de opzegtermijn te controleren, zowel voor de detacheringsorganisatie als voor de gedetacheerde werknemer.
De detachering mag 24 maanden duren. Als u na deze 24 maanden nog buiten Nederland werkt, dan kunnen wij een overeenkomst sluiten met de bevoegde instantie in het land waar u werkt.
Hoeveel marge detachering wordt er gerekend? De marge bij detachering kan verschillen tussen detacheringsbedrijven en opdrachten. Gemiddeld varieert de marge tussen 20% en 30% van het uurtarief dat de opdrachtgever aan het detacheringsbedrijf betaalt.
Het gemiddelde salaris voor a accountmanager detachering (m/v) is € 3.633 per maand in Nederland. 131 salarissen doorgegeven, bijgewerkt om 5 september 2023.
De arbeidsvoorwaarden bij detachering zijn over het algemeen vrij goed, soms krijgt de gedetacheerde zelfs meer betaald dan de werknemer in dienst bij de werkgever die hetzelfde werk doet. Daarnaast zijn goede opleidingsmogelijkheden en leaseauto's zeer gebruikelijk.
Detachering verloopt via een gespecialiseerd bureau of via een andere onderneming waar je personeel van leent. Het bureau heeft de mensen in dienst en jij huurt hen voor een periode in. Formeel is het detacheringsbureau dus de werkgever van de te detacheren werknemer.
verschil detacheren en uitzenden
Detacheren geeft jou (én de medewerker) echter meer zekerheid. Uitzenden heeft een zeer flexibele arbeidsverhouding terwijl we bij detacheren vooraf de contractduur afspreken. Daarnaast eindigt het contract niet bij het beëindigen van de opdracht maar op de vooraf afgesproken datum.
Om de prijs van detachering te bepalen werken HR & detacheringsbureaus met een omrekenfactor. Deze omrekenfactor vermenigvuldig je met het bruto uurloon van de medewerker die wordt gedetacheerd. Het totaal bedrag is dan de kostprijs van detachering per uur. Voorbeeld; de medewerker verdient € 25,- bruto per uur.
Ja, mits het gaat om een redelijk opdracht. De werknemer moet gehoor geven aan iedere redelijke opdracht die je geeft, dus ook om bij een derde werkzaamheden te verrichten. In principe is het weigeren van een redelijke opdracht reden voor ontslag.
Kies je voor payroll, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van kandidaten. Dit doet een payroll bedrijf niet voor je. Pas bij indiensttreding van een kandidaat, neemt het payroll bedrijf het van je over. Kies je voor detachering, dan geef je de werving en selectie uit handen.
Detachering houdt in dat een ander bedrijf personeel aan je uitleent. De gedetacheerde werknemer staat daarbij meestal niet bij jou op de loonlijst. De medewerker heeft dan een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of een ander bedrijf dat personeel uitleent.
De hoofdregel is dat detachering van personeel belast is met 21% btw. Er bestaan echter verschillende uitzonderingen op basis van bestaande regelgeving en heersende jurisprudentie. Dit is opgenomen in het volgende besluit: Omzetbelasting, ter beschikking stellen van personeel.
Detacheringsbureaus hebben een duidelijk verdienmodel. Ze worden betaald voor ieder uur dat de specialist voor jou werkt. In veel gevallen werkt dat prima, maar niet altijd. Een klus die in twee weken geklaard kan worden is voor zo'n partij bijvoorbeeld minder aantrekkelijk.
Zo was het modaal inkomen in 2000 24.958 euro, in 2010 32.500 euro en in 2020 36.500. Het CPB verwacht een verdere stijging in het bruto modale inkomen komende jaren.
ZZP detachering voor zelfstandigen
Met ZZP detachering wordt de zzper ingehuurd door detacheringsbureau DOT. Personeel om vervolgens aan één of meerdere opdrachtgevers te worden doorverhuurd.
Een contract uitgegeven door een uitzendbureau heet een uitzendovereenkomst terwijl we in het andere geval spreken van een detacheringsovereenkomst. De instelling die zo'n overeenkomst aangaat, wordt een detacheringsbureau genoemd. Een detacheringsovereenkomst is een overeenkomst voor een langere termijn.
Je mag maximaal drie tijdelijke contracten krijgen binnen drie jaar (Wet Arbeidsmarkt in Balans, per januari 2020). Bij een vierde contract of een contract langer dan drie jaar wordt deze omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
detachering arbeidsovereenkomst
Bij een detacheringsbureau krijg je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bij een contract voor bepaalde tijd stopt je dienstverband op de einddatum. Natuurlijk kan je contract wel verlengd worden.
Eerst via uitzend- of detacheringsbureaus. Onder omstandigheden kan de nieuwe werkgever van een werknemer die eerder werkte via een uitzend- of detacheringsbureau, worden gezien als 'opvolgend werkgever'. Dit kan dus ook gevolgen hebben voor de ketenregeling, de proeftijd, de opzegtermijn en de transitievergoeding.
De uitlener stelt de werknemer ter beschikking aan de opdrachtgever, waar de werkzaamheden onder leiding en toezicht van de opdrachtgever worden verricht. Dit gebeurt vaak voor een langere termijn. Tussen de opdrachtgever en de uitlener bestaat een overeenkomst (van opdracht; oftewel detacheringsovereenkomst).