Cederhouten inlegzolen zijn ook zeer populair onder mensen, die normaal gesproken niet echt last van zweetvoeten hebben, maar graag zonder sokken in hun schoenen willen. Het is niet alleen beter voor je voeten, ook blijven je schoenen fris en mooi. En het werkt direct.
Steunzolen mogen niet in de wasmachine, maar u kunt uw steunzolen gemakkelijk met de hand reinigen. Gebruik hiervoor een doekje gedompeld in warm water met eventueel azijn of soda, om onaangename luchtjes weg te nemen.
Katoenen sokken dragen koel en deze werken absorberend. Sokken van wol houden koele temperaturen vast, waardoor deze zweetvoeten kunnen voorkomen. Anderen hebben juist baat bij sokken van polyester, omdat dit materiaal vochtafdrijvende eigenschappen heeft. Tenslotte is bamboe een geliefd materiaal tegen zweten.
Geef je voeten een opfrisbeurt met de Kruidvat Anti-transpiratie Voetspray. De spray met menthol vermindert transpiratie en geeft verkoeling. Daarnaast gaat hij een vervelende geur tegen en helpt uitdrogen van je huid te voorkomen.
Het belangrijkste voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water. Goed afdrogen is ook erg belangrijk. Na het drogen kunnen de voeten behandeld worden met verzorgende middelen, of bacterie- en schimmeldodend poeder. Draag luchtige schoenen.
Zweetvoeten zijn voeten die snel vochtig worden door transpiratie. Er bevinden zich meer dan 250.000 zweetklieren op je voeten. Normaal zweet je via je voeten ongeveer 0.25 liter vocht per dag. Bij zweetvoeten kan deze hoeveelheid meer zijn.
Sokken van bamboe zijn aan de lijn zacht en blijven zo nadat ze droog zijn. Dat verschil merk je bij het aantrekken meteen en dat comfort blijf je houden tijdens het dragen. Bamboe sokken zijn ook sterk door een combinatie van bamboevezels en hulpstoffen.
Zilversokken: de meest functionele sokken
Dat komt door o.a. de antibacteriële- en warmte regulerende eigenschappen van het zilvergaren dat in de sokken is verwerkt. Dat maakt ze zeer effectief tegen zweetvoeten, voetschimmel, eczeem maar ook ideaal bij koude voeten (Raynaud of wintervoeten).
Inlegzolen van verschillende materialen
De inlegzolen die standaard in wandelschoenen zitten, zijn meestal gemaakt van schuim/foam. Ga je lange wandelingen in de winterse kou maken, dan zijn er (merino)wollen inlegzolen (o.a. van de merken Woolpower en Superfeet).
Een gelzool is een zooltje dat je in je schoen legt om het loopcomfort te verhogen of om een klacht tegen te gaan. Gelzolen zijn – de naam zegt het al – inlegzolen die gevuld zijn met gel. Die gel maakt ze uitermate zacht en flexibel.
Wie mag steunzolen/orthopedische schoenen voorschrijven? Iedere geneesheer die gespecialiseerd is in revalidatie, fysische geneeskunde, orthopedie/traumatologie, chirurgie, reumatologie, neurologie, pediatrie en neuropsychiatrie mag een voorschrift uitschrijven.
Ze worden niet vergoed uit de basisverzekering, maar je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding voor het aanmeten, de aanschaf en de reparatie van de steunzolen tot een maximum bedrag per jaar.
Meng een paar eetlepels azijn in een kopje water met wat druppels afwasmiddel. Doop hier twee doekjes in en wring ze uit. Doe deze in de schoenen en laat het een nacht zitten. De volgende dag kunt u ze eruit halen.
Steunzolen zonder leerbekleding kun je reinigen met water en eventueel een zacht wasmiddel. Wij adviseren je om je steunzolen met de hand te wassen en absoluut niet in de wasmachine. Laat de steunzolen op een natuurlijke manier drogen; gebruik geen haardroger of andere warmtebron.
HEMA heeft een ruim aanbod aan bamboe sneakersokken, maar ook langere bamboe sokken voor dames en heren.
Het wordt aangeraden om het textiel niet in de droger te laten drogen, maar aan een waslijn of wasrek. Door de sterk absorberende eigenschappen van bamboe zal het vocht aan het overige wasgoed worden onttrokken en blijft het textiel van de bamboe nog vochtig na een droogbeurt in een droger.
Het meest gebruikte materiaal in goede sokken is katoen. Katoen gaat ontzettend lang mee. Zeker als je kiest voor gekamd katoen, dan is het eindproduct slijtvast. Katoen zorgt er ook voor dat de kleur mooi blijft, zelfs na meerdere wasbeurten.
Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriën. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Vaak verhelpen deze middeltjes het probleem van zweetvoeten niet, maar halen ze wel de vieze lucht weg. Daarnaast helpt talkpoeder met de opname van vocht. Strooi een beetje talkpoeder in je schoenen en sokken en je zult merken dat je minder last hebt van zweetvoeten.
Als je last hebt van zweetvoeten is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Schoenen van leer zijn hiervoor de beste keuze. Leer ventileert namelijk goed, doordat het een natuurlijk product is dat goed vocht opvangt. Synthetische schoenen kun je daarom beter niet dragen als je vaak last hebt van zweetvoeten.
Gemiddeld ligt de prijs van een paar steunzolen zo tussen de 100 en 200 euro. De kosten voor steunzolen verschillen per persoon, omdat deze volledig op maat gemaakt worden voor jouw voet. Hierdoor kunnen de vorm en de materialen ook verschillend zijn.