Wanneer u vindt dat uw scootmobiel niet voldoende snelheid kan halen, zijn er volgens sommigen diverse manieren om deze op te voeren. Laat u echter niet van de wijs brengen, want een scootmobiel opvoeren is bij de wet verboden.
Wij krijgen vaak de vraag of het mogelijk is een scootmobiel sneller te maken. Er zijn scootmobielen waarbij de topsnelheid verhoogd kan worden, maar bij de meeste scootmobielen is het niet mogelijk om ze op te voeren.
De praktijk wijst echter uit dat opvoeren bij de meeste scootmobielen niet mogelijk is. Er is een beperkt aantal scootmobielen waarbij er sprake is van een veiligheidsmarge in de software van de regelunit voor de motor die, indien verwijderd, kan leiden tot een hogere topsnelheid.
Begrenzer op het dashboard van de scootmobiel
Ook op het dashboard van de scootmobiel zit een begrenzer waar u zelf de snelheid mee kan bepalen tot de maximale snelheid. Per type is dit anders te regelen maar meestal zit er een duidelijke draaiknop op stuur waarmee u de maximale snelheid kunt instellen .
Leuk filmpje. David Anderson en Matthew Hine hebben met een omgebouwde scootmobiel een nieuwe wereldrecord gevestigd: 173,2 km/u.
Een scootmobiel opvoeren is dus niet mogelijk. Wil je toch de snelheid van een scootmobiel verhogen, dan kun je het beste een model kopen met een krachtigere motor. Wel is het belangrijk om je altijd te houden aan de maximumsnelheid van de weg of het voetpad waarop je rijdt.
Maximumsnelheid scootmobiel
Voor een scootmobiel gelden maximumsnelheden: Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
Vaste scootmobielen zijn onder te verdelen in 2 categorieën: compacte scootmobielen (8 – 12 km/u) en snelle scootmobielen (15 – 20 km/u). In de snelle categorie vindt u ook de beter geveerde scootmobielen, wat belangrijk is bij pijnklachten en wanneer u lange ritten gaat maken.
1. For Motion Forty-5. De For Motion Forty-5 scootmobiel is een krachtpatser in een compacte vorm. Met een topsnelheid van 45 km/u is het een van de snelste scootmobielen op de markt.
Bij normaal gebruik kan je met een scootmobiel tussen de 30 en 40km rijden met een volle accu.Als je een grotere accu hebt kan je tot ongeveer 60km rijden met je scootmobiel met een volle accu.
Als u de scootmobiel 1 keer per week oplaadt, wordt dat 3.6 X 52 = 187,2 kWh per jaar. De laatste stap is opzoeken hoeveel u betaald per kWh (Kilowattuur). Dit staat op uw energienota of jaarrekening. Dat valt tussen de 0,50 en 0,70 cent.
Je kunt elke scootmobiel uitkiezen die je wilt. Houd er wel rekening mee dat je met het geldbedrag dat je krijgt niet elke scootmobiel volledig kunt betalen. Soms zal je dit bedrag zelf moeten aanvullen. Dit hangt volledig af van de hoogte van het persoonsgebonden budget dat je krijgt.
Wat kost een accu voor een scootmobiel? Een lood-zuur accu is over het algemeen goedkoper dan een lithium accu. Wij hebben scootmobiel accu prijzen vanaf €50,-.
De uitlaat begrenzing
Vaak wordt er een prop in de uitlaat geplaatst als begrenzer. Deze prop bevindt zich aan het begin van de uitlaat waar de uitlaat aan de cilinder wordt bevestigd.
Alle scootmobielen hebben een elektromotor van 24V. De hele aandrijving wordt een transaxle genoemd en zit aan de achterkant van de scootmobiel. Kijk goed of er geen olie of lekkage te zien is. Een oudere motor kan wat gaan “zweten” maar dit mag niet te veel zijn.
De middelgrote scootmobielen hebben meestal accu's van 34Ah of 50Ah. De grotere en snellere scootmobielen kunnen het beste met een scootmobiel accu van 55Ah of hoger worden uitgerust. Hoe hoger het Ah-getal van de accu, hoe groter de actieradius van uw scootmobiel.
De For Motion On Four is momenteel de meest verkochte scootmobiel in Nederland.
Hoewel de wet voorschrijft dat u met een scootmobiel op het fietspad maximaal 30 kilometer per uur mag rijden, halen de meeste een maximale snelheid tussen de tien en zeventien kilometer per uur. Ter vergelijking: een wandelaar haalt gemiddeld zes en een fietser achttien kilometer per uur.
Voor scootmobielen worden AGM, GEL of Lithium LFP accu's gebruikt. De AGM accu's gaan gemiddeld zo'n 3 tot 4 jaar mee, de GEL accu's hebben een levensduur van ongeveer 4 en 6 jaar en de Lithium LFP accu's gaan gemiddeld zo'n 2000 laadbeurten mee. Het is afhankelijk van de soort scootmobiel welke accu's erin gaan.
Een opvouwbare scootmobiel kan een maximaal gewicht dragen tussen de 120 en 160 kilogram.Een vast model kan een gewicht tot maximaal 200 kilogram dragen.
Wat u voor een opvouwbare scootmobiel betaalt is onder andere afhankelijk van uw eigen eisen en wensen. U kunt het zo luxe maken als u zelf wil. De gemiddelde prijs van een opvouwbare scootmobiel is €1.000.
Leeftijd van de scootmobiel
De sticker is meestal te vinden aan de achterkant van de scootmobiel, onder de achterkap of op de buis onder de stoel.
Op het fietspad en op de rijbaan gelden de fietsverkeersregels. Als bestuurder van een scootmobiel heeft u overigens voorrang op een zebrapad, net als een voetganger.
Er is maar een kort antwoord op deze vraag en dat is: ja.Elke scootmobiel (ook een opvouwbare scootmobiel) of elk ander volledig elektrisch voertuig (of fiets) moet een eigen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering hebben. Deze verzekering dekt de schade aan de tegenpartij als u een ongeluk veroorzaakt.
Leveranciers adviseren bij normaal en regelmatig gebruik van de scootmobiel de accu's maximaal 1x per dag en minimaal 1x in de 3 weken te laden. De tijd van de laadcycles is minimaal 12 uur, zoals hierboven beschreven. In de winter maanden komt het regelmatig voor dat de scootmobiel niet wordt gebruikt.