Een ovale inbouwdoos heb je vaak nodig wanneer je een tweevoudige wandcontactdoos vlak op de muur wilt monteren. Het achterwerk van deze dubbele wandcontactdoos is groter dan in een normale ronde inbouwdoos zou passen.
Welke inbouwdoos moet je gebruiken? Er bestaan verschillende soorten inbouwdozen. Het soort inbouwdoos dat gebruikt moet worden, is afhankelijk van de wand waarin de inbouwdoos wordt gemonteerd. Er bestaan namelijk traditionele inbouwdozen, hollewand inbouwdozen en schoonmetselwerk inbouwdozen.
Hollewand inbouwdozen zijn inbouwdozen voor elektra werkzaamheden in een holle wand zoals een gipsplaat of een houten wand met een holle ruimte achter de plaat. De hollewanddoos heeft zelf een bevestiging om vastgezet te worden op de wand.
40 of 50 mm diep. De basiselementen van schakelmateriaal passen over het algemeen prima in 40 mm diepe inbouwdozen. Een 50 mm diepe inbouwdoos heeft echter wel de voorkeur, zo beschikt u over meer ruimte om bijvoorbeeld installatiedraad beter weg te werken en/of door te lussen.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt. Deze zijn leverbaar voor nat- en droog gebruik en voor op de boormachine of haakse slijper.
Boor de gaten met een klokboor.
De meeste inbouwdozen voor een holle wand hebben een boordiameter van 68mm. Plaats het doosje in het gat en gebruik de schroeven om het te fixeren.
Wil je bijvoorbeeld inbouwdozen voor elektriciteitsleidingen plaatsen, dan heb je een dozenboor met een diameter van 82mm nodig.
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
Voor het snel vastzetten van leidingen en contactdozen gebruik weberrep cebarrox. Breng weberrep cebarrox aan op een aantal punten in de sleuf of uitsparing en druk de kunstofleiding of wandcontactdoos in de sleuf of uitsparing.
Een inbouwdoos wordt in muren of wanden ingebouwd om er vervolgens het schakelmateriaal zoals een wandcontactdoos of schakelaar op te kunnen monteren. Een ovale inbouwdoos is een specifiek type inbouwdoos. Een ovale inbouwdoos wordt ook wel een anderhalf doos of een ovaaldoos genoemd.
Bevestig de centraaldoos met de schroeven en de schroevendraaier of boormachine tegen de twee houten latten, zodat de centraaldoos in het midden van de twee latten komt te zitten.
Hollewand inbouwdozen zijn geschikt voor montage in open en gesloten holle wanden. Deze worden met haken in de muur verankerd die tevoorschijn komen door middel van een schroefvatting. Op die manier blijft de hollewand inbouwdoos op zijn plaats zitten. Naast gewone hollewandozen zijn er ook brandveilige hollewandozen.
Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden. Afwijkingen tot 15 cm zijn daarbij echter heel normaal. In barrièrevrije ruimten is de installatiehoogte eventueel lager.
In de lasruimte mogen maximaal 2 lasdoppen of lasklemmen met in elk 4 draden, dan wel 3 lasdoppen of- klemmen met in elk ten hoogste 3 draden worden aangebracht.
Met een lasdoos legt u veilige verbindingen tussen verschillende installatiedraden in huis. U kunt deze kunststof doosjes bijvoorbeeld gebruiken om lasdoppen met elkaar te verbinden: door deze verbindingen heeft de lasdoos zijn naam gekregen.
gaten voor holle wanddozen moet je boren met een klokboor van 68mm. dat is een speciale maat en vind je niet in je standaard klokboren.
Soms zit een stopcontact net op de verkeerde plek. Bijvoorbeeld op de plaats waar eigenlijk een kast komt te staan. Het stopcontact kun je dan eenvoudig laten verplaatsen. Omschrijf wat er moet gebeuren en maak direct een afspraak met een elektricien in de buurt.
Gatzaag met centerboor 76 mm
Geschikt voor boren van gaten in hout- en gipswanden. Ook geschikt voor aluminium en RVS. Te gebruiken voor hollewanddozen.
Voor het boren van contactdozen in steen en beton.
Als je weet voor welk materiaal je de dozenboor nodig hebt, ga je kijken naar de maat van de contactdoos. Onze dozenboren zijn verkrijgbaar in diverse maten, vanaf 68 mm tot en met 85 mm. Het spreekt voor zich, dat je voor kleine contactdozen een kleine diameter nodig hebt en voor grote contactdozen een grote diameter.
Een dozenboor wordt gebruikt voor het maken van gaten in beton en steenachtige ondergronden. Dozenboren worden ook wel diamantboren genoemd en kunnen nat en droog boren. De diamantboor wordt gebruikt om bijvoorbeeld wandcontactdozen in muren te boren.
Met de "droog gebruik" dozenboren kan u boren in alle zachte materialen zoals kalkzandsteen, gevelsteen, ytong, gasbeton maar ook betonsteen. Met de "nat gebruik" dozenboren kan u boren in gewapend beton, kalkzandsteen etc.
De beste koop bij de professionele toestellen is voor ons de Carat A 1810. Dit is een toestel met een heel duurzame motor, waar je je hele leven lang plezier van hebt. Daarnaast is de diamantboormachine bij de aankoop eveneens uitgerust met heel wat stevige en duurzame accessoires.