Het mannetje loopt een paar keer rond het vrouwtje, waarop het vrouwtje agressief haar stekels opzet. Vaak zet ze het op een lopen en dwingt ze het mannetje tot een achtervolging. Als hij daardoor niet ontmoedigd is en haar bijgehaald heeft, omcirkelt hij haar met veel gesnuffel en gehijg.
Smalle wegen steken ze wel over, maar brede autowegen niet of nauwelijks. Toch vallen er in het verkeer naar schatting jaarlijks 100.000 tot 300.000 slachtoffers. Tegenwoordig sterft nog maar 59 procent van de egels een natuurlijke dood.
Stekels en huid
Egelbuiken zijn bedekt met zachte vacht, maar hun zijkanten en ruggen zijn bedekt met stijve stekels. Volgens Hedgehog Central is een egel bedekt met ongeveer 5.000 tot 7.000 stekels, dus dat maakt ze behoorlijk stekelig!
Maar niet optillen hoor! Zijn stekels prikken. Een egel heeft ongeveer zeven-duizend stekels!
In opgerolde toestand staan de stekels in alle richtingen, dankzij kleine huidspiertjes aan de uiteinden van de stekels. De egel is dan alleen kwetsbaar aan de opening aan de onderzijde, die echter bijzonder klein is en slechts weinig dieren kunnen hem daar aanvallen zonder geprikt te worden.
Bij stekels in je voet hoef je niet naar de dokter, tenzij je de stekels er zelf niet uitkrijgt, je vermoedt dat je een infectie hebt opgelopen of dat je het gevoel hebt dat het er geen herstel te zien is of de pijn juist erger wordt. Bij stekels in je hand is het wel verstandig naar een dokter te gaan.
Egels zijn nachtdieren. Dus zie je een egel, bel de dierenambulance of breng ze naar een egelopvang zoals deze in Diepenveen, Overijssel. Er zitten hier nu 14 egels en het ziet er hier uit als een soort vijfsterrenhotel voor egels! Morag is de verzorgster van de egels.
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
Pak je egel voorzichtig op door een hand onder zijn buik te schuiven en hem op te tillen. Je kunt je egel dan in je handen vasthouden of gaan zitten en hem in je schoot laten zitten. Probeer je egel elke dag ten minste 30 minuten vast te houden terwijl je hem aan het temmen bent.
Spirituele betekenis egel
Dit dier laat je zien dat je niet bang moet zijn om dingen te delen. Met andere woorden: het is noodzakelijk om jezelf te zijn en om zelfrespect te hebben. Neem de dingen persoonlijk. Vooral als de mensen om je heen niet kunnen zien wat je bedoelingen zijn of je woorden verkeerd begrijpen.
De egel is een heel leuk en bijzonder diertje waar geen kwaad in zit. De egel herken je aan zijn bruine wildkleur en zijn stekels. Met zijn stekels beschermt de egel zichzelf tegen vijanden. Als er gevaar dreigt rolt hij zich namelijk op.
Katten vormen niet echt een probleem voor egels. Ze zijn eerder nieuwsgierig dan een bedreiging. Maar voor andere kleine zoogdieren en vogels in je tuin kan een kat wel gevaarlijk zijn. Een kattenbelletje kan hierbij soms helpen.
Egels zijn goed voor uw tuin
Egels zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en andere insecten. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de tuin zonder het gebruik van insectenverdelgers.
In een natuurlijke tuin met veel onderbegroeiing en rommelhoekjes vinden egels beschutting en veel voedsel! Laat gevallen blad gewoon tussen alle andere planten liggen. Hier komen enorm veel insecten op af. En dat is niet alleen voedsel voor egels maar voor heel veel vogels en andere dieren.
Als je met je voet in een zee-egel bent gaan staan, hoef je in principe niet naar een dokter. Bezoek de huisarts wel wanneer je andere klachten krijgt, zoals infecties, kortademigheid en pijn bij het ademen. Ook wanneer je stekels in je handen hebt, is het raadzaam om een arts te bezoeken.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat.
Houden tot overlijden. Wie voor 2024 een dier heeft dat niet op de lijst staat, mag dat houden tot het overlijdt. Daarmee wil het ministerie voorkomen dat mensen niet-toegestane huisdieren loslaten in de natuur. Daar kunnen zij grote schade aanrichten of inheemse soorten verdrukken.
Iedere gezonde egel kan wel een paar vlooien hebben maar die zijn niet storend. Een gezonde egel kuiert na de schemering tot in de vroege ochtend rond op zoek naar insecten, slakken en wormen. Een gezonde egel rolt zich stevig op en zet zijn stekels overeind bij aanraking of rent snel weg bij gevaar.
In de natuur wordt de egel ongeveer vier jaar oud.
De dag brengen egels door verstopt in een nest van bladeren of op een andere donkere plek. In de winter houden ze een winterslaap. In ons land is dat van eind oktober tot eind maart of begin april. Sommige egels slapen het hele stuk door, terwijl andere egels in december af en toe de winterslaap onderbreken.
In de donkere uurtjes zal hij zijn voedsel bij elkaar proberen te zoeken. Hiervoor legt hij grote afstanden af, minstens een kilometer per nacht. De egel behoort tot de carnivoren, dit wil zeggen dat hij een vleeseter is. De egels die overdag gezien worden zijn meestal in nood.
De egel is een aantal keer per nacht actief'; hij slaapt ongeveer 18 uur. Hij is niet de hele nacht actief. Zijn eerste actieve periode bij het vallen van de avond duurt zo'n 3 uur. Rond middernacht en tegen de ochtend gaat hij telkens nog eens voor enkele uren op pad.
Egels die voor het invallen van de winter geen 600 tot 700 gram wegen, hebben onvoldoende vetreserves om de winterslaap goed te doorstaan. Een gezonde egel herkent u aan een goede natuurlijke verdedigingsreactie: hij rolt zich op tot een bal waarbij zijn stekels rechtop naar buiten staan.
Het is een nachtdier dat niet zo goed kan zien, maar wel goed kan horen en ruiken. Egels zwerven 's nachts rond en leggen daarbij zo'n 3 á 5 kilometer af. Ze kunnen goed zwemmen en klimmen.
Een zieke egel is te herkennen aan lusteloos gedrag, waggelende gang of in kringetjes lopen. Ze zijn vaak mager, achter de kop is het ingevallen en schouder en heupbeenderen steken uit. De ogen liggen diep in de kassen en zijn vaak niet helemaal open. Egels die in de winter rondscharrelen zijn vaak ook hulpbehoevend.