Aantrekhulpmiddelen zoals de Arion Easy Slide of Magnide en aantrekhandschoenen zijn basic hulpmiddelen die goed helpen bij het zelfstandig aantrekken van steunkousen. Ook geeft het zorgmedewerkers verlichting tijdens het aan- en uittrekken van steunkousen.
Wat is de beste aantrekhulp voor compressiekousen? Totaaloplossing Steve Complete is het meest comfortabele hulpmiddel voor steunkousen en is te gebruiken als aantrekhulp én als uittrekhulp. Met Steve Complete hoeft u niet te bukken trekt u uw kousen aan met een minimale krachtinspanning.
De Arion Easy-Slide is een zeer eenvoudig hulpmiddel voor het aantrekken van therapeutische (steun)kousen en panty's met een open teenstuk. Het aantrekhulpmiddel is gemaakt van bijzonder glad materiaal, dat bewerkt is met een speciale coating.
Steunkousen aantrekken
Schuif het zijden voetje over je voet.Trek de opening met beide handen uit elkaar en trek het voetgedeelte over je voet, tot aan de wreef. Let op: Plaats je hiel op de juiste plek in de steunkousen. De hiel is duidelijk zichtbaar in de kous.
Bij het uittrekken van de steunkous ga je naast de cliënt zitten en pak je de kous bij de boord. Trek deze naar beneden, tot over de voet van de cliënt. Plaats je duim tussen de kous en de hiel en 'wip' de kous vervolgens over de voet van de cliënt.
Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag? Het is raadzaam om de aangemeten steunkousen de hele dag te dragen. Zoals gezegd mogen ze 's nachts niet gedragen worden. Probeer de steunkousen echt zo lang mogelijk te dragen; dus gelijk wanneer u opstaat tot het moment dat u weer naar bed gaat.
Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort. Zeker wanneer het weer warmer wordt en u graag sandalen of schoenen met open teen draagt dan zijn deze kousen ideaal om te dragen.
Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Steunkousen in drukklasse 1 worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
De Easy-slide zorgt ervoor dat u moeiteloos alle varianten van elastische kousen met open teenstuk kunt aantrekken. Het bestaat uit soepel en licht materiaal. Zowel voor u als voor uw zorgverlener is de EASY-SLIDE® een bijzonder waardevol hulpmiddel.
Je kunt steunkousen onderverdelen in 4 verschillende drukklassen. Steunkousen die verlichting geven bij lichte problemen vallen in drukklasse 1 en worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Therapeutische elastische kousen vallen in drukklassen 2, 3 en 4.
Bij Steunkousen.nl kunt u terecht voor modieuze en comfortabele steunkousen. Eenvoudig direct online te bestellen. Ziekenhuizen kunnen kiezen bij het betalen voor "Afterpay zakelijk". Wij leveren dan eerst de goederen in vertrouwen en uw organisatie kan de factuur achteraf betalen.
Een hulpmiddel is beter voor de huid van de cliënt, voor het behoud (van de goede werking) van de kousen en voor de vingers, handen, armen en schouders van de zorgverlener!
Het materiaal van de kous is zeer solide en stevig past strak om het been. Het aantrekken van steunkousen is belastend omdat er veel kracht gezet moet worden en u een moeilijke houding moet aanemen. Met een steunkous aantrekhulp gaat dit veel eenvoudiger en blijven de kousen mooier.
Het is aan te raden om steunkousen te dragen als je last hebt van trombose, spataderen, open benen, eczeem, lymfoedeem en veel andere aandoeningen. Maar soms is preventief dragen ook handig en kan een hoop klachten voorkomen.
Een verwijsbrief van je huisarts waar jouw medische indicatie (je klachten of aandoening) op staat vermeld.
De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Er kan meer vocht uit de aderen treden en je enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van steunkousen dus extra nodig.
De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Het is belangrijk om te begrijpen dat steunkousen ontworpen zijn om compressie uit te oefenen op de benen. Dit betekent dat ze van nature strak horen te zitten. Het is normaal om een gevoel van knijpen en strakheid te ervaren wanneer je steunkousen draagt.
Hoewel de huid van de benen door het dragen van de elastische kousen vaak droog wordt, is het verstandig de benen voor het aantrekken van de kous niet in te vetten. Het vet verkort de levensduur van de kousen. Tip: 's avonds douchen of baden en hierna uw benen invetten.
Elastische kousen, verbandkousen
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been.
Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
Dorstlessers zoals water en afgekoelde thee zijn het beste. Door het dragen van strakke en insnoerende kleding kan de lymfestroom of terugkeer van bloed naar het hart worden belemmert. Vooral in de zomer is het dragen van losse en luchtige kleding prettig, omdat hierdoor de temperaturen niet op kunnen lopen.