Door deze elektrische schok – meestal met een ontlading rond de 800 volt – worden alle spiercellen tegelijk gedepolariseerd (een vermindering van de elektrische lading in een cel) en ontstaat er een refractaire toestand in het hart.
9-Volt batterij. De Defibtech Lifeline batterij heeft een levensduur van 7 jaar in stand-by stand, wanneer deze is geplaatst in de AED. De batterij kan 300 defibrillatie schokken geven, of heeft 16 uur gebruikstijd inclusief dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse zelftests.
In de reanimatierichtlijnen van het NRR staat het volgende over dit onderwerp: “De eerste defibrillatie schok wordt gegeven met een energie van 150 tot 200 Joule bifasisch (of 360 Joule monofasisch).
De werking berust erop dat door de geforceerde ontlading (spanning tot 800 volt) door het hart heen alle spiercellen tegelijk worden gedepolariseerd, waarna ze allemaal ook even tegelijk refractair zijn, zodat de normale regelmechanismen de kans krijgen zich weer te doen gelden.
Een AED is voorzien van twee elektroden die op de borstkas van het slachtoffer geplakt kunnen worden. Deze elektroden meten de hartslag. Op basis van deze informatie kan de AED meten of er sprake is van een verstoord hartritme en of het nodig is om een elektrische schok toe te dienen.
Let op: plak de elektroden niet op het sleutelbeen of op de tepel. Bij kinderen plak je de elektroden soms anders. Meer informatie over AED elektroden bij kinderen.
Zo'n patiënt kan dan zelfs bij (verminderd) bewustzijn door een AED onterechte een schok ontvangen. Ook kan een schok worden toegediend terwijl de patiënt nog niet door iedereen is losgelaten. Dit is overigens ook bij een halfautomatische AED niet uitgesloten.
Er wordt aangenomen dat een wisselspanning van 50 V of lager (dieren 25 V of lager) of een gelijkspanning van 120 V of lager (dieren 60 V of lager) als ongevaarlijk kan worden beschouwd.
Iedere spanning is veilig zolang je er ver vandaan blijft. Spanning alleen is niet gevaarlijk, stroomsterkte wel. En daar komt de Wet van Ohm om de hoek kijken: I=U:R waarin I de stroom is in Ampere, U de spanning in Volt en R de weerstand in Ohm.
Is een AED veilig? Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.
Hoe werkt een AED en wat doet het met je hart? Een automatische externe defibrillator geeft de sinusknoop, onze natuurlijke pacemaker, de kans om terug de controle te krijgen over het hartritme. De schok van de AED legt het chaotische hartritme dat ontstaat bij een plots hartfalen even stil en 'reset' het.
Als je de formule voor spanning (Volt) wilt vinden, deel je het vermogen (P) door de stroom (I): U = P / I. Als je de formule voor stroom (Ampere) wilt vinden, deel je het vermogen (P) door de spanning (U): I = P / U.
Volgens de wet mag de spanning 10 procent meer of minder zijn. Hebt u 1 fase?Dan mag de spanning op uw aansluiting tussen de 207 en de 253 volt zijn.Bij een aansluiting met 3 fasen mag de spanning op de aansluiting tussen de 360 en de 440 volt zijn.
Op de aansluiting in de meterkast (het aansluitpunt) moet de spanning voldoen aan de Europese norm NEN-EN 50160. Voor de spanning is afgesproken dat de spanning naar beneden toe niet meer dan 10 % mag afwijken (207 volt) en naar boven niet meer dan 10% (253 volt).
Bij spanningen zoals 230 VAC van het lichtnet is er echter sprake van zowel een enorme stroomsterkte die kan worden geleverd (in de orde van honderden tot duizenden ampères) als een spanning die hoog genoeg is om een dodelijke stroomsterkte door de persoon te laten lopen.
Een dodelijke opdonder van 600 Volt – dat is het laatste wat je wilt als je aan een elektrisch voertuig werkt. Hoe zorg je dat je engineers veilig en volgens de NEN-normen werken?
Laagspanning is de veel gebruikte spanning van 230V en 400V. Denk aan het stopcontact, een schakelaar, de aansluiting van een lamp etc. lichaam die direct dodelijk kan zijn. ernstige brandwonden kan zorgen.
Gevaren van elektriciteit
Bij hoogspanning (meer dan 1000 volt) is te dicht naderen van een geleider al heel gevaarlijk. Gewone stroom, maar ook statische elektriciteit die bijvoorbeeld ontstaat bij laden en lossen van vloeistoffen, kunnen brand en explosies veroorzaken.
Aanraking van 12V spanning is niet gevaarlijk.
Raak het slachtoffer niet aan tijdens de analyse, het opladen en het toedienen van de elektrische schok. Het slachtoffer aanraken tijdens de analyse kan bewegingen veroorzaken die storen bij de interpretatie van het hartritme en de toediening van een elektrische schok kunnen vertragen.
Wie mag een AED gebruiken? Iedereen. Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken.
Een AED geeft geen schokadvies als het hart niet fibrilleert. Fibrilleren betekent dat het hart ongecontroleerd samentrekt. Wanneer hier dus geen sprake van is, geeft de AED geen schokadvies. Wanneer het hart echt stilstaat en er geen elektrische activiteit aanwezig is, geeft de AED ook geen schokadvies.