Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren.
De kleur, smaak en structuur van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar d.w.z. van welke plant, bloem, bloesem. Zo is Acaciahoning altijd vloeibaar, met een lichte kleur en mild van smaak en Woudhoning is donker van kleur en kruidig van smaak.
Acaciahoning is een erg geurige en zachte honing, die vrijwel niet kristalliseert. Daarom is dit een goede honing voor mensen die maar af en toe honing gebruiken en niet van gekristalliseerde honing houden. Ook erg goed te gebruiken in onder andere koffie, thee en yoghurt.
Dit kun je doen door de pot in een pannetje met warm water te zetten. In de winter kun je de pot honing ook op de verwarming zetten om zachtere honing te krijgen. Verder is het lastig om het versuikeren te voorkomen. Het helpt als je honing bij kamertemperatuur bewaart.
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren. Juist als de honing niet kristalliseert na een tijdje, is de kans groot dat de honing erg verhit is.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Wat is het verschil tussen vaste en vloeibare honing? Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer.
Enzymen in de honingmaag zorgen ervoor dat de complexe suikermoleculen (sucrose) afbreken naar simpele suikermoleculen (glucose en fructose). Zodra dit proces klaar is noemen we het geen nectar meer, maar honing. De bijen regurgiteren de honing in de raten om het op te slaan.
Gekristalliseerde honing is nog perfect eetbaar! Hoe terug vloeibaar maken ? Gekristalliseerde honing kan je gemakkelijk weer vloeibaar maken door de pot 'Au bain-marie' te verwarmen. Opgelet: doe dit nooit in de magnetron want dan oververhit je de honing!
Heidehoning wordt ook wel De koning onder de honing genoemd. Heidehoning is een geurige en pittige honing met een volle smaak. Deze honingsoort heeft veelal een bruinige kleur en een geleiachtige structuur. Heidehoning bevat bovengemiddeld veel anti-oxidanten en mineralen.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
Vaste honing is dus eigenlijk niets anders dan een gekristalliseerde vloeibare honing. Maar die kristallisatie wordt nauwgezet in de gaten gehouden door de imker, zodat er geen grove brokken ontstaan, maar een heel fijne kristalstructuur. Die fijne kristalstructuur maakt je honing dus zo smeuïg!
Door de antibacteriële werking bestrijdt Manuka honing ontstekingen van binnen uit, het gaat schadelijke bacteriën tegen en stimuleert de groei van een gezonde darmflora. Manuka honing kent een krachtige werking met betrekking tot huidproblemen, denk bijvoorbeeld aan acne of eczeem.
Één ding hebben ze gemeen: het komt allemaal van bijen. Bloemenhoning is dus niet anders dan fruithoning. Het enige verschil dat er is, is de plek waar de nectar vandaan komt.
Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.
De hoge concentratie aan suikers in honing is de oorzaak van de kristallisatie, voornamelijk de oververzadiging van de suiker glucose. Glucose is minder oplosbaar in water dan fructose en kristalliseert van beide suikers het eerst. Uitzonderlijk zorgen andere suikers dan glucose voor de kristallisatie van honing.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%.
De reden van kristallisatie van honing is het overschrijden van het oplossend vermogen van de honing: de glucose kan niet meer opgelost blijven en gaat kristallen vormen. Gekristalliseerde honing die voor consumptie te hard is geworden kan middels verhitting weer vloeibaar worden gemaakt.
Vloeibare honing, bloemenhoning, lavendelhoning, koudgeslingerde honing, er staat zoveel in het schap dat het moeilijk te bepalen is wat nu echt goede honing is. Volgens imker Theo Coolen is het allemaal vrij simpel: “Honing mag alleen honing heten als het 100 procent zuiver afkomstig is van honingbijen.
De bloemenhoning van Imkerij de Werkbij bestaat, net als alle andere honingsoorten, uit gezonde vitamines, mineralen en enzymen. Omdat er verschillende nectar is verwerkt in de bloemenhoning, bevat de honing ook verschillende pollen. Bloemenhoning heeft daarom een positief effect op bijvoorbeeld hooikoorts klachten.
Acacia honing wordt door bijen aangemaakt uit nectar van de witte bloesems van de Acaciaboom, ofte Robinia pseudoacacia, die in Europa op de Hongaarse vlaktes en masse bloeit. Als monoflorale honing wordt Acacia honing sterk gewaardeerd omwille van zijn zachte, neutrale smaak en helder voorkomen.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver.
De richtprijs voor honing wordt tegenwoordig op € 6 gehouden voor 500g. We kunnen alleen maar adviseren aan imkers niet goedkoper te verkopen. Ook vindt u honing die wat hogere prijzen omvat.