Rundvlees, varkensvlees en kip kunnen bijvoorbeeld een allergische reactie uitlokken bij honden. U kunt dan hypoallergeen hondenvoer uitproberen. Dit bestaat uit slechts één soort vlees, aangevuld met (glutenvrije) granen, aardappel of groente. Er zijn diverse soorten hypoallergeen hondenvoer verkrijgbaar.
Jeuk bij honden kan veel verschillende oorzaken hebben. Veel mensen denken bij jeuk meteen aan de voeding. Er kan inderdaad sprake zijn van een voedselallergie, dit komt namelijk vrij veel voor. Toch staat een vlooienallergie nog steeds met afstand op nummer één van de meest voorkomende allergieën bij honden.
Een hypoallergene hondenvoeding bevat maar één soort eiwit. Zo bevat deze voeding enkel zalm als dierlijk eiwit. Juist omdat er heel weinig allergieën voor zalm gekend zijn. De meest voorkomende voedingsallergieën zijn voor het eiwit van rund, kip, eieren en mais.
Vermoed je een allergie dan vermijd je het liefst in eerste instantie kip, rund en granen/gluten. Je kan bijvoorbeeld gaan voor eend of konijn, maar ook lamsvlees is een optie.
Symptomen van een voedselallergie bij honden
Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselovergevoeligheid bij honden. De hond heeft dan vaak jeuk op de poten, in de liezen en oren. Ook deze symptomen komen veel voor bij een voedselallergie: Doffe of vette vacht.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
De meest voorkomende allergenen (stoffen waar een dier allergisch voor is) bij honden zijn rundvlees, kip, ei, mais, tarwe, soja en melk. Bij katten wordt vooral een allergie tegen vis, rundvlees, melk en kip gezien.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
De meest voorkomende allergieën bij de hond zijn vlooienallergie (49% van de gevallen), voedselallergie (15%) en atopie (30%). Atopie is een reactie op stoffen in de omgeving zoals pollen of huisstofmijten.
Wanneer een hond zichzelf overmatig krabt en bijt, wordt er vaak gecontroleerd of de hond vlooien heeft. Eén vlooienbeet kan bij jouw viervoeter al voor ontzettend veel jeuk zorgen. Plekken waar vlooien zich graag nestelen bij een hond zijn bij de oren, op de rug, in de binnenkant van de dijen en op de buik.
Lokaal verdovende middelen, ofwel lokale anaesthetica, maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk zoals bij muggenbeten, galbulten en waterpokken. Voorbeelden zijn capsaïcine, lidocaïne en pramocaïne. Menthol wordt vanwege zijn verkoelend effect vaak gecombineerd met lidocaïne.
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek. Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht. Een badje van havermout.
Stress, nervositeit en angst kunnen bij een hond leiden tot jeuk en huidirritatie. Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. Dit is te vergelijken met nagelbijten bij mensen. Een goed natuurijk ontspanningsmiddel kan hierbij helpen.
Er zijn speciale kuurshampoos die snel verzachtend werken. Ze kunnen helpen om de huid te herstellen en infecties te verminderen. Extra essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9) voeden de huid van binnenuit en kunnen helpen bij een schilferige, droge huid.
Parasieten. De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.
Elke hond krabt zich wel eens, dat is volkomen normaal. Maar als een hond zich de hele dag krabt, likt, bijt en op haar poten kauwt, dan is er iets aan de hand.
Eiwitallergie hond
Vaak is er bij een allergie voor plantaardig eiwit sprake van een glutenallergie. Wij nemen de twee eiwitten voor je onder de loep. Eiwitbronnen zoals eend, hert en zalm geven een veel lagere kans op een allergische reactie.
Brood, kaas of tafelresten kunnen jeukklachten verergeren.
Uit onderzoeken is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, soja, kippenvlees, maïs en eieren. Deze allergenen blijven na het invriezen, verwerken en koken nog steeds immunologisch actief. Voor gevoelige dieren zijn maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken.
De meest voorkomende allergie bij honden is vlooienallergie, maar ook voedselallergie komt regelmatig voor. hierbij kun je denken aan een allergie voor graan, kip of zalm. Andere bekende allergieën zijn inhalatie-allergie en contact-allergie.
Honden kunnen een allergie ontwikkelen voor de dierlijke eiwitten in het vlees. Het kan zijn dat je hond hierdoor voor alle soorten vlees allergisch is, maar dit hoeft niet. Een vleesallergie bij honden kun je herkennen aan: Diarree of braken na het eten van hondenvoer met vlees of dierlijke eiwitten.
Stel dat je bijvoorbeeld een vers vlees menu van lam gaat geven aan de hond en deze blijft allergische reacties krijgen in de vorm van jeuk (of de jeuk wordt zelfs erger omdat hij nu extra veel hiervan binnenkrijgt), dan kan het zijn dat de hond toch allergisch is voor lam.