Denk aan een heerlijke carpaccio of een frisse steak tartare. Liever geen vlees? Ook geen probleem met deze wijn. Gerookte paprika of gegrilde paddenstoelen zijn een top combi met dit Duitse wijntje.
Zoals de meeste rode wijnen wordt Pinot Noir het best geserveerd op iets koeler dan kamertemperatuur. Het is een mythe dat rode wijn op kamertemperatuur moet worden geserveerd, want dat is te warm. Lichtere rode wijnen, zoals Pinot Noir, worden het best geserveerd bij ongeveer 55°F.
Hapjes voor een gezellige borrelplank
Kazen, probeer een mix van harde kaas (Parmezaanse kaas, cheddar, Comté), halfharde kaas (Asiago, Manchego, Gruyère), zachte kaas (Brie, Roquefort, geitenkaas), verse en oude kaas. Charcuterie: verschillende soorten rauwe ham, chorizo en salami. Paté. Olijven.
Deze wijn past o.a. goed bij: Geroosterde eend of wild en rood vlees: kies voor een wat zwaardere Spätburgunder. Wit vlees als varkensvlees of kalfsvlees. Gerechten met paddenstoelen: de aardse tonen van paddenstoelen en deze wijn complimenteren elkaar goed.
Sommige toppers uit de Bourgogne kan je erg lang bewaren, sommigen wel tientallen jaren. Maar dit zijn uitzonderingen op de hoofdregel dat Pinot Noir niet gemaakt is om heel lang te bewaren. Over het algemeen is het beter om deze wijn binnen een jaar of 5 tot 10 te drinken en niet langer te bewaren.
Aperitiefhapjes bij pinot grigio: het lichtere broertje van pinot gris gaat heerlijk samen met lichte aperitiefhapjes. Om in Italiaanse sferen te blijven kies je voor bruschetta met verschillende toppings, gedroogde ham of een stukje parmezaanse kaas. Genieten geblazen!
Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry. Wanneer er ook chorizo op de borrelplank ligt, dan is een volle rode wijn de beste keuze.
Wijnen die je tussen de 3 en 5 jaar drinkt.
De meeste Pinot Noir gaat zo lang mee, ongeacht de kwaliteit, maar als de kwaliteit van de druiven bijzonder hoog is, kun je Pinot Noir voor wel 10 jaar of langer bewaren.
Pinot noir (Frans), ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras met een compacte tros en druiven met een dunne schil. Het is daarom over het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is, want ze is gevoelig voor rot en schimmelziekten.
Spätburgunder is de Duitse naam van de pinot noir. Het is de populairste blauwe druif van Duitsland. Duitsland is goed voor ongeveer 14% van de totale productie van spätbrugunder. In Duitsland is de spätburgunder voor rode wijn wat de riesling is voor witte wijn: wijnen van goede kwaliteit.
Lichte rode wijn serveren tussen de 12,8 en 15,6 C.
Beste temperatuur voor Beaujolais: 12,8C, Pinot Noir: 13,3C en Grenache: 15,6C.
De Pinot Noir is de glorie van de Franse Côte D'Or. Deze druif geeft een wijn met een ongeëvenaarde geur, smaak en samenstelling. Deze blauwe druif wordt niet alleen gebruikt om rode wijn van te maken, maar komt ook voor in mousserende wijnen als champagne. Echt een must om een keer te proeven dus!
De belangrijkste verschillen tussen Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio zijn: Chardonnay is afkomstig van druiven met een groene schil, terwijl Pinot Grigio afkomstig is van grijsblauwe druiven. Chardonnay is meestal een romige wijn met een vers gemaaid grasaroma, terwijl Pinot Grigio zuur en licht is.
De smaak van een Pinot Blanc uit de Elzas herken je aan de ronde, romige fruittonen, die doen denken aan appeltjes en perzik, met een verleidelijk zacht tintje. Deze wijn is de trouwe vriend van mosselen en asperges, maar combineert ook goed met veel andere (lichte) maaltijden met vis of gevogelte, salades en quiches.
Kies dan bijvoorbeeld voor een prosecco. Deze is niet te zuur of te zwaar en is vaak fris en fruitig. Vooral bij gefrituurde borrelhapjes doet een Prosecco het erg goed. Het vettige karakter van de hapjes gaat erg goed met de bubbels.
Borrel I. Arrangement 'Borrel I' is een uitgebreide borrel met een combinatie van een rondgang van koude en warme hapjes. Op tafel presenteren wij brood met huisgemaakte smeersels. Rondgang met combinatie van wraps; vis, vlees en vegetarisch.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Pinot noir en spätburgunder
Duitsland is derde grootste producent van pinot noir. De Duitse naam voor de druif is spätburgunder - laat (spät) rijpende pinot (burgunder). Pinot noir en spätburgunder zijn dus precies dezelfde druif.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Ze worden van iets rijpere druiven gemaakt, zijn voller, houtgerijpt en met iets meer tannine. Deze wijnen krijgen meer diepte en complexiteit omdat ze worden gerijpt in kleine (225 liter) eikenhouten vaten. Vergeleken met de zwoele Californische Pinots zijn ze lichter van kleur en body en hebben ze minder tannine.