Eenmaal aan tafel zul je ontdekken dat ook de etiquette vooral op rechtshandigen toegespitst is. Messen liggen rechts van je bord en vorken links. Daarnaast dient je maaltijd altijd links van je geserveerd te worden. Soep daarentegen wordt vanaf rechts opgediend.
Volgens oude etiquette moet gebonden soep, zoals aardappel-of linzensoep, geschept worden door de lepel van zich af te bewegen. Heldere bouillon schept men naar zich toe, of mag, als het in een kopje zit, gedronken worden.
De Profeet (vrede zij met hem) heeft namelijk in de eerdere overlevering tegen cOmar ibnoe abie Salamah gezegd: “O jongen, zeg 'Bismillaah', eet met jouw rechterhand en eet van datgene direct voor je.” Dat een persoon eet van de plaats van zijn gezelschap behoort tot het slechte gedrag en is onbeleefd.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand.
Handen altijd boven de tafel
De eerste etiquetteregels dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. Hij eiste van iedereen dat de handen boven de tafel werden gehouden, omdat hij anders geen controle over zijn gasten had. Je ellebogen mogen nooit op tafel rusten, de helft van de onderarm rust op de tafelrand.
Anders dan in Japan, is het in China juist niet de bedoeling om je hele bord leeg te eten. Je geeft daarmee namelijk aan dat je niet genoeg gehad hebt. Laat dus altijd wat eten staan. In Nederland is het echt not done om aan tafel te boeren.
Als je met mes en vork eet is het gebruikelijk om het mes in je rechterhand te houden en je vork in je linkerhand. Als je wel eens gaat eten in een restaurant, is het wel zo handig om dit jezelf aan te leren/eigen te maken.
Toen de vork werd aangenomen, volgde deze regel; hij werd in de linkerhand gehouden tijdens het snijden en vervolgens naar rechts verplaatst om te eten. Deze gewoonte werd door Britse kolonisten naar Amerika gebracht en werd de Amerikaanse stijl .
Bestek gebruiken
Houd je bestek correct vast, met de vork in de linkerhand en het mes in de rechterhand. Snijd je voedsel in kleine hapklare stukjes voordat je begint te eten. Leg je bestek neer op je bord tussen elke hap en kruis ze wanneer je klaar bent.
De linkerhersenhelft controleert meestal de rechterkant van het lichaam en andersom. Bij rechtshandige mensen is de linkerhersenhelft meestal dominant, terwijl bij linkshandige mensen de verhouding minder uitgesproken is. Wetenschappers onderzoeken nog steeds hoe deze verbanden precies werken.
In veel culturen wordt het eten met de linkerhand vermeden omdat het traditioneel wordt gebruikt voor persoonlijke hygiëne . Het gebruik van de linkerhand om eten door te geven of te eten wordt als onbeleefd en onhygiënisch beschouwd, wat de praktijk van het gebruiken van de rechterhand bij het eten versterkt om respect en netheid te tonen.
Ethiopiërs eten met hun rechterhand, zonder bestek. Dus ook jij mag eens ongegeneerd met je handen eten! Voor en na de maaltijd wordt een kommetje met water en zeep gebracht voor het wassen van je handen. Dus: eet met je handen en proef de sfeer van Ethiopië!
Elkaar de linkerhand geven is vrij ongebruikelijk en in veel culturen ook een sociaal taboe. Met name binnen de islam geldt de linkerhand als 'onrein', omdat die wordt gebruikt om na het ontlasten de billen af te vegen.
Houd de soeplepel vast door het uiteinde van de steel op uw middelvinger te laten rusten, met uw duim erbovenop. Doop de lepel zijwaarts in de soep aan de rand van de kom en schep dan van de voorkant van de kom naar achteren. Neem een slokje van de zijkant van de lepel, vermijd slechte tafelmanieren en slurp niet.
Meestal nuttig je soep – al dan niet aan tafel – met behulp van een lepel uit een (diep) bord of een soepkom. Drinken wordt in de regel gebruikt als je een vloeistof tot je neemt uit iets wat je aan je mond zet (zoals een glas, een beker of een kopje).
Of je nu in een restaurant eet of thuis een diner host, ook aan het neerleggen van je bestek ná het eten kleven allerlei regels. Ben je uitgegeten? Dan leg je je bestek schuin neer op je bord, met de punten van het bestek naar linksboven gericht. Je mes ligt boven je vork en met de scherpe kant naar je vork gericht.
Bestellen en bediend worden
Vermijd het bestellen van gerechten die rommelig zijn of moeilijk te eten (bijv. spaghetti, Franse uiensoep). Wacht tot iedereen bediend is voordat u begint met eten, tenzij de persoon die nog niet bediend is u aanmoedigt om te beginnen met eten .
In sommige landen is smakken en boeren tijdens het avondeten een blijk van waardering, terwijl in andere landen het juist normaal is om geluidloos je bord leeg te eten. Als je naar een ander land of continent gaat doe je er dus goed aan om de tafelmanieren van je bestemming even te onderzoeken.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen. Volgens de etiquette moet het waterglas links staan, maar bij Table in a box verkiezen we rechts, vlakbij het bord.
De vork verdeelt Europa
In de rest van Europa was men op dat moment nog vertrouwder met de spies. Daarmee werd het vlees vastgehouden, zodat het met een mes kon worden gesneden. De losgesneden plakken werden met de hand opgepakt.
Vorken kunnen scheppen, maar er is niets dat een vork kan scheppen dat een lepel niet kan . Er zijn genoeg dingen die lepels kunnen scheppen die vorken niet kunnen. Ik zou echter willen stellen dat een vork bepaalde voedingsmiddelen effectiever kan scheppen dan een lepel. Vooral als je van een bord eet in plaats van uit een kom.
De vork wordt in de linkerhand gehouden met de tanden naar beneden. Het mes wordt in de rechterhand gehouden met de wijsvinger langs de achterkant van het mes met het lemmet naar het bord gericht. Het eten wordt gesneden en gespietst of op de achterkant van de vork geduwd met het mes. Het mes blijft in de rechterhand tijdens het eten.
In veel culturen, met name in delen van het Midden-Oosten, India en Afrika, wordt het eten met de linkerhand vermeden, omdat dit traditioneel gezien wordt als een vorm van persoonlijke hygiëne .
Linkshandigen hanteren het bestek andersom: mes en lepel links en de vork rechts. Dit mogen ze gewoon doen, zowel bij informeel eten als bij een formeel diner. Ze zijn immers linkshandig en worden allang niet meer gedwongen om handelingen op een rechtshandige manier uit te voeren.
De oorzaak van rechts- of linkshandigheid is onbekend, maar erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Rechts- of linkshandigheid ontwikkelt zich bij de mens vanaf het zesde levensjaar (lateralisatiefase) en hangt samen met de verschillen in specialisatie van de hersenhelften (lateraliteit).