Maar om te controleren of ze goed zijn, houdt u ze onder de koude kraan.Sluiten ze, dan zijn ze goed. Het kan dus zijn dat ze iets trager reageren, dus wacht even tot ze gesloten zijn. Sluiten ze niet, dan zijn ze niet goed en kunt u ze weggooien.
Maar wanneer je ze onder de koude kraan houdt, zouden ze moeten sluiten. Soms duurt dat eventjes. Twijfel je, duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht: na enkele tellen zal ze sluiten.Is dat niet het geval, gooi ze dan weg.
Mosselen sluiten
De bacteriën van kapotte mossels kunnen je erg ziek maken. Vervolgens kan je de overgebleven mosselen onder de koude kraan houden. Wanneer de mossel sluit, dan is hij goed. Als de mossel niet sluit, dan is het nodig om ook deze weg te gooien.
Haal de mosselen die boven komen drijven uit het water en gooi deze mosselen weg. De mosselen die je er nu uit hebt gehaald kun je het beste niet eten. Want als de mosselen open staan of boven komt drijven dan zijn ze dood!
De kleur zegt helemaal niks over de smaak. Het is ook niet zo dat oranje mosselen vrouwtjes zijn en witte mosselen mannetjes. Die kleur heeft gewoon te maken met het pigment van de mossel, net zoals bij mensen. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.
Wanneer u mosselen koopt, koopt u ze over het algemeen voorverpakt. Door die verpakking staan ze vaak al iets open en reageren ze iets trager. Maar om te controleren of ze goed zijn, houdt u ze onder de koude kraan.Sluiten ze, dan zijn ze goed.
De buitenste schelp moet schoon zijn, vrij van overvangst, vuil of wormen en "potklare" mosselen moeten worden ontdaan van hun byssusdraad (baard). Gekookte mosselen moeten vol in de schelp zitten en zijn oranje/perzikkleurig (vrouwelijk) of crèmekleurig (mannelijk) .
Uit het mosselpannetje of gebakken. Heerlijk. Maar dan, een half uur na het eten komt het: je begint te zweten, wordt misselijk en moet overgeven. Drie dagen lang voel je je ontzettend beroerd – dat was dus een 'verkeerde' mossel.
Voeg wat wijn of water (100 ml per 2 kg mosselen) toe met eventueel verdere kruiden (bijvoorbeeld peterselie, citroen en peper en zout) en doe de mosselen in de pan. Draai het gas hoog en laat met de deksel op de pan 7 á 8 minuten doorkoken. De mosselen moeten nu open zijn gegaan en kunnen opgegeten worden.
ASP veroorzaakt binnen 24 uur maag-darmstoornissen, zoals misselijkheid, buikkramp en diarree. Bij ernstige vergiftiging ontstaan binnen 48 uur neurologische problemen zoals duizeligheid, hoofdpijn, stuiptrekkingen en geheugenverlies. In uitzonderlijke gevallen kan een patiënt overlijden.
Los bewaard zijn ongekookte mosselen niet langer dan twee dagen houdbaar. Om ze vers te houden en elk risico op vergiftiging te vermijden, moeten ze in het koudste deel van de koelkast worden bewaard, dat is de groentelade. Leg ze in een vergiet zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
Mosselen koken heeft één hoofdregel: alle mosselen die gekookt worden moeten nog leven op het moment dat je ze in de pan gooit of op de grilplaat legt. Dode mosselen koken en eten kan namelijk leiden tot voedselvergiftiging, en dat is natuurlijk niet de reactie die we graag van onze dinergasten terug willen horen…
Twee redenen vinden we daarvoor: zand zou erdoor uit de mossel gefilterd worden, en de mossel zou lekker dik worden en een speciale smaak krijgen. Over het filteren kunnen we kort zijn: mosselen koop je meestal in de winkel. Deze mosselen zijn al gespoeld en verwaterd en hebben overtollig zand al uitgespuwd.
Bewaar mosselen in de verpakking. Spoel in koud water, maar laat niet langer dan een uur staan: dan verdwijnt de lekkere zilte smaak.
Het hart zuigt het zuurstofrijke bloed uit de kieuwen op en vervoert het via slagaders naar de lichaamsholte. Via aders komt het bloed terug bij de kieuwen, hier wordt kooldioxide afgegeven.
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Hoe lang de mosselen moeten koken, is per mossel verschillend. Timing is alles: houd ongeveer 3-5 minuten aan. En kook ze vooral niet te lang, want dan worden de mosselen taai. Schud tijdens het koken een aantal keer goed met de pan en controleer na 3 minuten koken en na 4 minuten koken of ze goed open staan.
Was de mosselen met koud water en laat even in koud water staan. Stoom vervolgens de mosselen gaar in een laagje vocht naar keuze. Dit duurt maximaal 5 minuten of tot de mosselen open staan. Let goed op, want 3 minuten kan ook voldoende zijn.
Als je het eenmaal weet, is het gemakkelijk te onthouden. Deze groenten vormen samen de inhoud van een zakje 'mosselgroenten': een preitje, een uitje, een worteltje wat verse blad- of bleekselderij en een laurierblaadje. Zo easy is dat!
De schelp moet sluiten en dicht blijven.Als hij weer opengaat, is dat een teken dat hij dood is en waarschijnlijk weggegooid moet worden . Een ongekookte, dode mossel springt weer open als je hem dichtknijpt en moet weggegooid worden.
Geur: Verse mosselen ruiken vaag naar de zee of een andere waterbron waar ze vandaan komen. Als ze naar riool ruiken, voor of na het koken, gooi de mossel dan onmiddellijk weg. Mosselen zijn kort houdbaar en bacteriën groeien er snel in, vooral als de mossel sterft .
Positief is dat gepekelde mosselen rijk zijn aan vitaminen, met name B12 . Om precies te zijn, 100 gram bevat 7,7 microgram (µg). Ze leveren ook een lange lijst met voedingsstoffen zoals ijzer, jodium, kalium, zink, magnesium en calcium; vitaminen uit de groepen B, C, D, E en K.
Dat betekent dat voor beginners of voor degenen die de voorkeur geven aan een minder intense, zoute zeevruchtensmaak, de smaak van de groene mosselen waarschijnlijk perfect is. Voor fijnproevers die een meer geconcentreerde en intense smaak van het mosselvlees willen ervaren, zijn zwarte mosselen de juiste keuze .
Je moet ze wel nog grondig spoelen, en eventuele onzuiverheden van de schelpen verwijderen. Mosselen met een kapotte schelp gooi je best weg. Mosselen horen dicht te zijn.
Er is geen verschil in kwaliteit of smaak tussen witte en oranje mosselen . Een veelvoorkomend misverstand is dat het verschil in kleur gerelateerd is aan het geslacht van de mossel; vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter onjuist. Het verschil in kleur is genetisch.