Voor privacy is een wintergroene haag meestal de beste optie, maar tegen inbraken of als sierhaag kan een bladverliezende juist ideaal zijn. Een haag van kornoelje, gewone sering, hortensia of vlinderstruik ziet er bijvoorbeeld in het bloeiseizoen prachtig uit.
Wilt u snel de ideale combinatie van hoog en dicht hebben, dan raden we aan om voor de Thuja te kiezen, in het Nederlands ook wel bekend als de levensboom. Een thujahaag groeit met 30 centimeter per jaar redelijk snel en zal wanneer hij op de juiste hoogte is ook dicht genoeg zijn.
Heg of haag? Wat is eigenlijk het verschil tussen heggen en hagen? Een heg is strak, bestaat vaak uit beuk, meidoorn, veldesdoorn of haagbeuk en wordt jaarlijks onderhouden. Een haag is hoger en breder, bestaat vooral uit meidoorn, sleedoorn, roos of wilg en wordt eens in de zes jaar onderhouden.
Wat zijn de snelst groeiende haagplanten? Een haagplant die al sinds jaar en dag bekendstaat om zijn snelle groei is de laurierkers. Niet alle soorten laurierkers groeien echter even snel: de laurier 'Otto Luyken' en 'Zabeliana' worden juist gekenmerkt door een vrij trage groei.
Het grote verschil is dat een beukenhaag (Fagus) zijn blad verdord behoudt in de winter terwijl een haagbeuk (Carpinus) zijn blad volledig verliest. Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en meer privacy.
Bekende voorbeelden van haagplanten die zich goed kunnen ontwikkelen in een droge ondergrond zijn de beukenhaag, de liguster, de olijfwilg, de berberis, de vlinderstruik, de meidoorn, de Japanse lariks en de laurierhagen.
Veel mensen kiezen in plaats van de haagbeuk voor een beukenhaag, omdat de beuk (Fagus sylvatica) normaal gesproken zijn bladeren de hele winter lang behoudt. Samen met de liguster is de beuk daarmee de enige niet-wintergroene haagplant die het toch behoorlijk goed doet als privacyhaag.
De meeste goedkope hagen vindt u in de categorie 'bladverliezende haag'. Hier staan naast de haagbeuk, beukenhaag en laurier ook de veldesdoorn en meidoorn, waarvan de goedkoopste varianten minder dan een euro per stuk kosten!
We kunnen namelijk niet garanderen dat ze altijd en volledig hun blad blijven houden in de winter. Alleen als de winter niet te koud is zullen de meeste soorten hun bladeren behouden. De bonte haagliguster en de wintergroene liguster beschouwen we dan ook als semi-wintergroen.
De laurier (Laurus nobilis) is wintergroen, maar in onze streken niet winterhard. De plant moet in de winter naar binnen, zeker de jonge planten!
Koop gewoon een degelijke meststof voor de siertuin en geef hiervan de juiste hoeveelheid zoals voorgeschreven door de fabrikant. Dit zal tot een gestage groei leiden die gezond is en die de struik in evenwicht laat ontwikkelen.
De ligusterhaag groeit zo'n 40 tot 50 cm per jaar. Om een mooie, dichte haag te krijgen raden we u aan om de haag 's zomers regelmatig te snoeien. De liguster kan goed tegen vervuiling en is daarom ook geschikt voor gebruik in een stad.
Je hagen scheren doe je dus best: de eerste keer voor de zomer start, tussen half mei en half juni. de tweede keer na de zomer, tussen eind augustus en begin september. Zo gaan ze mooi geschoren de winter in.
Dat start vanaf gemiddeld € 35 en kan oplopen tot € 55 (incl. btw). Hagen snoeien behoort doorgaans tot één van de taken die tijdens een periodiek onderhoud worden aangepakt. Wanneer je met een vaste tuinier werkt, is de prijs voor een periodiek onderhoud vaak voordeliger dan wanneer je éénmalig een tuinman laat komen.
Een liguster is eenvoudig te verzorgen, maar om een mooie, compacte haag te krijgen is regelmatig snoeien nodig, liefst 2 keer per jaar.