Idealiter verplant je papaja halverwege het voorjaar. Kies een zonnige plek met goed gedraineerde grond voor een bloeiende plant. Vergeet niet om papaja genoeg ruimte te geven om te groeien en de wortels voorzichtig te laten wortelen in het nieuwe huis. Veel plezier met verplanten!
Geef de Papaya voldoende water, maar zorg ervoor dat hij geen natte voeten houdt.In de potgrond zit 9 maanden voeding dus het tweede jaar moet u regelmatig bijmesten. Hij groeit relatief snel dus mag er flink worden gesnoeid.
Groei en oogst
De papaja is een snel groeiende exotische boom: al na vijf tot acht maanden staan er op het veld bomen van twee meter met vruchten eraan.
Bloemen en vruchten zijn in ons land alleen mogelijk als je de papaja plant kweekt in een warme serre of kas. Zet de oudere planten in de zomermaanden buiten op een zonnige beschutte en zo warm mogelijke plaats en geef behoorlijk veel water en mest.
Verzorging in de winter
De papaja gelijkmatig vochtig houden, maar niet te nat omdat er dan gevaar van verrotting bestaat. Al naar gelang waar de papaja staat kan een deel van de bladeren eraf vallen of compleet haar blad verliezen. In april/mei loopt de plant weer opnieuw uit.
Het donker groene blad bevat het enzym papaïn welke helpt bij het verteren van eiwitten. Papayablad is bloedzuiverend, is rijk aan antioxidanten, helpt bij het verteringsproces en werkt zeer effectief tegen ontstekingen. Een kopje thee van dit blad is een weldaad als je last hebt van maagzuur.
Papaya is vezelrijk en alleen al daarom zorgt het voor een goede spijsvertering en helpt bij zowel obstipatie als diarree. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.
Er is bij de aanvoer van de papaja weinig tot geen sprake van seizoenen; de vrucht is het hele jaar te koop.
Bewaren. Een rijpe papaja is nog enkele dagen houdbaar op een koele plaats (ca.12°C). Je kunt onrijpe papaja's beter niet in de koelkast bewaren.
Als jij jouw gezondheid maximaal wilt waarborgen is het aan te raden om één kop Papaya thee per dag te drinken. En dit twee tot vijf dagen per week.
Idealiter verplant je papaja halverwege het voorjaar. Kies een zonnige plek met goed gedraineerde grond voor een bloeiende plant. Vergeet niet om papaja genoeg ruimte te geven om te groeien en de wortels voorzichtig te laten wortelen in het nieuwe huis. Veel plezier met verplanten!
De zwarte pitjes in het midden van de vrucht zijn eetbaar, of kunnen worden gedroogd om als peper te worden gebruikt.
Papaya is rijk aan vitamine C, foliumzuur, antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen dragen bij aan je algehele welzijn, ondersteunen je immuunsysteem en kunnen helpen bij het bevorderen van de gezondheid van je huid en hart.
Een papaja is de vrucht van een zogenoemde meloenboom. De vrucht groeit direct aan de stam, onder een blad. Voor een goede oogst moeten de bladeren dus op tijd verwijderd worden, om goed uit te groeien. Een meloenboom heeft drie mogelijke geslachten: mannelijk, vrouwelijk en hermafrodiet.
Teelt papaya
De tropische vrucht groeit vooral in Azië, Midden-Amerika en Zuid- en Midden-Afrika. De papayaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De ronde tot ovaalvormige vrucht is zo'n 15 tot 20 cm lang en heeft een gladde groenachtig tot gele schil.
Lekker rijp smaakt hij zoet en heeft hij de geur van abrikozen. De vrucht is rijp als ze meegeeft bij een lichte druk van de vingers en als de schil geel verkleurt.
Een gedroogde papaya ongezoet bevat veel voedingsstoffen
Vitamine A, C en E zijn allemaal terug te vinden in deze snack, terwijl de vezels en koolhydraten kunnen zorgen voor de nodige energie.
Rijpe papaja's zijn enkele dagen te bewaren op een koele plaats, maar kunnen beter niet in de koelkast bewaard worden. Onrijpe vruchten kunnen narijpen bij kamertemperatuur.
De papaya heeft een gladde, dunne schil, die tijdens het rijpen verkleurt van groen naar geel-groen-gevlekt. Een rijpe papaya heeft zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees, ruikt enigszins naar abrikozen, is boterzacht en smaakt zoet en meloenachtig.
Papaya kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Alle fruitetende vogels, papegaaien, kippen, konijnen, cavia's, ratten, muizen, hamsters etc. Aanbevolen hoeveelheid per dag: Voor een paard van 600 kilo: 30 gram.
De smaak van een papaya is zoet en sappig, waardoor deze iets weg heeft van de smaak van een meloen. Een papaya is super gezond aangezien dit fruitstuk vol zit met vitamine C, vitamine B en vezels.
Deze tropische vrucht groeit in Azië, Midden-Amerika en Zuid- en Midden-Afrika en wordt vaak gebruikt in schoonheidsbehandelingen voor de huid. Het bevat het papaïne enzym, dat dode huidcellen verwijdert en de aanmaak van nieuwe huid stimuleert. Papaja zit bovendien ook vol met vitaminen zoals B en C en bètacaroteen.
Papa-JA! Papaya bevat veel proteolytische enzymen die helpen bij het verteren van voedsel. Ben je misselijk of heb je last van je maag, dan kan papaya daar een positieve invloed op hebben.