De kosten voor eten en drinken voor Schotland verschillen heel erg. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Wij kozen ervoor om in pubs te gaan eten (je bent tenslotte in Schotland). Het eten is betaalbaar, zo heb je over het algemeen gerechten tussen de £7 en £15.
Prijsniveau in Schotland: De prijzen liggen in Schotland wat hoger dan in Nederland of België. Reken op een prijsverschil van gemiddeld +13%. Restaurants zijn bijvoorbeeld 10% duurder, levensmiddelen 20% en voor geïmporteerd bier in de horeca betaal je 27% meer. Het openbaar vervoer is daarentegen weer 2% goedkoper.
Schotland is zeker niet één van de goedkoopste bestemmingen, maar onze ervaring is dat Schotland in ieder geval een stuk goedkoper is dan Londen. Schotland is zeker geen onbetaalbare bestemming en vrij goed te vergelijken met Nederland.
Als backpacker is een reis door Schotland realistisch voor een bedrag van 50 euro per persoon per dag. In dit dagbudget voor Schotland zit reizen per openbaar vervoer, slapen in hostels en zoveel mogelijk zelf koken. Heb jij een groter budget? Dan is 125 euro per persoon per dag een ruim dagbudget voor Schotland.
Je betaalt in ponden. Er is geen beperking op de hoeveelheid geld die je mag meenemen. In sommige (grote) winkels kun je betalen met euro's. Let hierbij wel goed op de wisselkoers die gehanteerd wordt.
Is het veilig om kraanwater te drinken in Schotland? Ja, Schotland kan prat gaan op uitzonderlijk schoon kraanwater, dat helemaal veilig is om te drinken.
De droogste maanden en voor veel mensen de beste reistijd voor Schotland zijn juni, juli en augustus. In deze maanden zijn de temperaturen redelijk aangenaam: zo rond de 20 graden met af en toe een uitschieter naar boven of beneden.
Het Engelse muntgeld is zowel in Engeland als Schotland te gebruiken. Er zijn geen aparte Schotse munten. U kunt met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen (u betaalt hiervoor wel een commissie) en zelfs in winkels hiermee betalen.
In Schotland worden stopcontacten van type G gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type G. Jouw apparaten met stekker C passen niet in stopcontact G.
Zo ben je met de taxi al snel 25 tot 30 pond kwijt voor een ritje vanaf het vliegveld van Edinburgh naar het centrum van de stad. Voor Glasgow gelden ongeveer dezelfde prijzen. Voor Edinburgh heb je de Airlink bussen als goedkope optie. Deze bussen brengen je in ongeveer 30 minuten naar het centrum van Edinburgh.
Voor een kort verblijf (maximaal 6 maanden) heeft u als Nederlandse burger geen visum nodig. Voor een verblijf langer dan 6 maanden heeft u vaak wel een visum nodig.
Op vakantie naar Edinburgh: hoeveel dagen heb je nodig? De meeste toeristen die reizen naar Edinburgh boeken, verblijven drie tot vier dagen in de stad. Korter kan ook, maar dan zul je keuzes moeten maken. De meeste bezienswaardigheden van Edinburgh liggen op loopafstand van elkaar.
Een Travelcard voor 8 reisdagen (te gebruiken binnen 15 dagen) kost £ 164 (ca € 190). Met een travelkaart kun je ook gebruik maken van een aantal busdiensten en sommige ferries. Scottish Citylink rijdt met bussen tussen meer dan 200 dorpen en steden in Schotland en is goedkoper dan de trein.
In principe kan je vrijwel overal gratis kamperen of staan in Engeland en Schotland. Wij hebben slechts één x op een betalende camping gestaan, namelijk op camping Skye waar wij 22,30 euro voor neertelden. Verder betaalden we op één camping ook enkel voor de service (douchen, wc kuisen en watertank legen en vullen).
Veiligheid. Schotland is een veilig land om door te reizen, al moet je in de grotere steden rekening houden met zakkenrollers en gauwdieven. Het wegennetwerk van Schotland is niet overal in uitstekende staat. Het is daarom oppassen tijdens het autorijden voor putten en scheuren in het wegdek.
Autowegen. 70 mijl/u (110 km/u) voor auto's. 60 mijl/u (95 km/u) voor auto's met een caravan of aanhangwagen.
De Schotse Hooglanden (Engels: Scottish Highlands, Schots-Gaelisch: A'Ghaidhealtachd, Schots: Hielans) is een streek die ligt in Schotland, een deel van Groot-Brittannië in het Verenigd Koninkrijk. De streek valt min of meer samen met het raadsgebied (council area) en de voormalige regio Highland.