Het beste kan de Catalpa (Bignoniaceae) in een grond van klei, zand, kalk en leem staan. In een grond die vocht-drooghoudend of droog is, is hij op zijn best! De Catalpa (Bignoniaceae) staat graag in de zon en op een beschut plekje doet de plant het best.
Normaal wordt er van uitgegaan dat je per vierkante meter kroonprojectie een doorwortelbaar volume van driekwart kubieke meter nodig hebt. doorwortelbaar voluùme bedraagt dan 5,3m³ per boom. Als je er van uit gaat dat de boom ongeveer 80 cm diep wortelt dan weet je dat je ongeveer 6,65 m² nodig hebt per boom.
De Catalpa bignonioides heeft regelmatig water nodig, vooral in de zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd tegelijkertijd dat de wortels te lang in natte grond staan. Geef in de winter minder water, maar laat de grond niet volledig uitdrogen.
Waar de Catalpa te planten
U kunt de Boltrompetboom op bijna elke plek in uw tuin zetten, plant u meer bomen houdt ze dan 2 minimaal 2 meter uit elkaar. Gebruik bij het planten een boompaal en boomband.
Een catalpa kan flink groeien en wanneer je hem niet snoeit, wordt het een heel grote boom met lange takken. Deze takken zijn niet altijd even stevig, wat de trompetboom niet ten goede komt. Snoeien is dus echt aan te raden om de boom mooi in vorm te houden, maar ook sterk en gezond oud te laten worden.
De bolcatalpa groeit ongeveer 20 cm per jaar en kan een hoogte bereiken van 4 tot 6 meter.
In juni bloeien de oudere Catalpa's met witte bloemen, die later in de zomer in lange peulen veranderen. De boltrompetboom, bolboom of bolcatalpa daarentegen bloeit nooit. De kroon is op een onderstam geënt waardoor hij niet veel meer zal groeien. De stam groeit in de hoogte niet meer verder.
Zolang een bolcatalpa ieder jaar netjes bijgehouden wordt, kan deze boom makkelijk 15 tot 20 jaar oud worden.
Een trompetboom kun je het beste in het begin van het jaar snoeien, dus in januari of februari. Een gewone trompetboom/catalpa kan meters hoog worden. Deze trompetboomsoort snoei je het beste in oktober of november.
Hierdoor ontstaat er weer een mooi vertakte troon als de takken aangroeien. De boom ziet er even uit als een gesnoeide knotwilg, maar groeit later in het voorjaar weer uit tot een goed gevulde boom. De bolcatalpa snoeien hoeft maar een keer per jaar.
Een bolcatalpa snoei je het best nà de winter, de takken kunnen dan niet meer invriezen. De takken mogen teruggesnoeid worden tot ongeveer 20-30 cm. Tip: gebruik een scherpe snoeischaar en zorg voor mooie, gladde snoeiwonden. Zo zullen de wonden snel opdrogen en hebben schimmels geen kans.
Catalpa bignonioides 'Nana' is niet echt veeleisend en kan zowat op elke grond die niet te nat is. De plantafstand van de bolcatalpa is ongeveer 3 meter uit elkaar.
Het blad van de trompetboom loopt relatief laat uit. Deze meerstammige struik heeft grijze ondiep gegroefde schors en takken. De catalpa bignonioides heeft geen stekels, doorns en is zoals de meeste bomen uiteraard niet giftig.
Ja, je kan Catalpa's verplanten.
Ze houden van een volle gieter water, waarbij het water aan de basis vochtig moet zijn als ze in een pot worden geplant om de beste bloei te krijgen. Als ze als blad worden gekweekt, moet u ze water geven tot een diepte van 10 tot 20 centimeter, zodat ze blijven groeien.
Je knot de takken best tot op 2 ogen van de stam Het oog moet naar buiten gericht zijn en u snijdt de tak best schuin af zodanig dat de regen er gemakkelijk kan af lopen. In een kleine tuin voorkomt u dat de boom te groot wordt. Trouwens de bladeren van een geknotte catalpa worden ook veel groter.
De 'gewone' trompetboom is de Catalpa bignonioides, ook wel de groene trompetboom genoemd. Deze relatief snelle groeier kan wel 10 tot 15 meter hoog worden, en ook behoorlijk breed als hij niet gesnoeid wordt.
De trompetbloemen staan samen in 25 cm grote, kegelvormige, opstaande pluimen. Een bloeiende trompetboom valt op omdat hij heel erg weelderig bloeit, hartje zomer, op een moment dat de meeste andere bomen uitgebloeid zijn.
Trompetboom (Catalpa) is een geslacht van bomen die tot de trompetboomfamilie (Bignoniaceae) behoren. Het geslacht omvat een tiental soorten uit het noorden van de Verenigde Staten en Oost-Azië. De enkelvoudige bladeren staan per drie of zijn tegenoverstaand (drie knoppen per knoop).
Snoei oude takken van de gewone catalpa weg: ga op zoek naar oude, beschadigde of zelfs dode takken. Deze kun je direct snoeien. Kort de catalpa in: om de groei te minderen kun je er voor kiezen om de gewone catalpa eens per jaar goed in te korten. Als je hem niet inkort kan de catalpa wel tien meter hoog worden!