Bij het plaatsen van grindplaten op de oprit dient de ondergrond te bestaan uit een laag van totaal minimaal 25cm zand of menggranulaat. Ideaal is een laag van 20cm menggranulaat (gebroken puin) aan te brengen en hierop 5cm zand voor het vlak kunnen stellen van de platen.
Zorg om te beginnen voor een goede en vlakke ondergrond, zoals zand of aarde. Daarop legt u grindmatten met anti-worteldoek. Hiermee voorkomt u dat er onkruid kan groeien. Op de grindmatten strooit u vervolgens het grind of split.
Heb je een pad of siertuin, dan raden wij hierbij een laagdikte van 5 cm aan. Dit is diep genoeg om ervoor te zorgen dat de grond mooi bedekt wordt, maar niet te diep om weg te zakken wanneer je over het grind loopt. Bij de oprit is de grindlaag dikker, namelijk minimaal 7 cm.
Grind aanleggen voor een Grindpad / Siertuin
Ondergrond van zand of grond volstaat meestal voor een tuinpad of terras, gezien de druk belast op deze oppervlakten laag is. Om onkruidgroei tegen te gaan is het verstandig om daaroverheen worteldoek aan te leggen.
Bij licht gebruik volstaat een laag van 10 cm zand onder de grindmatten. Bij zwaar gebruik door auto's en lichte vrachtwagens wordt een verdichte laag puin van 15-25 cm aangeraden met daarboven op 4-6 cm scherp zand. Daarop kunnen de grind matten worden gelegd.
Laagdikte grind: niet te dik!
Want, als u grove keien voor siervlakken neemt moeten deze uiteraard dikker liggen dan fijn grind, om de bodem te bedekken. Over het algemeen adviseren wij: leg het grind nooit te dik! U zakt dan weg in het grind. De standaarddikte is 5cm, bij maten tussen ± 8 en 25mm.
Gebruik zeker een worteldoek om het stukje siertuin netjes te houden. Gebruik je een siergrind of split met een korrelgrootte tussen de 20 en 40 mm, dan raden we aan om de laag iets dikker te leggen naar 6 à 7 cm. Dit om een mooie opvulling te garanderen.
Een grindmat zorgt ervoor dat het split of grind op zijn plek blijft liggen. U plaatst de grindmatten in een halfsteensverband, een halfsteensverband is een strekkende laag die steeds een halve steen, in dit geval dus mat, verspringt.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
Onkruid in grind voorkomen
Onkruid in grind is bijna niet te voorkomen. De enige oplossing is een anti-worteldoek op de aarde onder het grind plaatsen.
Anti-worteldoek is een gronddoek dat over de onderlaag wordt aangebracht ter voorkoming dat onkruid vanuit de onderlaag door bijvoorbeeld een laag grind of houtsnippers kan groeien. De onderlaag wordt door het gronddoek afgesloten, waardoor onkruid geen kans krijgt.
Stop het anti-worteldoek in de sleuven en houdt een diepte van 20 tot 30 cm aan. Heeft u teveel worteldoek dan kunt u dit makkelijk afsnijden met een scherp stanleymes. Duw de grond bij de sleuven goed aan zodat het stevig vastzit. Om het worteldoek extra goed en mooi strak vast te zetten kunt u grondpennen gebruiken.
Grind is makkelijk in onderhoud. Het laat water door, fijn voor 't groen in de tuin. Grind kan overal, ook op plekken waar tegels moeilijk te leggen zijn.
Grind kan het beste toegepast worden als sierfunctie of tegen spatwater. Wilt u een looppad creëren of een oprit, dan leent zich hier split het beste voor. Door de hoekige afwerking verdicht het beter.
Hoeveel grind per vierkante meter
Standaard hanteren wij de volgende vuistregel voor de hoeveelheid grind per vierkante meter: 1m3 Grind of Siersplit is voldoende voor +/- 20m2. 0,7m3 Grind of Siersplit is voldoende voor +/- 14-15m2.
Om het zand aan te stampen adviseren wij je gebruik te maken van een trilplaat. Mocht je geen trilplaat tot je beschikking hebben kan je het zand ook laten inklinken door het door en door nat te maken. Door het wegtrekken van het water in de grond zal het zand zich gaan zetten, en zichzelf verstevigen.
Ophoogzand onder bestrating
Een terras, oprit of een pad naar de tuin dient voorzien te worden van ophoogzand die voldoende draagvermogen heeft. Ophoogzand kan daarnaast ook gebruikt worden voor het aanvullen, ophogen en opvullen van funderingen en het aanleggen van (drukke) bouwterreinen.
Wanneer er vorst in de grond zit kunnen we niet graven (of beplanting plaatsen) en ook het aanleggen van bestrating is niet mogelijk omdat de grond hard is en uitzet. Wanneer je tóch bestrating zou aanleggen en de grond ontdooit, dan loop je een groot risico op verzakkingen.
We raden een laagdikte van 5cm aan (bij standaardfgormaten tussen 5-25mm). Verdeel het grind/split goed over de matten, zodat u deze niet meer ziet.
Grindpad aanleggen: stap voor stap
Hiertoe moet het oppervlak met een gespannen metselkoord afgezet en ca. 35 cm diep uitgegraven worden. Als je met een auto over het pad wilt rijden, is een diepte van ca. 60 cm nodig, afhankelijk van de plaatselijke bodemgesteldheid.
In het algemeen is split goedkoper dan grind. Dit komt voornamelijk omdat de winning ervan minder moeizaam gaat. Split is doorgaans een bijproduct bij steenwinning uit groeves.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Het doek bevat UV bescherming, voor ongeveer 5 jaar. Hierdoor wordt het doek niet hard. Anti-worteldoek wordt direct op de grond gelegd. Om er zeker van te zijn dat het doek goed blijft liggen maak je gebruik van bevestigingspennen 200/175 x 3 cm of 400/350 x 4 cm.
Worteldoek stabiliseert, en verdicht de ondergrond maar is waterdoorlatend en laat al het regenwater door. Door het speciale productieproces is dit materiaal sterk en flexibel.