Een zure bodem wordt ook wel veengrond genoemd. De meest bekende planten die een zure bodem (pH 4,5 - 6) nodig hebben om goed en gezond te kunnen groeien en bloeien zijn: Struikheide (Calluna vulgaris) Camelia (Camellia)
Zand en veengronden zijn in het algemeen zuurder (pH van 4,5 tot 5,6) dan kleigronden (pH hoger dan 6,7). De pH regelt het evenwicht in de bodem d.m.v. chemische processen. Is de pH te laag dan komen er meer sporenelementen, zware metalen en fosfaat e.d. in het bodemvocht voor.
De zuurgraad of Ph kent een beetje een merkwaardige schaalverdeling. Een Ph met als waarde zeven betekent dat de grond niet zuur en niet basisch is, maar neutraal. Is de Ph hoger dan zeven dan is de grond basisch, is de Ph lager dan is de grond zuur. Elk punt hoger of lager is tien keer zo basisch of tien keer zo zuur.
Zuurminnende planten = grond regelmatig verzuren
Om zuurminnende planten te bemesten, gebruik je DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea. Het is een zachtwerkende meststof met magnesium en ijzer voor een rustige groei, een rijke bloei en een mooie groene bladkleur. Bovendien zal deze meststof de bodem lichtjes verzuren.
De pH-waarde wordt uitgedrukt in een schaal van 1 tot 14; 7 is neutraal, daaronder zuur en daarboven basisch ofwel kalkrijk. Gewoonlijk is zandgrond lichtzuur en humus-arm met een pH onder de 6. Veengrond is humusrijk met een pH tussen 4 en 6. Bij klei zit je vaak boven de 6 tot wel 7,5 en hoger.
En de pH- waarde wordt bepaald door het gehalte aan organische stof, mineralen en kalk. De samenstelling hiervan bepaalt de zuurtegraad van de bodem. Zand- en veengronden zijn voorbeelden van zuurdere gronden. Gronden met een hoge pH waarde noemen we alkalisch, dit is bijvoorbeeld kleigrond.
Naast het feit dat potgrond veelal uit meerdere componenten bestaat, wordt potgrond bekalkt om een pH te bereiken die door de meeste planten gewenst is.Dit is een pH tussen de 5 en 6.
Ook maïs, paprika, tomaten en pompoen houden van een schepje koffieprut. Maar niet alleen planten zijn er gek op: ook wormen lusten er pap van. Zij gaan met koffieprut aan de haal en mengen het door de aarde. Dit is weer supergoed voor de luchtigheid van de bodem.
De voedingsstoffen in de koffieprut zijn niet voor alle planten even goed gebalanceerd. Zo zit er veel stikstof in en vrij weinig fosfor en kalium, de hoofdbestanddelen van de meeste plantenvoeding. Hierdoor is het niet geschikt om als enige plantenvoeding aan je plant te geven.
Je kunt eenvoudig testen met welke grondsoort je te maken hebt. Doe hiervoor wat van jouw grond in een glas, vul aan met schoon leidingwater, schud dit even flink en laat het dan ongeveer tien minuten staan. Op basis van wat er in het glas gebeurt, kun je vaststellen met wat voor soort bodem je te maken hebt.
Tuinturf is zuur en zeer geschikt voor zuurminnende planten als rododendrons of coniferen. Voor planten die behoefte hebben aan minder zure grond is compost meer geschikt. Omdat turf niet snel afbreekt heb je een langdurige grondverbetering.
Wanneer de pH-waarde lager is dan 6,5-7 spreken we van een zure bodem. Is de pH boven de 7 dan is er sprake van een kalkhoudende, alkalische bodem. Rond de 7 is gemiddeld en is voor de meeste planten een prima waarde.
Goede en rijpe compost is helemaal niet zuur. Compost heeft een pH-waarde van 6.8 tot 7.2 en werkt dus pH-verhogend. In 100 kg compost zit ongeveer 4 kg kalk die vrijkomt in jouw bodem.
Vlinderstruik (Buddleja) Vorstbestendige citrus (Poncirus trifoliata)
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie. Qua groenten moet je denken aan wortels, tomaten en pompoenen.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen.
Koffiedik. Een geur waar ze helemaal niet van houden, dus strooi dat op je terras en ze trippelen snel weg. Planten.
Onkruid verklapt van alles
Vaak zijn akkerdistel, bernagie, brandnetel, vogelmuur en paardenbloem een indicatie voor vruchtbare grond. Spurrie, varkensgras en zuring groeien vaak op zure grond. Op alkalische grond (klei met hoge PH waarde) groeit vaak klaproos en op arme grond veldzuring.
Koffiedik is met een pH van 6,2 licht zuur. U kunt het koffiedik dus rustig op de composthoop gooien, maar ook direct in de tuin verwerken in een verhouding van 25-35%.
Hortensia's hebben behoefte aan een humusrijke, vrij zure grond. Hortensia's in potten en in de border plant je bij voorkeur in speciale Hortensiagrond. De wortels kunnen dan goed ontwikkelen en de zuurgraad is afgestemd op de behoefte van deze sierlijke plant.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of groente en fruit wilt verbouwen. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - veel lichter en luchtiger. Hierdoor loopt het water gemakkelijker weg, kunnen de wortels zich beter verspreiden en kunnen de gewassen beter 'ademen'.