Winterheide groeit het best in een zure grond zoals een potgrond voor heideplanten (rododendrons, hortensia's, azalea's, …). Als je geen aangepaste potgrond wilt kopen, kan je je beschikbare potgrond met een portie zand vermengen. Maak de kluit van je plant een beetje los voordat je deze in de balkonbak aanplant.
Heideplanten, zowel winterheide als zomerheide vragen allemaal een zure en voedselrijke bodem. Het zijn zuurminnende tuinplanten. Gebruik bij het aanplanten tuinturf en een ruime hoeveelheid water. Ook jaarlijks zuurminnende meststof of tuinturf in de lente aanbrengen.
Heideplanten zijn zuurminnende planten. Dit betekent dat ze minder geschikt zijn voor kleigrond en kalkrijke grond. Over het algemeen kunnen deze planten goed groeien op een wat drogere bodem. Maar ook heide heeft in hele droge periodes extra water nodig.
Heb je geen tuin, maar wil je toch genieten van heideplanten? Geen probleem! Heideplanten kunnen ook uitstekend in potten worden geplant. Zorg voor een goed doorlatende potgrond en een pot met voldoende drainagegaten om te voorkomen dat de wortels van de planten te nat worden.
Hij heeft het liefst een zure tot neutrale standplaats maar kan dus ook nog wat kalk verdragen. Bij de aanplant in volle grond is het dus steeds aan te raden om bodemverbeteraar voor zuurminnende planten te gebruiken ofwel turf. De wintergroene plant word best gesnoeid na de bloei.
Een zure grond heeft een pH-waarde ergens tussen de 4,5 en 6. En de pH- waarde wordt bepaald door het gehalte aan organische stof, mineralen en kalk. De samenstelling hiervan bepaalt de zuurtegraad van de bodem. Zand- en veengronden zijn voorbeelden van zuurdere gronden.
Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem. Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde.
Winterheide water geven
De vuistregel : controleer met je vingers hoe vochtig de bodem is. Te veel water kan namelijk nefast zijn voor je plant. Pas als de bovenste grondlaag is uitgedroogd, mag je opnieuw water geven. Ook tijdens de wintermaanden heeft je sneeuwheide af en toe water nodig.
In de winter moet de plant nog steeds water krijgen, maar alleen op vorstvrije dagen om te vermijden dat de wortels niet doodvriezen. Tip Als de vorst lang aanhoudt, kan je je winterheide een paar dagen dichter bij een warme huismuur plaatsen en daar water geven. Zo zal het water in de pot niet opnieuw bevriezen.
Zuurder maken van de grond (de pH verlagen) is veel lastiger. Maar dat lukt met turf(strooisel), zwavel(poeder) en oude koemest (goed vergane stalmest). Maar er moet heel wat zuur makend materiaal worden ingewerkt om kalkrijke grond te verzuren.
Zowel tuinaarde onbemest als tuinaarde bemest lenen zich goed als tuingrond voor beplanting. De bemeste tuinaarde is echter voorzien van toegevoegde organische producten, zoals compost en champost (geen kunstmest). Hierdoor bevat deze tuingrond extra voedingswaarde waardoor beplanting een goede start krijgen.
Winterheide eenjarig of meerjarig? Winterheide is meerjarig. Deze tuinplant geeft jarenlang kleur aan je tuin.
Is tuinturf de beste bodemverbeteraar voor alle zuurminnende planten? Tuinturf is een goede bodemverbeteraar voor zuurminnende planten zoals heide, rhododendron, azalea en coniferen. Echter, er zijn ook andere bodemverbeteraars beschikbaar die geschikt zijn voor deze planten, zoals turf, zure potgrond en heidegrond.
Winterheide snoei je best meteen na de bloei, meestal zal dit rond maart zijn. Let wel op dat er geen vorst meer voorspelt wordt! Winterheide heeft geen al te lange uitlopers en hoef je dus niet al te drastisch te snoeien.
Veelvoorkomende oorzaken van bruine heide
Te veel water kan wortelrot veroorzaken, terwijl te weinig water de planten kan uitdrogen. - Onjuiste bodemsoort of pH-waarde: Heideplanten groeien het best in lichtzure tot zure grond. Een te hoge pH-waarde kan de opname van voedingsstoffen belemmeren.
Antwoord: Winterheide is goed winterhard. Hij kan strenge vorst ien sneeuw n de wintermaanden goed verdragen.
Om je heide van voldoende voedingsstoffen te voorzien, is compost of een meststof met lange werking in het voorjaar ideaal. Als alternatief kan je om de vier weken een portie vloeibare meststof aan het gietwater toevoegen.
Winterheide snoeien
Winterheide (Erica carnea) kan het beste in de zomer worden gesnoeid, na de bloei. Snoei de winterheide tot op ongeveer 10 centimeter boven de grond, zodat nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Verwijder ook dode takken en scheuten om het uiterlijk van de heide te verbeteren.
De bloeiperiode van een zomerheide (ook wel Calluna vulgaris genoemd) is meestal van augustus tot september. Dit is de tijd waarin de heide het meest opvallend is, omdat de bloemen massaal in bloei komen. Je geniet ongeveer acht weken van de bloei van dit prachtige plantje.
De plant is tussen de 20-50 cm hoog en kan in de volle grond, waarbij ze in groepjes meer effect hebben dan solo. Winterheide gedijt ook prima in bakken, (hang)manden en potten.
De winterheide Erica x darleyensis 'Darley Dale' bloeit lekker lang – gewoonlijk van december tot april – met mooi roze-witte bloemetjes. Geef hem een plekje in de volle zon in goed drainerende maar vochtige grond om deze langbloeier in topconditie te houden.
Tuinaarde zorgt voor veel organische stof in de bodem, maar bevat vrij weinig poriën. Tuinaarde wordt gebruikt voor het bemesten en verbeteren van de bodem en is zwaarder dan potgrond. Met name planten die van een wat zurige bodem houden, zullen beter gaan groeien als u tuinaarde gebruikt.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.