Hoe minder je groenten bewerkt is, hoe meer gezonde stoffen het over het algemeen bevat. Dit komt omdat er bij elke vorm van bewerking voedingsstoffen verloren gaan. Groenten die beter zijn om rauw te eten zijn: paprika, sla, komkommer, bietjes en broccoli.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Alle groenten zijn gezond voor je en passen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Ook rauwe groenten kun je gewoon eten. Het is wel belangrijk dat je ze niet te lang bewaart, ze goed wast en hygiënisch werkt. Rauwe voedingsmiddelen, en dus ook rauwe groenten, kunnen namelijk de listeria-bacterie bevatten.
Bloemkool kan in principe rauw worden gegeten. Bloemkool gezond rauw eten doe je door een kleine hoeveelheid te eten. Het kost je lichaam namelijk meer moeite om rauwe groenten te verteren. Bij sommige mensen leidt het eten van (een te grote hoeveelheid) rauwe groente tot maag- en darmklachten.
De courgette is een veelzijdige groente die je rauw kunt eten. Je kunt de courgette bakken (in de koekenpan of wok), grillen of in de oven bereiden. De bereidingstijden zijn hieronder weergegeven. Ook kun je een courgette in blokjes snijden en net als een augurk inleggen in azijn met kruiden.
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
soorten, zoals andijvie, aspergepunten, zachte bleekselderij, postelein, jonge raapstelen, schorseneren, bieten, bloemkool, fijne doperwten, snijbonen, sperziebonen, spinazie (indien verdragen), taugé, witlof, wortel, zuurkool (naturel).
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Groene groenten bevatten over het algemeen de meeste gezonde voedingsstoffen. Spinazie, broccoli, boerenkool en spruiten komen het dichts in de buurt van afslankpillen die echt werken.
Wees zeker ook voorzichtig met kolen, zoals witte kool of spruitjes. Deze groenten zijn gekookt al lastig te verteren, maar rauw vormen ze al snel een hele uitdaging voor je spijsvertering.
Rode kool kun je gewoon rauw in een salade verwerken: snel, makkelijk en heerlijk knapperig. Van fruitige salade tot rode kool salade met abrikozen- of chutney dressing: ieder recept voor rode kool salade staat binnen no time op tafel.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Je kunt spinazie koken, in een stamppot gebruiken, een smoothie van maken en als sla gebruiken zoals we voor dit recept gedaan hebben. Spinazie is bovendien erg gezond en rijk aan veel belangrijke voedingsstoffen. Als je spinazie rauw eet benut je de meeste voedingsstoffen die het bevat.
Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons. Deze mag je dus onbeperkt eten tijdens het koolhydraatarme dieet! Uiteraard is het niet de bedoeling dat je deze groenten extreem overmatig gaat eten.
Ook is rucola een bron van ijzer, kalium en zelfs calcium. Calcium is een echt wondermineraal. Zo bevordert het bijvoorbeeld de botvorming en de stevigheid van je beendergestel. Maar calcium is ook cruciaal voor de bloedstolling, de breinfuncties en de werking van het centrale zenuwstelsel.
Is prei gezond? Prei is een groente en groente staat in de Schijf van Vijf. Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
In rauwe bonen komt van nature een gifstof voor (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt. Eet haricots verts dus niet rauw! De kooktijd van haricots verts is 4-6 minuten. Als je ze gaat roerbakken, doe je dit zo'n 6-8 minuten.
Mag je rauwe aardappelen eten? Rauwe aardappelen eten is af te raden omwille van het feit dat er te veel onverteerd zetmeel of resistent zetmeel in de dikke darm terecht kan komen. De darmbacteriën fermenteren het zetmeel, wat aanleiding kan geven tot flatulentie en darmkrampen, eventueel zelfs tot diarree.
De olijf is de steenvrucht van de olijfboom (Oleo europaea) en één van de belangrijkste landbouwproducten voor onder andere de landen rond de Middellandse Zee. De olijven zijn echter pas eetbaar nadat deze zijn behandeld.De rauwe, rijpe vrucht is namelijk zeer bitter.