erwten, doperwten, kikkererwten, linzen, okra, witte bonen enzovoort. Deze producten zijn rijk aan koolhydraten (bespreek dit verder met uw diëtist). gekochte bereide peulvruchten. Fruit brengt, net zoals groenten, vezels, vocht, vitamines, mineralen en antioxidatieve stoffen aan.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Vezelrijke voeding, zoals paprika's, vertraagt de snelle opname van suiker in je bloedbaan. Vitamine C kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes type 2.
Capsicum kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Het innemen van capsicum samen met diabetesmedicatie kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt . Houd uw bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
Ja, de vitaminen en antioxidanten in tomaten en kidneybonen versterken het immuunsysteem en dragen zo bij aan de algemene gezondheid en het welzijn van mensen met diabetes .
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Samenvatting: Doordat je met witlof vezels binnenkrijgt kan het eten van witlof leiden tot verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van de kans op diabetes type 2.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Het verzadigd vet in vlees, vleeswaren, koekjes, snacks, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden, is niet gezond. Het vergroot de kans op diabetes type 2. Ook als het verzadigd vet plantaardig is, zoals palmvet, palmpitvet en kokosolie/vet. Dit vet heeft een negatief effect op je cholesterol.
✅ Er is geen reden voor diabetici om wortels en bieten te mijden . ➡️Maar ik raad natuurlijk aan om ze met mate te eten, omdat ze meer suiker bevatten dan welke andere groente dan ook. Voor meer informatie over de gezondheidsvoordelen van tomaten, lees het boek #fixitwithfoods. Je kunt het kopen op Amazon.
Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Achtergrondinformatie. Het gebruik van minstens één ei per dag ten opzichte van minder dan één ei per week hangt samen met een ongeveer 40% hoger risico op diabetes mellitus type 2. De inname van cholesterol uit eieren verhoogt per 100 mg per dag (een half ei per dag) het LDL-cholesterol met 0,050 mmol per liter.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Boerenkool wordt vaak beschreven als een 'superfood' – en niet voor niets. Het zit vol met verbindingen die kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, waaronder vezels en flavonoïde antioxidanten.
Tomaten uit blik kunnen smaak geven aan talloze gerechten, waaronder soepen en stoofschotels. Deze hartige, rode vruchten zijn ook rijk aan antioxidanten, zoals lycopeen, wat de gezondheid van het hart kan bevorderen. Bovendien bevatten ze vrij weinig koolhydraten, dus ze hebben slechts een minimale invloed op uw bloedsuikerspiegel (2, 3).
1 bord gebonden soep (=8 gram koolhydraten) kunt u gebruiken in plaats van 1 aardappel. 1 bord maaltijdsoep (=16 gram koolhydraten) zoals bruine bonensoep, erwtensoep en linzensoep kunt u gebruiken in plaats van 1 aardappel en 1 portie groente of 1 sneetje brood met hartig beleg.
Bewijs - risico op en behandeling van diabetes
Zo laat een meta-analyse van observationele studies zien dat iedere 150 gram gefrituurde aardappelproducten per dag geassocieerd is met een 66% hoger risico op diabetes type 2 [280]. Daarnaast verhoogt deze hoeveelheid het risico op een hoge bloeddruk met 37% [280].
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Groenten zoals rode bieten en wortels staan er ook om bekend een hoge glycemische index te hebben. Ze bevatten ongeveer 15 gram koolhydraten per portie. Deze voedingsmiddelen veroorzaken bloedsuikerpieken en vallen ook onder de groenten die diabetici moeten vermijden.